2020-04-06 15:23

Berceanu vrea să taie 25% din salariile angajaţilor companiilor de la transporturi

 |  20:02
Berceanu vrea să taie 25% din salariile angajaţilor companiilor de la transporturi

Chiar dacă au trecut două luni de când preşedintele Băsescu a anunţat tăiereacu 25% a salariilor bugetarilor, acest lucru nu s-a aplicat şi la companiile naţionale,deşi premierul Boc a afirmat că măsura va viza şi aceste entităţi. De altfel,această măsură este foarte greu de pus în practică în aceste instituţii destat, întrucât o tăiere brutală ar încălca trei legi organice. Ministrultransporturilor, Radu Berceanu, nu pare să ţină cont de aspectele juridice şide faptul că Executivul nu a pus la punct reglementări privind scădereasalariilor în companiile naţionale, anunţând intenţia de a diminua lefurileangajaţilor CFR Infrastructură cu 25%.

Începând cu această lună, Compania Naţională de Autostrăzi şi DrumuriNaţionale (CNADNR) ar fi trebuit să demareze procedurile de concediere colectivă a 533 desalariaţi.

Însă în loc să trimită în şomaj cei peste 1.000 de angajaţi din celepeste 300 de districte, care nu toarnă un metru de asfalt sau de beton, CNADNRse pregăteşte să concedieze economişti şi ingineri. “În toată ţara mai sunt aproximativ 300 dedistricte ale Direcţiilor Regionale de Drumuri şi Poduri. La fiecare district există3-4 angajaţi care stau degeaba. După încheierea contractelor multianuale deîntreţinere a drumurilor naţionale, asfaltatorii, bordurarii şi betoniştii numai fac nimic. Câţi metri de asfalt au turnat asfaltatorii Companieide Autostrăzi? Câte borduri au montat şi cât beton au turnat? Contractele multianuale de întreţinere adrumurilor naţionale sunt încheiate pe patru ani”, ne-au declarat surse dincompanie. Potrivit acestora, la nivel central Compania de Autostrăzi are aproximativ 550 de salariaţi. “Cu tot cu angajaţii din Direcţiile de Drumuri şi Poduri există aproximativ 7.000 desalariaţi. Conducerea CNADNR ţine peste 1.000 de drumari care stau şi taie frunzela câini. Dacă ar fidisponibilizaţi, în funcţie de vechime, ar putea primi între 3 şi 12 salariicompensatorii”, ne-au mai declarat sursele citate.

Nu există plande restructurare pe categorii de funcţii sau meserii

Săptămâna trecută, conducerea CNADNR a avut o întâlnire cu Sindicatuldrumarilor “Elie Radu”, în care s-a discutat despre concedierile colective şi tăiereacu 25% a salariilor angajaţilor din cadrul CNADNR. “Directorul generalsolicită negocierea, în speţă discutarea propunerilor CNADNR de modificare a contractelor colective de muncă din 2010. S-au discutat posibilităţile de eficientizarea încasărilor veniturilor proprii spre un procent de 90% din potenţialul deîncasat. Patronatul a supus atenţiei sindicatelor posibilitatea negocieriisalariilor compensatorii prevăzute în CCM. Sindicatele cer o altă soluţie, prin care compania să poată găsiposibilităţi de reducere a cheltuielilor la fondul de salarii cu 25%, altadecât concedierile. Administraţia a prezentat trei variante de încadrare în fondul de salarii planificat.În aceste trei variante, salariile de bază nu sunt diminuate. Sunt eliminateparţial bonusurile, alternând cu un număr de personal TESA şi muncitori ceurmează a fi concediaţi”, se arată în procesulverbal încheiat la sfârşitul şedinţei dintre conducerea CNADNR şi Sindicatul drumarilor,,Elie Radu”.

La cererea sindicaliştilorde a se prezenta planul de restructurare, pe categorii de funcţii sau meserii, reprezentanţiiServiciului Resurse umane din cadrul CNADNR au precizat că nu sunt aprobate statelede funcţii aferente organigramei noi. “Se ştie numai numărul personalului ce trebuie concediat pe tipuri depersonal: TESA, muncitori, personal conducere”, se mai arată în procesulverbal.

Guvernulminte. Şi ceferişii rămân fără 25%

La discuţiiledintre sindicalişti şi oficialii ai CNADNR s-a aflat şi ministrul transporturilorşi infrastructurii, Radu Berceanu. Liderii de sidindicat au întrebat dacă latoate companiile din subordinea Ministerului Transporturilor se încearcăreducerea cu 25% a fondurilor de salarii. “Ministru Radu Berceanu a precizat că la CFR Infrastructurăse procedează la fel şi se discută modalitatea de aplicare a reducerii, celelaltecompanii au o activitate diferită şi se vor emite actenormative”, se mai arată în procesul verbal întocmit desindicatul drumarilor “Elie Radu”.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-06-08Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine