2019-10-15 07:43

Boc: România nu e încă ferită de pericole

 |  15:48
Boc: România nu e încă ferită de pericole

Premierul Emil Boc a declarat duminică,la videoconferinţa cu prefecţii, că România stă mai bine decât alte state din punct de vedere al deficitului şi a gradului de îndatorare, dar că, în actualul context internaţional, este departe de a se bucura şi de a fi ferită de pericole.

"România are nevoie de maximă precauţie şi evitarea oricăror politici populiste. Spun asta în contextul în care lucrurile nu s-au liniştit în plan internaţional. După cum ştiţi, America a fost la 12 ore de situaţia de a nu plăti pensiile, iar Standard& Poors a retrogradat ratingul de ţară al Americii. Nici în Europa apele nu sunt liniştite, iar ţări precum Grecia, Italia, Spania, Portugalia sau Irlanda trec prin serioase dificultăţi", a subliniat premierul.

El a arătat că majoritatea ţărilor europene au un grad mare de îndatorare, peste criteriul de la Maastricht (max. 60% din PIB): Grecia - 158%,  Italia - 120%,  Irlanda - 112%, Portugalia - 102%,  Belgia -  97%, Franţa - 85%, Marea Britanie 84%. "România are la 6 luni în 2011 un nivel al datoriei publice de 31,4% din PIB. Stăm bine la acest capitol, dar suntem departe de a ne bucura şi de a ne considera feriţi de pericole. Doar trei ţări din UE au un nivel de îndatorare mai mic decât România: Luxemburg, Estonia şi Bulgaria. (...) Atâta vreme cât situaţia nu este calmă în  plan internaţional, România trebuie să rămână extrem de precaută şi să respingă orice fel de politică ce ar dezechilibra bugetul", a avertizat şeful Executivului.  El a amintit că la începutul lunii august prima de risc pentru investiţii a fost cu 25% mai mică faţă de august 2010, lucru care înseamnă că România a câştigat în ultimul an încrederea pieţelor internaţionale. Premierul a reiterat că veniturile încasate la buget au fost cu 9,6% mai mari decât primele şase luni din 2010, că evaziunea fiscală a scăzut, arătându-şi "roadele", că exporturile au crescut cu 34% în acest an, iar industria s-a revigorat, inclusiv cea a construcţiilor.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 639256-02-09Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray