2020-08-13 06:35

Căldura s-ar putea scumpi cu aproape 40% din ianuarie. Preţul gazelor rămâne neschimbat

 |  21:01
Căldura s-ar putea scumpi cu aproape 40% din ianuarie. Preţul gazelor rămâne neschimbat

Alina Oprea

Autorităţile vin cu veşti negative după alegeri. Deşi prețul gazelor naturale nu va crește în perioada următoare, este posibilă o majorare substanţială a prețului la energia termică furnizată consumatorilor casnici racordați la sistemul centralizat.

Toţi consumatorii noncasnici sunt obligaţi să achiziţioneze gaze naturale de pe piaţa liberă începând cu 1 ianuarie 2015. În rândul acestor consumatori, ar urma să intre şi CET-urile care furnizează energie termică în sistem centralizat. Însă Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a notificat Guvernul să aprobe de urgenţă un proiect de Ordonanţă de Urgenţă prin care să scoată CET-urile din rândul consumatorilor de pe piaţa liberă. În caz contrar, există pericolul creşterii preţurilor la energia termică cu 28% până la 38%. Gazele de pe piaţa liberă sunt mai scumpe decât în zona reglementată, fapt care s-ar reflecta în preţul energiei termice produse de CET-uri, şi mai departe în preţul final la consumatori.

Vicepreşedintele ANRE, Emil Calotă, susţine că a fost notificat Departamentul pentru Energie pentru a corecta această situatie prin Ordonanţă de Urgenţă încă din 10 noiembrie. Practic, ANRE cere să fie reglementate preţurile la gaze pentru CET-urile care produc căldură pentru populaţie.

La rândul său, Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, a spus că este necesară această Ordonanţă de Urgenţă pentru a nu se crea o discriminare între consumatorul casnic reglementat care deţine o centrală şi cel care este racordat la sistemul centralizat de încălzire, potrivit HotNews. Dacă nu este aprobată o Ordonanţă de Urgenţă, consumatorul racordat la sistemul centralizat ar fi defavorizat din cauza creşterii preţurilor la energia termică, fapt cauzat de achiziţia de către CET-uri a gazelor de pe piaţa liberă. În mare parte, CET-urile utilizează gazele drept combustibil pentru producerea de energie termică.

”La 1 ianuarie, în mod normal prin liberalizarea prețurilor, centralele termice producătoare de apă caldă și căldură, gaze naturale, ar trebui să crească prețul ca urmare a acestui proces. Ori, ar însemna a face discriminare între consumatorii casnici: adică, consumatorii care   dețin o centrală termică ar fi discriminat de vecinul său care beneficiză de căldură de la sistemul centralizat. Acest lucru trebuie realizat imediat, mai ales că la noi liberlizarea a fost prelungită până în 2021. Fără o intervenție imediată, prețul va crește”, a spus Iulian Iancu.

Preţul gazelor rămâne neschimbat

În replică, Departamentul pentru Energie din cadrul Guvernului a anunţat printr-un comunicat de presă că ''preţurile plătite de consumatorii casnici pentru gazele naturale din producţia internă, vor rămâne neschimbate de la 1 ianuarie 2015 în raport cu nivelul actual.''

"Departamentul pentru Energie a primit o solicitare de iniţiere a modificării legislaţiei de la Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) şi de la o serie de operatori privaţi pentru a amâna cu cel puţin un an liberalizarea preţurilor pentru centralele de cogenerare care produc energie termică pentru populaţie şi de a le asimila pe acestea consumatorilor casnici, din punctul de vedere al tarifelor. Departamentul pentru Energie analizează aceste solicitări şi, la rândul său, a cerut astăzi ANRE, instituţia care monitorizează piaţa gazelor din România, date suplimentare care să demonstreze necesitatea amânării liberalizării. Departamentul pentru Energie consideră că o amânare parţială sau totală a liberalizării pentru consumatorii industriali (inclusiv C.E.T.-uri) necesită o aprobare prealabilă a Comisiei Europene. În ceea ce priveşte preţurile plătite de consumatorii casnici pentru gazele naturale din producţia internă, acestea vor rămâne neschimbate de la 1 ianuarie 2015 în raport cu nivelul actual", se arată în comunicat.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-11-24



Parerea ta...

ZORRO
24 Noi 2014

Mariti fratilor ,cat puteti pretul la caldura ,pana NE veti gasi inghetati in case ,ca NU o sa putem plati intretinerea!.....dati gaze si curent la baietii destepti ,ca sa "ne faca cum vor ei "!.....o sa supravietuiasca ,cei care pot ,care nu,sa se duca in mormant ca asa se doreste!.....un pensionar satul de toti acesti ani ,in care am trait vai mama noastra ,ca-n jungla!......si nimeni nu ne apara !.....
Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE


Autocar



Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz