2020-02-16 22:16

Băncile pot păstra ratele actuale doar dacă au acceptul clienţilor. Contractele de credit cu populaţia vor fi modificate

 |  19:20
Băncile pot păstra ratele actuale doar dacă au acceptul clienţilor. Contractele de credit cu populaţia vor fi modificate

Băncilepot să menţină ratele la creditele cu dobânzi variabile doar dacă au acceptulclienţilor, care pot răspunde în termen de 15 zile de la primirea notificării,a declarat preşedintele ANPC, Constantin Cerbulescu. "Potrivit opinieitransmise Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), băncile pot modifica marja fixăastfel încât să-şi menţină actualele dobânzi, dar numai dacă au acordul clientului.Le-am spus-o şi lor la întâlniri. Acceptăm, dar să primească şi acordul de laclient. Consumatorul poate să nu fie de acord, caz în care ori îşi reziliazăcontractul, fără să plătească vreun comision, ori dă banca în judecată", aspus preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).Cerbulescu a precizat că ANPC nu va propune modificarea OUG 50 privindcreditele consumatorilor prin introducerea explicită a opiniilor transmise deautoritate către ARB. În cazul în care băncile vor transmite pe 19 sau 20septembrie (data-limită pentru modificarea contractelor - n.r.) notificările cuanexele de modificare a contractelor, Cerbulescu a arătat că clienţii au ladispoziţie să răspundă 15 zile, potrivit articolului 41 alineatul 2 din OUG50/2010, termen până la care instituţia de credit nu poate lua în considerareacceptarea tacită. "Băncile trebuie să aibă înţelepciunea să facăpropuneri potrivite pentru toată lumea. Trebuie să se gândească şi la faptul căîn perioada de judecată clienţii pot să nu le plătescă ratele la credit",a spus Cerbulescu, citat de Mediafax.

Surseguvernamentale au declarat vineri că Executivul nu va modifica legislaţiapromovată de ANPC privind contractele de credit pentru populaţie, întrucât nuîncalcă legislaţia UE, deşi s-a angajat în scrisoarea cu FMI să revizuiascăactul normativ pentru a nu fi aplicat retroactiv.

DirectorulDirecţiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză, a declarat, joi, că persoanelecu credite în derulare pot acţiona în instanţă băncile comerciale care nuoperează modificarea dobânzilor prin trecerea la indicii de referinţă sau crescmarja fixă, chiar dacă ANPC a emis alte puncte de vedere, întrucât acestea nufac parte din lege. Oficialul BNR a confirmat că, în cazul înlocuirii ratelorde referinţă practicate de bănci cu indicii EURIBOR/ LIBOR/EURIBOR fărăposibilitatea de a modifica marjele fixe, ARB a calculat pierderi la nivel desistem de până la 900 de milioane de euro.

ANPCa comunicat băncilor că ar fi de acord să se menţină actualele rate lacreditele cu dobânzi variabile în derulare, întrucât aplicarea formulei dinordonanţă ar duce la o scădere semnificativă a dobânzilor. Totuşi, OUG 50/2010precizează în mod clar că băncile nu pot modifica marja fixă practicată lacreditele cu dobânzi variabile, iar în acest caz orice majorare are nevoie deacceptul explicit al clientului.

Înluna iunie, Guvernul a aprobat OUG 50/2010, privind contractele de credit pentruconsumatori, pe baza unui proiect elaborat de ANPC, care transpune înlegislaţia locală o directivă europeană, printre cele mai cunoscute prevederiale actului normativ fiind eliminarea comisionului de rambursare anticipată lacreditele cu dobândă variabilă. Potrivit legislaţiei actuale, băncile ar trebuisă modifice până la 20 septembrie aproape toate contractele de credit încheiatecu populaţia pentru a le adapta la noile reglementări. Înainte de data-limită,orice client poate solicita băncii modificarea clauzelor contractului înconcordanţă cu noile reglementări, iar instituţia de credit este obligată să seconformeze în cel mai scurt timp, potrivit reprezentanţilor ANPC. De asemenea,de la 21 iunie, băncile nu mai pot încasa comisioane la rambursările anticipatepentru împrumuturile cu dobândă variabilă, în timp ce la celelalte împrumuturicomisioanele sunt limitate la 1%. A.M.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-09-24Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine