2019-12-13 15:54

BNR îl contrazice pe DRAGNEA: ”Nu există nicio gaură în buget!”. Lucian CROITORU explică ce nu a înțeles liderul PSD

 |  16:03
BNR îl contrazice pe DRAGNEA: ”Nu există nicio gaură în buget!”. Lucian CROITORU explică ce nu a înțeles liderul PSD

Bugetul nu-şi transferă resurse de la un an la altul, deci nu este vorba de nicio gaură de 10 miliarde de lei, fiecare an fiscal începând de la zero, cu venituri pe care trebuie să le corecteze şi cheltuieli planificate, a declarat, duminică, la Digi24, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale, Lucian Croitoru.

„Nu este vorba de nicio gaură, de la un an la altul bugetul nu-şi transferă resurse. Orice an nou fiscal începe de la zero. Începe cu veniturile pe care le planifică să le corecteze şi cu cheltuielile pe care le planifică a le face. Deci nu există legătură între ele”, a spus consilierul guvernatorului Băncii Naţionale, Lucian Croitoru, la Digi24, potrivit News.ro

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a prezentat cifre care ar demonstra că există o "gaură" la buget de 10 miliarde lei. Dragnea a mai spus că potrivit programării iniţiale la adoptarea bugetului pentru 2016, veniturile erau estimate pe final de an la 231,1 miliarde lei. „La sfârşitul anului, veniturile au fost de 221,1 miliarde lei, mai puţin cu 10 miliarde”, a afirmat Dragnea. 

În ceea ce priveşte menţinerea deficitului la 3%, Croitoru spune că de mai bine de 10 ani toate guvernele reuşesc să menţină deficitul bugetar, sau chiar să menţină un surplus în timpul anului până prin lunile octombrie-noiembrie, şi după aceea când sunt aproape de un surplus se fac cheltuielie masive pentru a face deficitul programat. În opinia consilierului, această practică nu este bună.

De ce nu trebuie deficitul bugetar să depășească 3%

Întrebat dacă trebuie să ne încadrăm în ţinta de deficit de 3%, Croitoru a spus că “trebuie să ne încadrăm” are două sensuri.

“Cel care se referă majoritatea specialiştilor este să nu cumva să-l depăşeşti pentru că el se adaugă la cererea agregată. Când ai un deficit mai mare decât pe cel care îl prognozezi, deja ai probleme suplimentare. Trebuie să-l finanţezi, îţi cresc costurile de finanţare, deja eşti privit cu o anumită neîncredere în ceea ce priveşte consistenţa dintre ceea ce declari şi ceea ce poţi să faci în realitate. Şi de obicei îngrijorarea se referă la menţinerea stabilităţii macroeconomice. Un deficit mai mare decât cel care este consistent cu stabilizarea datoriei publice la un anumit nivel considerat corect îngrijorează”, a completat consilierul guvernatorului BNR. 

El a mai explicat că dacă este planificat un deficit de 3%, trebuie să nu te abaţi de la el. “Dacă ai planificat un deficit de 3% şi vii cu un deficit zero înseamnă că ai promis că faci anumite cheltuieli, de investiţii sau alte servicii pentru care publicul a plătit impozite cu scopul de ale obţine. Înseamnă ca nu ţi-ai făcut treaba. De aceea când anunţi un deficit trebuie să fii mai mult sau mai puţin lângă el”, a mai spus Croitoru.

Acesta a mai spus că i se pare dificil de atins un deficit de 3%, concomitent cu o creştere economică de 5,5%.

Măsurile Guvernului Grindeanu pun presiune pe buget

În ceea ce priveşte măsurile propuse de noul Guvern, consilierul guvernatorului BNR a menţionat că acestea pun presiune pe buget.

“Ele nu au cum să nu adauge probleme. Au fost crescut salariile profesorilor în decembrie, ale medicilor, cu câte 15%. Eu nu comentez, după părerea mea chiar sunt necesare. Numai de aici este un deficit de 0,35% din PIB (...) Au crescut salariile din administraţiile locale cu 20%, şi ele adaugă. Sunt măsuri de creştere a pensiilor. (...) Această faimoasă taxă pe stâlp va fi eliminată din 2017. Acciza la benzină va fi eliminată. TVA-ul redus de la 20 la 19%", a completat Croitoru, care susţine că toate aceste măsuri pun presiune pe buget. 

În acest context, consilierul BNR susţine că vor fi adoptate alte măsuri mai puţin plăcute, iar unele dintre ele sunt eliminarea plafonului CAS şi CASS pentru cei care au salarii de cinci ori mai mari decât salariul mediu.

“Dacă vă uitaţi la programul de guvernare, printre rânduri, puteţi înţelege faptul că au fost prezentate nişte măsuri plăcute, dar nu înseamnă neapărat că nu pot fii şi măsuri care sunt mai puţin plăcute, compensatorii”, a mai zis Croitoru.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2017-01-15Parerea ta...

TRAIASCA ANTENA 3 !
15 Ian 2017

Traiasca rTV traiasca tel eviziunile libere JOS M AFIOTII JOS DROGATII JOS LICHELELE
CROCODILUL FLAMAND
15 Ian 2017

TRAIASCA HAZNALELE TV.... ...URAAAA.............AU SPALAT PE CREIER TOTI CR ETINII............MAMA PR OSTILOR O SA NASCA PROSTI CLONATI.............PREC UM PUII DE LA MC DONALD.. ..............URAAA...... ..COTCODAC COTCODAC...... URAAAA .......URAAA
MAFIA ROSIE
15 Ian 2017

"Asta e: o sá avem prim ul martir care sfírseste ín pozitie verticalá. E Gáurel-Pasa"! "Zis D orel."
CROCODILULE DROGAT!
16 Ian 2017

mapis pe tine
TRAIASCA ANTENA 3
17 Ian 2017

jos antiromanii jos canal iile vandute lui SOROS !
Doresc sa comentezMAI VECHI...

Pleoștirea mustății Vi-l mai aduceți aminte pe Dragnea cum umbla el cu tabla în spate de la o televiziune la alta explicându-le românilor, negru pe alb, că Cioloș ascunde banii și nu vrea să dea poporului merinde? Ne scria conștiincios seară de seară în campanie că sunt bani la Buget pentru măriri de pensii și de salarii
09 Ian 2017

PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray