2020-02-17 23:11

BCR şi Volksbank ar putea fi primele bănci chemate în instanţă de clienţi

 |  17:52

În timp ce Comisia de buget a Camerei Deputaţilora amânat cu o săptămână discuţia pe tema Ordonanţei 50 privind modificareacontractelor de credite bancare, mii de clienţi ai băncilor se pregătesc deprocese, nemulţumiţi de actele adiţionale la contractele de împrumut. Înaintede începerea acţiunilor în instanţă, clienţii şi băncile ar putea începe uneleacţiuni de conciliere, prin care să fie exclus comisionul de risc, redenumitcomision de administrare credit în majoritatea actelor adiţionale.

După formarea unor grupuri pe internet, zecide mii de români nemulţumiţi de nivelul de calcul al ratelor în urma aplicăriiOrdonanţei 50 au apelat la diverse case de avocatură în vederea demarăriiprocedurilor de mediere sau a acţiunilor în instanţă. Astfel, aproape o mie de clienţiai BCR se pregătesc de acţiuni în instanţă, în cazul în care unitatea bancară nuva accepta o acţiune de mediere. Pe lângă aceştia, peste 3.500 de clienţi ai Volksbankau demarat procedurile de chemare în judecată a instituţiei de credit. “Am trimis la Volksbank, în data de 17 septembrie, o negaţieprin care am precizat că nu semnez actul adiţional la un contract pentru uncredit auto. Am primit două adrese prin care am fost informat că se elimină dincuprinsul contractului de credit comisionul de penalizare, comisionul derambursare anticipată, precum şi orice alte comisioane, cu excepţiacomisionului de risc. Volksbank a redenumit comisionul de risc în comision deadministrare credit. Banca precizează că acest comision reprezintă costulpentru administrarea creditului din perspectiva riscurilor asumate prin punereala dispoziţie a împrumutului. Banca nu îşi asumă nici un risc, inclusiv poliţaCASCO este în favoarea unităţii bancare. Acum am fost la bancă săprimesc răspuns la negaţie, dar angajaţii unităţii bancare au spus că primescrăspunsul prin poştă”, ne-a declaratI.M., un client al băncii Volksbank.

Băncile încep concilerea prin SMS

Există şi clienţi ai băncilor care aurenunţat la acţiunile din instanţă, fie pentru că procesul ar dura foarte mult,fie pentru că unii au primit semnale de mediere din partea unităţilor bancare. “Avem clienţi care au fost informaţi prin SMS că bancarenunţă la comisionul de risc. Clienţii mai sunt informaţi că odată cueliminarea comisionului de risc se modifică marja băncii. Pe lângă clienţii dela BCR şi Volksbank, aproximativ 150 de români care s-au împrumutat de la Raiffeisenvor să apeleze la instanţă. Alţi peste 400 de clienţi de la Bancpost aşteaptăprocedurile de conciliere. Cele mai avansate proceduri pentru eventuale procesesunt pentru clienţii BCR. În funcţie de răspunsurile primite, în 12 sau 13octombrie începem acţiuni în instanţă faţă de BCR”, ne-a declarat avocatulGheorghe Piperea, care reprezintă oparte dintre clienţii băncilor.

Ce amendamente au propus bancherii la OUG 50

Bancherii au propus mai multe amendamente laOrdonanţa 50, adresate oficialilor Ministerului Finanţelor şi ANPC, printrecare perceperea comisionului de retragere pentru sumele trase din credit saumarjelor dobânzii. “Primulamendament propus de ARB este cel adus articolului 35, care interziceperceperea comisionului de retragere pentru sumele trase din credit. Textulpropus de bancheri este următorul: «Se interzice perceperea unui comision deretragere pentru sumele trase din credit, cu excepţia cazului în careretragerea sumelor de bani din cont se realizează prin intermediul unuiinstrument de plată, card de debit/credit». Argumentul Asociaţiei Românea Băncilor este că, în cazul descoperitului de cont, precum şi în cazulcardului de credit, limita acordată se poate utiliza parţial sau integral înorice moment pe parcursul duratei de viaţă a produsului. Unalt amendament solicitat de ARB este cel legat de marja dobânzii în cazulcontractelor cu dobândă variabilă. Textul iniţial al Ordonanţei este: «... marja dobânzii poate fimodificată ca urmare a modificărilor legislative care impun în mod expres acestlucru».Bancherii explică faptul că această prevedere nu se aplică la momentulconversiei (pentru portofoliul de credite aflate în derulare la momentul intrăriiîn vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă)”, se arată în amendamentele citatede Hotnews.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638943-01-21Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine