2020-01-26 01:44

Avertisment de la Londra. „Financial Times”: “România, riscuri în creștere!”

 |  18:22
Avertisment de la Londra. „Financial Times”: “România, riscuri în creștere!”

Într-un material dedicat României, cunoscuta publicație economică „Financial Times” (FT) apreciază că o serie de factori, printre care enumeră conflictele politice, corupţia, dezacordurile cu FMI şi relaxarea politicii fiscale, nu caracterizează o piaţă emergentă performantă. În opinia cotidianului londonez, citat de Mediafax, România se confruntă cu riscuri în creștere, factorii negativi devenind predominanți.

Mai precis, „Financial Times” identifică trei motive de îngrijorare pentru perioada următoare.

În primul rând, România nu este imună la problemele Greciei, consideră publicația, fiind afectată în principal prin intermediul celor patru bănci elene cu operaţiuni pe piaţa locală, care reprezintă împreună circa 10% din activele bancare. Situaţia poate fi administrată, dar problema se va acutiza dacă băncile elene vor repatria sume mari de bani.

În al doilea rând, programul preventiv al României cu FMI expiră în septembrie, iar negocierile de prelungire al acestuia au fost întrerupte. Guvernul a anunțat deja că nivelul cheltuielilor bugetare din 2016 va fi semnificativ mai mare decât cel prevăzut, iar în contextul noului Cod Fiscal, banca centrală şi oficialii UE sunt sceptici că deficitul bugetar pote fi menținut sub nivelul de 3%.

În al treilea rând, în opinia FT, diferitele schimbări fiscale sunt, în parte, o încercare a coaliţiei de guvernare de creştere a popularităţii înainte de viitoarele alegeri parlamentare şi de a distrage atenţia de la acuzaţiile de corupţie la adresa premierului Victor Ponta.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-07-28Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine