2020-05-25 09:21

BNR speră că băncile vor relua creditarea

 |  21:01
BNR speră că băncile vor relua creditarea

Viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, este de părere că reluarea creditării nu depinde, decât din punct de vedere contabil, de scoaterea în afara bilanțului a creditelor neperformante, ci va fi determinată de nevoia băncilor de a face profit. Oficialul BNR menţionează că resursele potențiale de profit ale băncilor s-au îngustat, având în vedere că randamentele tuturor titlurilor de stat au scăzut semnificativ în acești ani, deci este posibil ca băncile să se întoarcă la activitatea tradițională de banking, care e aceea de acordare de credite pe baza depozitelor atrase.

„Am sugerat băncilor că ar fi bine să scoată în afara bilanțului acele credite neperformante fără speranță de recuperare și care sunt provizionate pentru a-și ușura din punct de vedere contabil capacitatea de relansare a creditării în noile circumstanțe în care accesul la fonduri nu mai este o dificultate și nivelul dobânzilor la lei a făcut pentru prima dată extrem de atractivă creditarea în monedă națională“, a explicat Bogdan Olteanu.

Oficialul BNR a adăugat că activitatea de creditare va fi însoțită de dificultăți, dar reprezintă și șansa de a derula o serie de politici publice, în special în zona garantării creditelor pentru IMM-uri.

Referitor la reducerea rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei ale băncilor, viceguvernatorul BNR a spus că banca centrală își menține această intenție, mai degrabă pe termen mediu. El a precizat că, în prezent, există încă surplus de lichiditate în monedă națională pe piață.

„Având acest obiectiv al aderării la zona euro pe termen mediu, e clar că va trebui să ajungem acolo cu un nivel al RMO, printre altele, compatibil cu cel din zona euro, care este de ordinul zecimalelor“, a mai spus viceguvernatorul, citat de Agerpres. El admite că nivelul rezervelor minime obligatorii, de 18% pentru euro și 12% pentru lei, este un cost suplimentar pentru bănci, care se regăsește în costul creditării, însă consideră că nu reprezintă un impediment semnificativ al creditării în lei.

România va fi în zona Euro-plus

De asemenea, experții Băncii Naționale a României vor lucra împreună cu cei europeni pentru a stabili calea pe care o va urma România către Uniune Bancară, având în vedere că nu există nici o experiență în acest sens.

"Nu există nici o experiență în acest sens, în nici o țară europeană, nici la Banca Centrală Europeană, de aceea, fiind primul caz, lucrăm împreună cu BCE. A existat o consultare instituțională și a existat și o consultare personală între guvernator și președintele Draghi (Mario Draghi, președintele BCE - n.r.) în care s-a stabilit că este foarte bine ca, în loc de o comunicare formală între cele două instituții, să lucrăm împreună pentru a descoperi o cale pe care apoi sperăm, și speră și BCE, să meargă și alte țări din afara zonei euro care, ca și noi, sunt obligate prin tratatul de aderare să adopte euro și implicit, să intre în Uniunea Bancară“, a explicat Bogdan Olteau.

El a mai spus că decizia a fost deja luată de factorul politic, iar BNR va fi responsabilă cu procesul de aderare la Uniunea Bancară.

„Pașii presupuși nu sunt simpli: pe de o parte avem evaluarea activelor băncilor care este în curs de derulare, iar pe de altă parte o reformă instituțională legislativă extrem de complexă care presupune un transfer de suveranitate din România înspre acea parte a Uniunii Europene care decide să fie parte a Uniunii Bancare, o nouă zonă Euro-plus. Foarte onorant pentru România este că, probabil, inițial zona euro-plus va fi formată din zona euro și România. Este posibil ca ulterior să se alăture și alte țări din afara zonei euro. Deocamdată suntem singurii care și-au manifestat această intenție de a adera la Uniunea Bancară atât de rapid“, a explicate Olteanu.

Oficialul BNR a adăugat că România trebuie să transforme întreaga legislație bancară, astfel încât prerogativele respective să poată reveni structurilor europene în măsura în care legislația europeană o prevede. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-06-25Parerea ta...

BIBICU
24 Iun 2014

MAREa CORUPTIE din Ro este realizata prin sistemul financiar-bancar autohton care putea sprijini in mod substantial aparitia clasei de mijloc in RO. Sistemul financiar-bancar a fost devalizat de politruci si mafioti securisti si comunisti cu sustinere din partea Curtii de Conturi fiind folosit continuu de/si in folosul oligarhilor cu sprijinul forte al BNR. MAREA CORUPTIE in Ro s-a propagat la fel si in subsistemele sistemului social precum telecomunicatii, turism, agricultura, silvicultura, al construirii de locuinte si obiective de infrastructura din bani publici precum si in unele ramuri ale industriei, precum metalurgie-siderurgie, energetica, prelucrarea si comercializarea petrolului, gazelor si cimentului ca materii prime strategice, etc. Acordarea fara transparenta de ajutoare (subventii) guvernamentale sau alte facilitati fiscale (scutiri si esalonari de taxe si impozite) catre unii agenti economici si de liicente de transport (naval, aerian, rutier si feroviar), de import-export contra unor “spagi” sunt cauze ale MARII CORUPTII in Ro. Aceasta este, în istoria omenirii, geneza prin care a aparut si în Romania un nou tip de clasa sociala “BURGHEZIA COMUNISTA” ce s-a dovedit a fi mult mai hidoasa decat au prevazut-o cu cateva decenii in urma unii prezicatori ai vremurilor comuniste. Marea CORUPTIE a generat in ultimii 25 de ani MUTANTII (DEGENERATI uman) aparuti in urma “operatiilor genetice” facute urmasilor activistilor comunisti si fostilor securisti altoiti cu capitalism salbatic. O parte destul de importanta din nomenclatura comunista si cea postcomunista, intr-un mariaj deplin, au reusit sa-si transforme puterea politica in capital financiar si active si detin astfel controlul sau influienta asupra oricarui tip de decizie publica cu riscul dezvoltarii haotice a Romaniei (fara limita a economiei subterane) sau al disparitiei natiei romane.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine