2020-01-28 08:58

Bancnota de 500 de euro, în pericol

 |  21:07
Bancnota de 500 de euro, în pericol

Uniunea Europeană ar putea lua o decizie cel puțin surprinzătoare. Din cauza apetitului ridicat al infractorilor pentru bancnota de 500 de euro, aceasta ar putea fi scoasă din circulație.

De ani buni exista cereri pentru eliminarea acestei bancnote, a carei valoare e prea mare pentru a fi folosita in tranzactiile uzuale, dar perfecta pentru activitatile de crima organizata sau, pur si simplu, pentru evaziunea fiscala.

Comisia Europeana vrea sa ia masuri concrete, dupa ce un raport al Europol a aratat ca bancnota e folosita pentru finantarea terorismului. „Hartia de 500 de euro este instrumentul financiar favorit al infractorilor pentru stocarea profiturilor obtinute din activitati ilegale” , se arata in raport. In document se da si exemplul unei retele de spalare de bani din Portugalia, condusa de un general din Angola, care tinea in apartamentul sau din Lisabona 8 milioane de euro in astfel de bancnote. De asemenea, ele permit transportarea ilegala a unor sume mari de bani, ascunse, de pilda, in oua cu surprize, in plicutelete de zahar sau in incarcatoare de telefon. „Cu cat e mai mare bancnota, cu atat ocupa mai putin spatiu”, spun investigatorii agentiei europene de politie, citați de Stiripesurse.ro.

Tara noastra este si ea mentionata in raport. „Inca din 2010, Europol a inceput sa primeasca informatii privind trimiterea peste frontiere a unor sume mari de bani, transportate fizic din Ucraina, via Romania si Bulgaria, in Turcia, si declarate oficial. Mari sume in bani gheata tranziteaza astfel UE, fiind transportate de un mic grup de ucraineni provenind din acelasi oras, care calatoresc impreuna intr-un microbuz.” Toatalul sumelor duse astfel in Turcia din 2008 si pana azi ar depasi jumatate de miliard de euro. Autoritatile sunt insa neputincioase, deoarece sumele sunt declarate la frontiera de carausi, care au grija sa respecte plafonul de 10.000 de euro – doar ca fiecare dintre pasagerii microbuzului are la el 10.0000 de euro, suma ce „nu corespunde cu nivelul de trai al acestor curieri”. Nu se stie ce se intampla cu banii care ajung astfel in Turcia, dar este foarte posibil ca ei sa fie folositi la finantarea de activitati teroriste.

Din aceste motive, Comisia Europeana ia acum in considerare posibilitatea scoaterii din circulatie a bancnotelor de 500 de euro. „Comisia va colabora cu Banca Centrala Europeana, Europol si alte institutii pentru a stabili ce actiuni sunt necesare in acest sens”, a anuntat marti Bruxelles-ul. Presedintele BCE, Mario Draghi, a confirmat ca vor exista schimbari in privinta bancnotelor cu valoare mare, dar ca va fi nevoie de timp. Insa prim-vicepresedintele Comisie Europene, Frans Timmermans, a cerut , potrivit CNN, ca teroristii "sa fie loviti in buzunare, pentru a le reduce capacitatea de a calatori, de a cumpara arme si explozibili, de a se ascunde in orasele noastre", transmite ProTV.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-02-03Parerea ta...

CARACATITA DIPLOMATIEI
04 Feb 2016

Ha , Ha , Ha , se duce hotia Nemtalareasca EURO . Cumparati case , terenuri , masini .
CROCODILUL FLAMAND
04 Feb 2016

AU TIPARIT O GRAMADA DE BANCNOTE,BANII AU FOST FURATI DE SOROS...IAR AURUL CU CARE LE GARANTEZA FOST FURAT DE BUSH-CHENEY-RUMSFELD CEI CARE AU ORGANIZAT ATENTATELE DE LA 11SEPTEMBRIE...AURUL GERMANIEI DIN AMERICA A FOST SI ALA FURAT DE MAFIOTI...A MAI RAMAS DE FURAT AURUL DIN COLONIA ROMANISTAN...ROSIA MONTANA-BENNY STEINMETZ ADICA NOI ROMANII STAM PE UN MUNTE DE AUR SI ARGINT DAR NE IMPRUMUTAM DE LA TOT FELUL DE CACANARI SI ESCROCI CARE TIPARESC BANI FAR ACOPERIRE...ASA CEVA NUMAI IN FILMELE CU PROSTI MAI EXISTA..ISARESCU TREBUIE SPANZURAT IN PIATA PUBLICA
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine