2020-08-12 02:10

Banca Mondială ne împrumută 500 de milioane de euro, dar vrea reforme

 |  14:49
Banca Mondială ne împrumută 500 de milioane de euro, dar vrea reforme

Consiliul Directorilor Executivi ai Băncii Mondiale a aprobat pentru România un împrumut pentru politici de dezvoltare (DPL) privind eficientizarea finanțelor publice și creșterea economică, în valoare de 500 milioane de euro.

”Aprobarea acestui împrumut este o dovadă a recunoașterii de către Banca Mondială a stabilității cadrului macroeconomic înregistrate în prezent de România şi, totodată,  a progreselor recente în implementarea reformelor structurale, a măsurilor de atenuare a sărăciei şi de prevenire a  excluziunii sociale”, precizează Anca Dragu, ministrul Finanțelor Publice, într-un comunicat de presă.

Împrumutul este acordat pe o perioadă de 20 ani, la o dobândă egală cu rata dobânzii EURIBOR la 6 luni + o marjă fixă (marja indicativă actuală este de 1,5%), urmând a fi rambursat într-o singură tranșă, în anul 2036.

După aprobarea de către Consiliul Directorilor Executivi ai Băncii Mondiale, în vederea accesării efective a împrumutului sunt necesari următorii pași procedurali: semnarea acordului de împrumut și ratificarea acestuia de către Parlament. Data limită de tragere este 31 decembrie 2017, se arată în comunicat.

"Consiliul Directorilor Executivi al Băncii Mondiale a aprobat astăzi (15 decembrie - n.r.) suma de 500 milioane euro (echivalentul a 558,27 milioane de dolari SUA), care va fi acordata României în contul celui de-al doilea împrumut pentru politici de dezvoltare privind eficientizarea finanțelor publice și creșterea economica (DPL)", a anunțat și Banca Mondială.

Obiectivul acestui nou program este acela de a reforma anumite instituții și de a pune în aplicare politici care sunt vitale pentru atingerea unui nivel sporit de creștere sustenabilă, pentru crearea de noi locuri de muncă mai bine plătite, precum și pentru îmbunătățirea standardelor de viață în România.

Noul program are trei direcții prioritare

Programul sprijină trei priorități principale, în primul rând concentrându-se pe amplificarea potențialului de creștere al României prin sporirea nivelului de performanță și de guvernanță al întreprinderilor de stat și creșterea nivelului de competitivitate la export și al performanțelor macroeconomice. În plus, împrumutul DPL va contribui la îmbunătățirea eficienței modului în care este cheltuit banul public, prin sprijinirea achizițiilor centralizate în sectorul de sănătate.

În al doilea rând, programul va contribui la reducerea gradului de sărăcie și de excluziune socială prin sprijinirea unei reforme cuprinzătoare a sistemului de asistență socială.

În cele din urmă, acest program va sprijini la nivel global bunurile publice prin adoptarea primei Strategii Naționale pentru Schimbările Climatice și a Planului de Acțiune privind Schimbările Climatice. Se așteaptă ca aceste măsuri să stimuleze investițiile în sursele de energie regenerabile și fără emisii de carbon și să îmbunătățească eficiența energetică la nivelul sectoarelor rezidențial și industrial. (Z.P.)


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-12-16Parerea ta...

GRIG
16 Dec 2016

B-m pastrati-va banii CA in rumunica for disparea imediat in buzunarele mafiei-psd
ANONIM
16 Dec 2016

Astia sunt bine veniti pentru mafia bolsevico -pesedista .Vor dispare acesti bani ca in filmele SF.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz