2020-08-05 13:56

Băncile, nemulţumite de programul Jeremie

 |  17:47
Băncile, nemulţumite de programul Jeremie

Numeroase bănci s-au arătat nemulţumite de criteriile de calificare pentru programul Jeremie, cel prin care fondurile europene alocate se folosesc ca şi garanţii pentru ca băncile să acorde credite IMM-urilor. CEK Bank solicită revizuirea cât mai rapidă a acestor condiţii.

“Sunt anumite condiţii care sunt impuse băncilor comerciale, una dintre acestea fiind un volum minim de afaceri cu întreprinderile mici şi mijlocii (...) Eu vă spun de ce nu s-a calificat CEC, dar probabil că sunt şi alte bănci care nu s-au calificat din cauza unor condiţii, dar vedeţi, s-au calificat numai băncile mari, deşi Unicredit este mai mică decât noi, dar care probabil că are nişte condiţii în structura creditelor care a făcut să fie calificabilă (...) Dăm mai multe credite la IMM-uri, poate dăm mai multe decât cele menţionate, din păcate, sau din fericire, noi avem foarte multe credite pe termen scurt care nu se reflectă la sfârşitul anului în sold. Şi vă dau exemplu: creditele pentru bunăstarea păsărilor, şi noi dăm credit punte de şase luni. Dăm credit punte în luna februarie şi se rambursează în octombrie. Pentru bovine, taurine şi porcine. Multe dintre acestea sunt cu fonduri naţionale sau cu fonduri europene. Ele nu sunt luate în considerare când facem socoteala. Şi atunci noi apărem că avem un sold mic de credite în relaţia cu IMM-urile şi ca atare nu ne calificăm”, a spus preşedintele CEC Bank, Radu Graţian Gheţea, care adaugă că CEC Bank finanţează şi pe termen scurt, acordând spre exemplu credite-punte de şase luni, fapt care nu se vede la final de an în sold.

Programul JEREMIE se referă la alocarea resursele ce provin din Fondul European de Dezvoltare Regională pentru îmbunătăţirea accesului la finanţare al IMM-urilor, fonduri de care beneficiază România ca stat membru al Uniunii Europene. În program au fost selectate trei bănci ca intermediar: BCR, Raiffeisen şi Unicredit, conform Agerpres.

Reprezentanţii Eximbank susţin că şi banca ar fi putut participa în acest program, dar a fost respinsă din cauza condiţiei privind reţeaua teritorială, iar reprezentanţii Bancpost au afirmat că mai multe bănci ar fi interesate de acest program, dacă acesta s-ar extinde.

Cătălina Meliţă, directorul general al Autorităţii de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice, a precizat că JEREMIE, în valoare de 100 de milioane de euro, are două componente, una pentru operaţiuni de garantare- de 83 milioane euro şi una pentru operaţiuni cu capital de risc - de 17 milioane euro. Ea a arătat că creditele care pot fi acordate IMM-urilor sunt de 3-4 ori mai mari decât valoarea garanţiilor şi pot ajunge la 300 de milioane de euro, bani care ar trebui acordaţi până la sfârşitul anului 2015.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 639554-06-06Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz