2020-02-19 18:10

Boc anunţă noi măsuri pentru susţinerea economiei. Cu spectrul remanierii în spate

 |  16:45
Boc anunţă noi măsuri pentru susţinerea economiei. Cu spectrul remanierii în spate

Guvernulva promova, în septembrie, o serie de măsuri pentru susţinerea activităţiieconomice, printre care menţinerea neimpozitării profitului reinvestit şisprijinirea tinerilor întreprinzători, a declarat premierul Emil Boc. Analiştii economici rămânsceptici cu privire la efectul acestor măsuri.

"Înseptembrie vom promova măsuri care vor susţine activitatea economică. Printreele, menţinerea neimpozitării profitului reinvestit, dar şi legea care vizeazăsprijinirea tinerilor întreprinzători, care vor beneficia de un suportsuplimentar din partea statului, modificarea plafoanelor de ajutor de statpentru întreprinderile mici şi mijlocii, coborârea acestora. Adică firmele careangajează şomeri şi care aduc investiţii pot beneficia de ajutoare de stat, darcu un plafon mai jos decât în momentul de faţă", a afirmat premierul.

Ela adăugat că se lucrează la o serie de acte normative în acest sens, care vorfi dezbătute cu parlamentarii la Ministerul Finanţelor în vederea susţineriiacestora. În ceea ce priveşte modificarea salariului minim pe economie,premierul a afirmat că Guvernul se află în negociere cu sindicatele şi cu patronatele,o decizie urmând să fie luată în perioada următoare. Salariul minim va fistabilit prin hotărâre de Guvern, a spus Boc.

Fondspecial pentru exproprierile de terenuri

Pede altă parte, premierul Boc a afirmat că statul nu îşi mai permite să susţinăfinanciar costurile exproprierilor de terenuri pentru construcţia de drumuri,motiv pentru care a cerut Guvernului să înfiinţeze un fond special pentru acestdomeniu. "Vom lucra la un fond pe care trebuie să îl concepem cu privirela banii necesari exproprierilor. Din banii bugetului nu vom putea susţine lanesfârşit exproprierile, care sunt extrem de costisitoare", a afirmat Boc,care a dat ca exemplu centura Lugojului, unde statul a plătit 3,4 milioane deeuro pentru exproprierea terenurilor. "Din punctul meu de vedere, Românianu va avea resursele necesare strict din buget pentru a acoperi costurile demiliarde de euro ale exproprierilor pentru autostrăzi, centuri ocolitoare şialte lucrări de infrastructură naţională. De aceea am cerut responsabililor dinGuvern să gândească un fond separat pentru infrastructură, adică un fond caresă adune resursele financiare şi banii respectivi să fie folosiţi numai pentruexproprierile din infrastructură şi cofinanţarea proiectelor europene", amai afirmat premierul. El a dat ca exemplu vânzarea pachetului minoritar deacţiuni pe care statul îl deţine la diverse întreprinderi, banii urmând să fiefolosiţi pentru exproprierile de terenuri şi pentru cofinanţarea proiecteloreuropene. "De exemplu, toţi banii care vor rezulta din vânzarea acţiunilorminoritare ale statului, proces pe care l-am derulat, acei bani vor fiutilizaţi numai pentru cofinanţarea proiectelor europene şi pentruexproprierile în infrastructură", a spus Boc. El a adăugat că banii nu vorfi utilizaţi "aşa cum i-a utilizat Vosganian", care, în opiniapremierului Emil Boc, a folosit banii rezultaţi în urma vânzării BCR pentru"consum şi cheltuieli sociale". "Orice ban pe care îl aducem nuva fi utilizat aşa cum l-a utilizat Vosganian, în consum, pentru că miliardelede euro cu care s-a capitalizat fondul de dezvoltare în urma vânzării BCR s-audus pentru consum şi cheltuieli sociale", a conchis Boc.

Ilie Şerbănescu: Nu mai avem economie

Analistul economic IlieŞerbănescu ne-a declarat că, în opinia sa, „chiar dacă Executivul ar operatoate aceste măsuri, ele ar fi derizorii”. „Activitatea economică ar trebuirepornită, dar acest lucru nu se poate, din moment ce nu mai avem economie. Înmod obiectiv, creşterea economică pe care am avut-o în 2004-2008 a fostgenerată de consumul susţinut din credite externe. Nemaiavând credite, nu maiavem nici creştere, chiar dacă exporturile au ajuns la maximul istoric din 2004şi până acum”, a subliniat analistul.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-09-12Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine