2020-01-27 04:19

BNR avertizează din nou: Dispare Prima Casă

 |  20:02
BNR avertizează din nou: Dispare Prima Casă

Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a declarat că adoptarea legii dării în plată în varianta actuală înseamnă dispariţia programului Prima Casă. El este de părere că acest program trebuie complet eliminat din legea aflată în prezent pe masa parlamentarilor.

Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a declarat, joi, într-o conferinţă de presă la Sibiu, că legea dării în plată va fi, cel mai probabil, abordată săptămâna viitoare de către parlamentari, care au acum la dispoziţie toate punctele de vedere ale instituţilor şi organizaţiilor implicate. 

"Sper să se tragă concluziile înţelepte. Suntem presaţi din urmă de legislaţia europeană. Probabil s-a pus foarte multă atenţie în acest proiect şi mai puţin în transpunerea Directivei 17 care urmăreşte la nivel european protejarea consumatorilor de credite ipotecare şi care ar găsi soluţii bune pentru viitor", a spus Bogdan Olteanu.

Potrivit acestuia, legea dării în plată propune o serie de ipoteze pe care el, personal, nu le vede ca un ajutor pentru beneficiarii creditelor.

"Până la urmă îi lasă fără casă. Există soluţii mai fericite care să îi ajute pe cei care au nevoie. (...) E de dorit ca o intenţie bună să nu se transforme într-un blocaj al mecanismului de creditare în România pentru generaţiile viitoare şi să nu se transforme într-un cost pentru bugetul de stat care să vizeze acei debitori care nu trebuie să fie ajutaţi pe considerente sociale", a mai spus Olteanu.

El a apreciat că programul Prima Casă ar trebui să iasă cu totul de sub incidenţa legii dării în plată, beneficiarii neavând nevoie de sprijin, întrucât creditele sunt garantate de stat.

"Soluţia pentru Prima Casă este ca ea să iasă cu totul din mecanismul legii dării în plată. Şi aici sunt două judecăţi. Prima este aceea că beneficiarii creditului Prima Casă nu au nevoie să fie ajutaţi şi încercăm să reparăm ceva ce nu e stricat. (...) Al doilea motiv este că programul a fost de aşa manieră construit ca avansul să fie mic şi ratele să fie mici. Atunci programul Prima Casă este un program suportabil de persoane aflate la începtul carierei şi al vieţii şi au nevoie de ajutor. Un alt motiv este că programul Prima Casă funcţionează. Băncile dau credite cu avans de doar cinci la sută, ceea ce e foarte puţin, pentru că primesc garanţia statului. În momentul introducerii programului în mecanismul acesta de dare în plată, garanţia statului devine anulabilă şi din acel moment băncile nu mai pot accepta şi atunci sigur că va creşte avansul. Şi dacă nimeni nu are nevoie să fie ajutat la Prima Casă şi Prima Casă nu poate funcţiona fără garanţia statului, ce rost are să desfiinţăm programul Prima Casă doar pentru că ne gândim la persoane din altă categorie. Nu există nevoia socială, nu mai poate funcţiona programul dacă se aplică darea în plată şi atunci ar trebui separată complet discuţia", a afirmat Olteanu.

El a susţinut că reacţia unor bănci de a creşte avansul solicitat la creditele ipotecare este o dovadă că acestea consideră România "riscantă" în acest moment.

"E dreptul unei bănci să nu dea credite ipotecare dacă sunt riscante. Probabil că cei care au mărit deja avansul deja simt că e un risc mai mare. Riscul nu se aplică banilor mei, se aplică banilor depunătorilor. (...) De asta, unele bănci au spus că pentru România nu mai e atât de sigur mediul legislativ. A devenit mai riscant şi atunci în România nu mai poţi să dai credite cu 10-15 la sută avans. O să le dea cu 30 sau 40 la sută", a afirmat viceguvernatorul BNR, care a completat că nu vrea ca "România să ajungă să nu mai existe credite ipotecare din neîncredere".

În plus, Bogdan Olteanu a afirmat că "puţini" dintre debitori se vor duce efectiv să predea cheile casei sau apartamentului la care au plătit mai mulţi ani.

Viceguvernatorul BNR a spus că, până la jumătatea lunii aprilie, se va finaliza "într-un fel sau altul" chestiunea dării în plată.

"Consecinţele le vom vedea rapid. În funcţie de cum se va vota, poate să dispară Prima Casă", a mai spus Bogdan Olteanu.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-03-25Parerea ta...

ZORO
25 Mar 2016

Dupa 1989 BNR este capturata de MAFIOTI, TALHARI ,TRADATORI SI SIFILITICI.
MARCO
28 Mar 2016

Va rog frumos nu mai dati interviuri cu papagalul asta.Multumesc.
MARCO
28 Mar 2016

Si mai ales poze !
BNR MAFIA
28 Mar 2016

ce sa mai discutam mafia a acaparat si bnr.este adevarat numai cand te uiti la neica numeni asta ,cica viceguvernator iti vine sa vomiti.cine mai e isarescu ,sluga mafieei mondiale, mai e unul complet retardat care baguie aberatii tot vicegurnator, vai mama lor.astia trebuiesc tarati prin piata si legati de cai salbatici.BAI MAFIOTILOR DAR DE BANII DE LA ANRP SI AI MAFIEI POLITICE CARE AU CIRCULAT PRIN BANCI SI VOI STIITI CE SI CUM NU SPUNETI NIMIC?
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine