2020-02-29 03:25

BNR a majorat de la 3% la 4,2% prognoza de INFLAȚIE pentru 2019. ISĂRESCU: „Eu zic că lucrurile sunt ţinute sub control, într-o marjă rezonabilă…”

 |  13:53
BNR a majorat de la 3% la 4,2% prognoza de INFLAȚIE pentru 2019. ISĂRESCU: „Eu zic că lucrurile sunt ţinute sub control, într-o marjă rezonabilă…”

Banca Naţională a României (BNR) a majorat la 4,2% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi estimează o inflaţie de 3,3% pentru 2020, a anunţat, miercuri, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, într-o conferinţă de presă în care a prezentat Raportul trimestrial asupra inflaţiei, informează Agerpres.

BNR estima, în februarie 2019, o inflaţie de 3% pentru finalul acestui an, respectiv de 3,1% pentru 2020. Conform Băncii Centrale, rata anuală a inflaţiei va continua să se plaseze peste limita superioară a intervalului ţintei pe parcursul anului 2019, pe fondul manifestării şocurilor de natura ofertei în prima parte a anului curent. Ulterior, aceasta se va repoziţiona şi menţine în jumătatea superioară a intervalului ţintei, ca urmare a epuizării efectelor acestor şocuri nefavorabile, dar şi a persistenţelor presiunilor inflaţioniste de la nivelul inflaţiei de bază. La inflaţia targetată de 4,2% pentru acest an, o contribuţie de 0,6% o are preţul legumelor, fructelor şi ouălor, 0,5% - combustibilii, 0,3% - preţurile administrate şi alte 0,3% - produsele din tutun şi băuturile alcoolice. „Eu zic că lucrurile sunt ţinute sub control, într-o marjă rezonabilă. Unui guvernator îi e greu să spună că 4% e o inflaţie bună, e mai mare decât ţinta, dar nici să spun că este catastrofală", a arătat şeful băncii centrale. În opinia sa, este un lucru bun faptul că, într-un an electoral, inflaţia este ţinută în jur de 4% şi ulterior va scădea. „Nu putem să spunem ce preţuri cresc şi ce preţuri scad cu exactitate, pentru că depinde de unde vă faceţi cumpărăturile. (...) Inflaţia are şi un rol de corecţie. Spun ca economist - e neplăcut pentru un guvernator să spună aşa ceva, dar absolut perfect pentru un economist - dacă se dă prea mult, economia reacţionează, nu poate să producă şi vine şi taie. E greu de spus cine este vinovat, dar corecţiile se fac de către piaţă, care este nemiloasă", a adăugat guvernatorul. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-05-17Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine