2020-04-10 05:36

Băncile nu mai finanţează proiectele rezidenţiale. Sub 10% din dezvoltatorii imobiliari care au solicitat credite în primul semestru au primit finanţare

 |  18:28
Băncile nu mai finanţează proiectele rezidenţiale. Sub 10% din dezvoltatorii imobiliari care au solicitat credite în primul semestru au primit finanţare

Mai puţinde 10% dintre dezvoltatorii imobiliari care au solicitat credite în primulsemestru au primit finanţare în România. "Deşi mai mult de 50 dedezvoltatori au aplicat pentru o soluţie de acest tip, motivele principalepentru care nu s-au calificat au fost atât condiţiile restrictive impuse decătre bănci, cât şi aşteptările dezvoltatorilor de a beneficia de condiţiisimilare cu cele din anii precedenţi crizei", se arată într-un studiurealizat de departamentul Building Surveying din cadrul agenţiei imobiliareColliers International.

Printrecerinţele băncilor s-au regăsit existenţa unei contribuţii proprii adezvoltatorului, între 50% şi 80% din valoarea totală a costurilor deconstrucţii, dar şi asigurarea unui procent de preînchirieri de 70-80%. Unele băncipreferă ca procentul preînchirierilor să fie raportat la valoarea generată deeventualele chirii, şi nu doar la suprafaţa efectiv precontractată. Pe de altăparte, potrivit studiului, citat de Mediafax, riscul pieţei este reflectat şiîn marjele dobânzilor (între 4% şi 6% peste EURIBOR), mult mai mari decât celeînregistrate înainte de criza financiară (între 1% şi 2%). Faptul că piaţa esteîncă riscantă se remarcă şi din orientarea băncilor către proiecte imobiliarede mici dimensiuni, cu bugete de dezvoltare între 3 şi 10 milioane de euro.

"S-aremarcat în mod surprinzător faptul că băncile au avut preferinţe uniformepentru proiecte cu destinaţii diferite, precum clădiri de birouri, dezvoltăricomerciale, hoteluri şi clădiri rezidenţiale", arată autorii studiului. Unvolum crescând al cererilor de refinanţare s-a înregistrat pentru proiecteleaflate în dificultate, posibila cerere fiind aşteptată mai ales din parteaacelor proiecte în care deja există o finanţare pentru terenurile aferente."În aceste condiţii, este puţin probabil ca în partea a doua a anului 2010să se înregistreze o tendinţă de creştere. Totuşi, având în vedere numărul marede proiecte care ar putea să îndeplinească condiţiile solicitate de cătrebăncile finanţatoare, cât şi posibilitatea ca entităţile bancare să accepte şisă se adapteze la condiţiile pieţei, credem că este posibil să se înregistrezeo schimbare pozitivă începând cu 2011", se mai arată în studiul citat.(M. Dan)


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-08-12Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine