2020-08-07 21:47

Bogdan Baltazar: Investiţiile străine directe sunt în cădere liberă

 |  14:05

Consultantul financiar Bogdan Baltazar consideră că autorităţile române trebuie să facă eforturi mult mai susţinute, după semnarea Tratatului fiscal al Uniunii Europene (UE), pentru a atrage investiţii străine care să aducă bani la buget şi să creeze locuri de muncă.

”Pentru Uniunea Europeană, vremea relaxării fiscale s-a încheiat. După trei ani grei de criză, din păcate trebuie să strângă şi mai tare cureaua şi să cheltuie banul public cu atenţie maximă. România nu face excepţie, iar ca stat semnatar va avea o autonomie redusă în deciziile privind cheltuielile bugetare. În condiţiile în care investiţiile nu mai sunt prioritatea statului român, este cu atât mai important ca autorităţile să facă eforturi mult mai susţinute pentru a atrage investitori privaţi, în special investiţii străine care să aducă şi bani la buget şi care să creeze locuri de muncă, atât de necesare în vremuri de criză”, a declarat consultantul financiar Bogdan Baltazar, citat de Agerpres.

Declaraţia a fost făcută în contextul în care România a semnat vineri, la Bruxelles, Tratatul privind stabilitatea, coordonarea şi guvernanţa în cadrul uniunii economice şi monetare. Prin disciplina fiscală pe care o impune, tratatul este văzut ca un instrument care să ducă la creştere economică durabilă, ocuparea forţei de muncă, competitivitate şi coeziune socială în Uniunea Europeană. În acelaşi timp, aceeaşi disciplina fiscală riscă să limiteze disponibilitatea statelor semnatare către investiţii.

”Este trist şi revoltător faptul că România nu are proiecte “la cheie”, gata să pornească, iar investiţiile străine directe sunt în cădere liberă. Ştiu un singur proiect major care poate fi implementat rapid, îl ştie toată lumea, e vorba de proiectul minier de la Roşia Montană, o investiţie directă de două miliarde de dolari. Totuşi, răspunsul autorităţilor, oricare ar fi el, trenează de ani buni. Ce semnal dă România investitorilor, prin această lipsă de decizie? O ţară în dezvoltare are nevoie de industrie, nu putem să supravieţuim doar prin construcţia de maşini a celor de la Dacia”, consideră Bogdan Baltazar.

Importanţa industriei, în special a industriei extractive pe plan european este susţinută şi de recentul parteneriat pentru inovaţie în domeniul materiilor prime propus de Uniunea Europeană, care îşi propune să crească producţia proprie de materii prime a Uniunii şi implicit la scăderea dependenţei de importuri. Potrivit consultantului financiar, parteneriatul, propus în ultima zi a lunii februarie, va coaliza statele membre, companiile şi cercetătorii în efortul de a intensifica activităţile de explorare, extracţie şi procesare a materiilor prime.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 639557-02-02Parerea ta...

SORINA MARCU
04 Mar 2012

Omul asta stie ce vorbeste. cine sa mai investeasca la noi cand avem o investitie blocata de peste 15 ani? aia de la rosia montana.
ANDA
04 Mar 2012

La Rosia Montana, domnule Baltazar, pe langa investitia directa de 2 miliarde de dolari, mai importante sunt beneficiile indirecte. ca tot ziceati de joburi, proiectul antreneaza alte 1000 de companii si va dati seama cate locuri de munca se vor genera! pacat ca Romania nu pare sa vrea sa beneficieze de ele!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz