2020-02-23 10:37

Bogdan Hossu: Legea privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice este proastă

 |  18:36
Bogdan Hossu: Legea privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice este proastă

Bogdan Hossu, președintele Confederației Naționale Sindicale "Cartel Alfa", a afirmat, miercuri, că legea privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice este una proastă.

"În continuare sunt excluse entități, în mod nejustificat, precum BNR, ASF, etc. Baza 1 este prevăzută la 1.625 lei, deci datorită creșterii salariului minim la 2.000 lei, primele 41 de clase sunt comprimate; de aici și încercarea prin studiu a acestui guvern de a îngheța salariul minim garantat în plată pe economie. În practică, se va continua apariția aplicării neunitare, deoarece Ministerul Muncii nu își asumă aplicarea printr-o metodologie unitară, aplicarea atât în gestiune cât și la control este lăsată la nivel de ministere, deci a interpretării personale a unor persoane de la departamentele de resurse umane", a precizat Bogdan Hossu, potrivit Agerpres.

Acesta susţine că proiectul de lege generează ambiguitate pentru că se dau creșteri procentuale, care vor genera "interpretări personale".

"Se dau 116 clase (valorile lor nu sunt respectate totdeauna, vezi cazul președintelui României prevăzut cu 22.000 lei, nu 21.450 lei cât este în anexă), dar care au pasul foarte diferențiat, astfel: pas 1% pentru intervalele 1.625-1.678 lei și între 1.742-1.800 lei, pas de circa 0,2% în intervalele 1.678-1.742 și între 1.800-1.872 lei, apoi pasul variază în medie în jur de 2,8%, mai puțin când se saltă la înalții demnitari, salt de 14% și 10%", explică Bogdan Hossu.

Potrivit preşedintelui CNS "Cartel Alfa", se scade valoarea sporurilor pe persoană la 25%, plus sporurile de performanță.

"Sporurile de performanță sunt lăsate să fie stabilite de către ordonatorul principal, deci se introduce un mecanism "mafiot" de performanță; criteriile de performanță specifice nu sunt definite sau clarificate, fiind lăsate, împreună cu procedura de stabilire, la latitudinea angajatorului (câți au calitatea, pregătirea de a face acest lucru?). Se introduce un spor de până la 30% pentru posturi greu ocupabile pentru 12 luni, posturi care nu se definesc și nu se spune ce se întâmplă după 12 luni (reluam procesul și astfel devine spor permanent)", a precizat liderul sindical.

Bogdan Hossu a mai subliniat că se acordă un spor de doctorat de 5.000 lei, o dată la obținere, fără specificația că doctoratul este pe domeniul în care activează.

"Treptele de vechime nu respectă diferențele de spor de 5% prevăzute (pentru treapta a 4-a și a 5-a, și pentru 0-1). Nu există un echilibru intersectorial, adică: a) general maior, contraamiral are clasa 68, profesor universitar cu 25 ani vechime are 71, medic primar are 67, registrator comercial IA (Oficiu Național al Registrului Comerțului) are 73, judecător cu peste 20 ani are 99; b) îngrijitor preșcolar cu studii M/G are clasa 14, soră medicală sau maseor studii medii are 8, funcție corespunzătoare grad agent-agent șef principal de poliție/penitenciar are 12, asistent maternal profesionist, asistent personal profesionist, părinte social cu studii M/G are 12. În concluzie este o lege proastă și trebuie lucrat mai mult pentru a face o lege adecvată", a completat Bogdan Hossu.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-12-02Parerea ta...

ANONIM
30 Noi 2016

Se acorda spor de doctorat de 5000 lei. Bravo borfasilor ,vreti sporuri si pentru plagiatele voastre ordinare pe care le recunoaste si un elev de clasa intâi.Cand se va face puscarie pentru plagiat (furt intelectual ) ? Legislatie exista pentru aceasta infractiune ,dar nu se aplica..
@ANOMIM
30 Noi 2016

Bai repetentule, faptul ca nu esti in stare sa faci nici 10 clase ca lumea, nu insemna ca toti sunt ca tine ! Ia gandeste-te, ai avut in clasa colegi care invatatau pe bune si luau note mari? Ai avut ! Aia au ajuns sa faca doctorat pe bune si au toate meritele si drepturile din cauza asta!!! Ai avut si lichele ca tine care abia luau 5-6, sau luau note mari pe pile ? Ai avut ! Aia au ajuns politiceni si au nenorocit Romania !!! Aia sunt plagiatorii, canalie, aia repetenti ca tine !!!
GRIG
01 Dec 2016

DNA/ancheta de unde este asta milionar/dece ce se intalneste cu reprezentanti air spionajului rus la ordinul lui sarbu/melescanu
ANONIM
01 Dec 2016

Domnul Mugur Isarescu sustine despre cresterile salariale din sectorul bugetar ca nu sunt recomandate necontribuind la evolutia economica, ci asa cum anterioarele experiente o demonstreaza, genereaza inflatie, deprecierea monedei nationale, deficite, etc. ?
ANONIM
01 Dec 2016

Cum explicati totusi darnicia guvernului la o asemenea grila de salarizare ?
JOHN
02 Dec 2016

O sa ajungem ca Grecia, ca Venezuela , in faliment total , o sa vanam pisici ca ei pe strazi . Mai taiati salariile si sporurile de la toti ce gestioneaza fonduri europene , acolo e abuzul cu ore suplimentare , bonusuri , excursii , team buidinguri. . Fondurile nu se absorb , se dau inapoi banii ca sa fie redirectionati catre azilanti , se va termina si cu UE odata , se va destrama . Aerisiti aparut de stat , este plin ochi de zecile si sutele de concursuri , de toti membrii de partid, pilele si nepotismele lor . Dati afara si echilibrati costurile , si nicidecum nu mai umflati tot pe ale lor .
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine