2020-06-06 12:13

Bugetul pe 2015, prezentat în noiembrie de noul premier

 |  21:30
Bugetul pe 2015, prezentat în noiembrie de noul premier

Alina Oprea

Proiectul legii bugetului pentru anul 2015 va fi prezentat la mijlocul lunii noiembrie-începutul lunii decembrie, probabil de viitorul premier, după cum spune ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcov. El a menţionat că nu este încă finalizat proiectul de buget. Întrebat dacă în aceste condiţii actualul premier va trebui să demisioneze, Vâlcov a menţionat că nu vrea să facă politică la întâlnirea cu oameni de afaceri la care se afla, dar că el crede că actualul prim-ministru va avea un alt loc de muncă.

Vâlcov a declarat ulterior, într-o conferinţă de presă, că în proiectul de buget au fost incluse alocări pentru tot ceea ce este legislaţie în vigoare în prezent, cum ar fi dublarea alocaţiilor copiilor care provin din familii defavorizate.

Întrebat dacă este inclusă majorarea cu 30% a salariilor bugetarilor, Vâlcov a răspuns că nu există încă legislaţie pentru aceasta.

"Neexistând o legislaţie astăzi nu putem să prindem aşa ceva. La nivelul Ministerului Finanţelor prindem în proiectul de buget toate acele hotărâri sau toate acele legi care aduc un impact bugetar. Nu putem prinde în buget ceva ce este amintit de dumneavoastră", a spus Vâlcov, citat de Mediafax.

Variantă pentru calcularea accizei

Ministrul pentru Buget a precizat totodată că nu a fost încă stabilit modul în care se va calcula acciza de anul viitor, dar că se ia în calcul şi varianta ca aceasta să nu mai depindă de euro, ci de leu.

"O variantă pe care o luăm în calcul este să nu calculăm acciza la nivelul euro, ci la nivelul leului, pentru că aşa este normal în orice stat", a spus Vâlcov, care a menţionat că încă se fac analize tehnice.

El a spus că modalitatea de calcul se va face publică odată cu prezentarea bugetului. "Sunt mai multe variante de calcul, iar una dintre ele este ca acciza să nu se mai refere la euro, ci să se refere la leu, iar anual să se modifice în funcţie de inflaţie", a precizat Vâlcov.

Premierul Victor Ponta declara, în urmă cu două săptămâni, că accizele pentru anul 2015 vor fi, cu siguranţă, mai mici, el arătând că modul în care acestea se calculează este stabilit de Ministerul de Finanţe, care lucrează în acest sens cu partenerii internaţionali.Formula cu care va fi calculată valoarea accizelor anul viitor este încă în analiză la nivelul unui grup de lucru, declara în 1 octombrie ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, nedorind să precizeze dacă accizele vor mai fi calculate după cursul valutar redus anunţat de BCE, care permite un nivel mic de accizare.

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat un curs de referinţă de 4,4093 lei/euro pentru 1 octombrie 2014, acest indicator al cursului, folosit de către Guvern la calcularea accizelor, fiind acum cu 0,88% mai mic decât cel anunţat anul trecut, de 4,4485 lei/euro. Dacă accizele vor fi calculate în continuare pe baza cursului anunţat de BCE, atunci nivelul acestora ar trebui să fie mai mic începând cu anul viitor.

Anul acesta, Guvernul a luat în considerare pentru accize cursul BCE din 2012, deoarece era mai mare decât cel din 2013 care trebuia folosit în mod normal, şi a adăugat cea mai mare rată a inflaţiei, cea din septembrie 2013. Astfel, accizele au fost plătite la un curs de 4,73 lei, cu 30 de bani peste nivelul anunţat de BCE.

Întrebat ce se va întâmpla anul viitor, ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, a evitat să precizeze dacă Guvernul se va mai raporta la cursul BCE, care ar permite un nivel scăzut de accizare începând cu 2015. Totodată, ministrul Finanţelor a lăsat să se înţeleagă că modul de calcul al accizei va fi pus în dezbatere publică.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-10-19Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine