2020-02-19 19:17

Bancherii cer preşedintelui Băsescu să nu promulge noua lege privind creditele populaţiei

 |  14:20

Asociaţia Română a Băncilor (ARB) va solicitapreşedintelui Traian Băsescu să nu promulge Legea de aprobare a OUG 50/2010privind creditele populaţiei, dacă actul normativ iese din Parlament în formaactuală, a declarat preşedintele asociaţiei, Radu Gheţea. “Ar fi foarte multe de spusşi avem în continuare speranţa că la nivelul Comisiei de Finanţe şi Bănci dinParlament vom avea posibilitatea de a ne spune punctul de vedere. În cazul încare Camera Deputaţilor va adopta legea aşa cum este, aceasta trebuiepromulgată. În continuare CA al ARB are mandat să meargă pe toate căile până laclarificarea situaţiei”, a afirmat Gheţea, citat de Mediafax. La finele luniiaugust, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului(ANPC), Constantin Cerbulescu, declara că Parlamentul va aproba fără modificărilegea de adoptare a OUG 50/2010 privind creditele populaţiei, aşa cum s-aîntâmplat şi în comisii, iar ANPC nu va propune modificări de substanţă, pentrucă actul normativ a primit acceptul comisarului european.

Pe de altă parte, ARB susţine că propunerilede modificare a Ordonanţei transmise ANPC vizează doar transpunereaprevederilor într-o formă care corespunde cu ceea ce a declarat Autoritatea,respectiv că se doreşte transparenţă şi transpunere în legislaţia românească aDirectivei 48 a CE, inclusiv şi asupra stocului de credite şi împrumuturiipotecare. Gheţea a arătat că, din datele de care dispune, aplicarea directiveieuropene asupra stocului de credite nu se aplică nicăieri în Europa, darbăncile nu contestă acest lucru. "Noi contestăm faptul că avem în faţă oordonanţă care lasă loc de interpretări şi acest lucru se vede", a spusşeful ARB, făcând referire la faptul că tot mai mulţi clienţi ai băncilordoresc să dea în judecată instituţiile de credit. Pe de altă parte, Gheţea aarătat că mediul de afaceri din România va fi mult diferit faţă de cel din altestate din zonă şi că bănuieşte că în acest caz atenţia investitorilor dinsectorul bancar se va îndrepta mai mult către celelalte ţări. "Dacă o săavem un sistem bancar slab, acest lucru nu va ajuta economia, din contră, vacrea mari probleme", a continuat preşedintele ARB. Gheţea a amintit căsistemul bancar a reuşit să treacă până în prezent de perioada de criză, fărăeforturi din partea statului român. Oficialul ARB afirmase anterior că băncilevor fi obligate să provizioneze toate împrumuturile pentru populaţie aflate acumîn derulare dacă pierd un singur proces privind modul de aplicare a OUG50/2010, care reglementează dobânzile la creditele consumatorilor. Gheţea alăsat de înţeles că băncile vor proviziona creditele în totalitate, darprovizioanele vor acoperi doar pierderea potenţială din reducerea de dobândăcare ar interveni în urma unui proces. Astfel, băncile ar fi obligate săacopere sumele primite în plus faţă de ce va considera instanţa că trebuiaîncasat prin aplicarea OUG 50/2010 privind contractele de credit pentruconsumatori. Ordonanţa, aflată în dezbatere la Camera Deputaţilor, după ce aprimit votul Senatului, are ca principală prevedere de impact obligaţiabăncilor de a calcula dobânzile variabile exclusiv în funcţie de un indice dereferinţă transparent (EURIBOR/ROBOR/LIBOR), la care adaugă o marjă fixă, carenu poate fi modificată pe parcursul derulării contractului. Băncile susţin căactul normativ le permite să păstreze actualele costuri, prin majorarea marjeifixe aferente ratelor variabile, arătând că în caz contrar pierderilesistemului vor fi de sute de milioane de euro.

Bancherii,ANPC şi Concurenţa discută cu Finanţele despre ordonanţa privind creditelepopulaţiei

Reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), ai AutorităţiiNaţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) şi ai Consiliul Concurenţei sevor întâlni cu oficialii Ministerului Finanţelor pentru a discuta ordonanţaprivind creditele populaţiei. Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu,a recunoscut că a fost invitat de cei de la Ministerul Finanţelor Publice săparticipe la o întâlnire cu ARB şi ANPC având ca temă prevederile OUG 50/2010privind contractele de credit ale consumatorilor. OUG 50/2010 a fost aprobatăîn luna iunie, iar actul normativ este contrasemnat de ministrul Economiei,Adriean Videanu, preşedintele ANPC, de Constantin Cerbulescu şi de şeful Departamentuluide Afaceri Europene, Bogdan Mănoiu.

Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638943-01-09Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine