2020-06-05 10:26

Bugetarii vor recupera 15% din tăierile salariale, în 2011

 |  18:19
Bugetarii vor recupera 15% din tăierile salariale, în 2011

PremierulEmil Boc le-a prezentat parlamentarilor coaliţiei variante privind Legeasalarizării unitare, arătând că salariul minim pe economie ar urma să fie de670 de lei. Totodată, în varianta prezentată de Boc se arată că în 2011 vor ficreşteri de până la 15% la toate salariile, pornind de la nivelul de acum al lefurilor.De asemenea, premierul a susţinut că pentru persoanele cu venituri mai mici de1.000 de lei trebuie să se găsească o formă de compensare, au declarat surseparlamentare, citate de Mediafax.

Guvernulanalizează în prezent varianta unei majorări pe medie a salariilor în sectorulbugetar de 15%, aplicabilă de la 1 ianuarie 2011, şi acordarea unui sprijinfinanciar suplimentar persoanelor cu venituri sub 1.000 de lei. În privinţasalariului minim, variantele aflate încă în analiză se referă la o valoarecuprinsă între 650 şi 690 de lei, faţă de nivelul actual de 600 de lei. Pe de altă parte, Guvernul a promis FMI că reducereanumărului de angajaţi în sectorul public va continua şi anul viitor, iar pentrua diminua deficitul bugetar la 3% din PIB în 2012, se vor restrânge încontinuare cheltuielile, inclusiv pentru salarii şi prime, apelându-se însă şila măsuri suplimentare. Va fi menţinută politica de angajare doar a unei persoanepentru şapte posturi eliberate, la stat. În acelaşi timp, Guvernul se angajeazăsă continue reforma sistemului educaţional, generând economii suplimentare caun rezultat al "raţionalizării" infrastructurii şcolare şi avolumului de muncă al cadrelor didactice. La finele acestui an, numărulangajaţilor în sectorul bugetar trebuie să coboare la 1,29 milioane, conformînţelegerilor anterioare cu FMI.

Impozitarea va fi redusă doar dacă economiaîşi revine

Guvernul şi FMI au convenit să ia înconsiderare reducerea impozitării forţei de muncă doar dacă economia îşi vareveni şi va crea suficient "spaţiu fiscal", până atunci sistemul deimpozitare urmând să rămână neschimbat, relevă scrisoarea suplimentară deintenţie agreată cu instituţia financiară, semnată la finele lunii octombrie. "Vomlimita modificările ad-hoc ale sistemului de impozitare, pentru a asigurapredictibilitate şi stabilitate. Odată ce vom fi fermi pe drumul cel bun spre aîndeplini ţinta de deficit, vom efectua - cu asistenţa FMI şi în consultare cuComisia Europeană şi Banca Mondială - o revizuire cuprinzătoare a sistemului deimpozitare. Dacă revenirea economiei va crea suficient spaţiu fiscal, vom luaîn considerare o reducere graduală a taxării forţei de muncă", se arată înscrisoare. Aprobarea de către Parlament a bugetului pentru anul viitor,inclusiv cu avizarea TVA de 24%, este prezentată în document drept o acţiuneprioritară pentru autorităţile române. Tot ca o acţiune prioritară esteindicată şi adoptarea legii pensiilor, Guvernul asigurănd FMI că actul normativva fi avizat de Parlament în luna noiembrie şi promulgat de şeful statului lajumătatea lunii decembrie.

Scaddrastic cheltuielile pentru sănătate

Prinacelaşi document, Executivul s-a angajat faţă de FMI să scadă anul viitornumărul de internări în spitale cu 10% faţă de nivelul din acest an şi săreducă marja de adaos comercial acceptat pentru medicamentele utilizate întratarea cancerului, diabetului, HIV/SIDA, TBC, la maxim 1,5% pentru achiziţiicu amănuntul şi 4% pentru cumpărări angro. Totodată, se are în vedereeliminarea contractelor obligatorii cu spitalele şi se vor încheia înţelegeridoar cu anumite unităţi, pe baze de concurenţă. Guvernul intenţionează sămodifice şi sistemul de plată al medicilor de familie, astfel încât aceştia săprimească 50% pentru plata per capita (faţă de 70% în prezent), în favoareaplăţii per serviciu (limitată în prezent la 30%). Plata per capita se referă laplata pe număr de persoane înscrise pe listă indiferent dacă acestea vin lamedic sau nu. În prezent, valoarea punctului pentru persoanele înscrise pelistă, indiferent dacă acestea vin sau nu la consultaţie la cabinetul mediculde familie, este de 70%, iar valoarea serviciului, respectiv a consultaţiei,este 30%. Va fi revizuit şi pachetul de beneficii asigurate de stat în sistemulmedical, astfel încât să nu mai fie acoperite servicii de sănătate costisitoareşi care nu sunt esenţiale. Pentru a îmbunătăţi controlul financiar asuprasectorului, Guvernul va limita sumele nominale aferente serviciilortrimestriale contractate cu spitalele, medicii de îngrijire primară şifarmaciile la sumele bugetate.

Angajament pentru impozitarea averilor mari

Guvernula promis din nou FMI că, până la finele lunii decembrie, va aproba o ordonanţăde impozitare a averilor mari ale persoanelor fizice şi va extinde criteriul dedefinire a venitului impozabil, astfel încât să taxeze toate câştigurileprovenind din surse pentru care nu sunt acceptate scutiri. Elaborareaordonanţei a fost asumată de Guvern şi în ultimele două scrisori semnate cuFMI, dar termenul de finalizare a actului normativ a fost amânat succesiv, dela jumătatea lunii august la sfârşitul lunii noiembrie şi, acum, la finelelunii decembrie 2010.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638949-01-17Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine