2020-02-17 23:52

BNR: Evaziunea a ajuns la dimensiunea unei probleme de securitate naţională

 |  17:48

Evaziunea a ajuns ladimensiunea unei probleme de securitate naţională, care cauzează distorsiunimajore concurenţiale şi este nevoie de o decizie politică pentru a trece laplata corectă a impozitelor, a declarat ieri directorul direcţiei audit dinBNR, Eugen Rădulescu.

"Nivelulevaziunii este endemic... Există slăbiciuni majore pe întregul lanţ decolectare. Distorsiuni majore concurenţiale. Unii plătesc şi alţii nu plătesc.Unii sunt puternici şi la ei nu ajung controalele, controalele ajung numai lacei fraieri", a spus Rădulescu, la conferinţa "Coordonate deactualitate ale restructurării economiei româneşti". El a dat ca exemplugrâul, unde gradul de impozitare nu depăşeşte 20%, arătând că producţia de grâunu se ascunde, ci stă în silozuri mari, la vedere. "Există politicienicare susţin că fără grâu nefiscalizat se va scumpi pâinea", a menţionatironic oficialul BNR.

Rădulescua adăugat că evaziunea a ajuns la dimensiunea unei probleme de securitatenaţională: "Dacă ar exista voinţă politică şi s-arcolecta taxele măcar la nivelul Bulgariei, am puteaavea 3 procente înplus la produsul intern brut, care înseamnă tot impozitul pe venituri". OficialulBNR a explicat că Bulgaria a angajat experţi străini pentru colectareaprincipalelor taxe, în special TVA şi taxe vamale. El a ţinut să menţioneze şi faptul că de-a lungul timpului s-au luat anumitedecizii cu efecte deosebit de periculoase, dând ca exemplu majorarea pensiilordin 2008: „Majorarea cu 47% a pensiilor din 2008 a fost o hotărâre de oiresponsabilitate ieşită din comun, ale cărei efecte se simt şi acum şi se vorresimţi şi mulţi ani mai încolo”, a declarat Eugen Rădulescu.

“Cota progresivă nu e o soluţie pentru buget”

"Revenireala o cotă progresivă nu va aduce în nici un caz o echilibrare a deficituluibugetar. (...) Ar creşte doar costul total cu forţa de muncă... S-ar întâmplace s-a mai întâmplat, ori angajatorii ar plăti la negru, ori ar merge lavecinii noştri unguri, care asta se pregătesc să facă acum, să introducă cotaunică", a comentat Eugen Rădulescu intenţia anunţată de PSD de areintroduce impozitarea progresivă. El a explicat că în momentul de faţă existăcinci feluri de contribuţii de asigurări plătite de angajator, trei feluri decontribuţii plătite de salariat şi 16% cotă unică, astfel că la fiecare 100 de leivenit, 81,8 lei reprezintă impozite pe salarii. "E o sumă. Dacă s-ar revenila nivelul din 2005, respectiv cu 40%, şi fără modificarea contribuţiilor laasigurări, la 100 de lei venit ar fi 104,5 lei impozite şi taxe", a arătatRădulescu.

Isărescu: Capcanapopulismului este drumul spre iad

"Nueste suficient să ai intenţii bune şi să vorbeşti bine la televizor, capcanapopulismului ne pândeşte şi este aproape dominantă în discursul public deastăzi şi este exact drumul spre iad. Riscul de a confunda dorinţa cu putinţa afăcut deja foarte mult rău României. Riscul ne pândeşte pentru că alegerile seapropie şi tentaţia de a promite mai mult decât poate acorda economia estemare", a declarat, ieri, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Acesta a arătatcă dezbaterile privind deficitul bugetar se poartă "de parcă cineva aruncăcu bani din cer", iar problema este tratată "cu o nonşalanţăînspăimântătoare". "Problema datoriei publice nu este trecută nicimăcar pe umerii generaţiei viitoare, ci pe umerii altcuiva. Apare ca o povarăcare nu vine în urma deciziilor noastre", a adăugat oficialul bănciicentrale.

Pede altă parte, Isărescu a afirmat că este de acord cu ieftinirea creditului,precizând însă că băncile practică dobânzi la depozite peste rata dobânziibăncii centrale şi cu mult peste ceea ce oferă piaţa monetară.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638943-02-13Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine