2020-03-29 12:32

Capitalismul face rău?

 |  13:34
Capitalismul face rău?

O treime dintre cei din generaţia Millennials (respectiv cei născuți în perioada 1981-1996), ar vota în 2020 cu candidaţii de extremă stângă, potrivit rezultatelor unui sondaj realizat nu demult la cererea Victims of Communism Memorial Foundation, un ONG cu sediul în Washington, SUA. „Amnezia istorică în ceea ce priveşte pericolele comunismului şi socialismului se manifestă pe deplin în raportul de anul acesta", spune Marion Smith, directorul executiv al ONG-ului.

Potrivit YouGov, care a realizat sondajul menționat, capitalismul a pierdut din popularitate, fiind sprijinit doar de jumătate dintre cei din generaţia Millennials. Iată că mai recent, majoritatea participanţilor la un sondaj realizat luna trecută în 28 de ţări apreciază că, în forma sa actuală, capitalismul face mai mult rău decât bine, după cum relatează Reuters. Realizatorii barometrului, compania americană de relaţii publice Edelman, au vrut să afle dacă locuitorii lumii au îndoieli în ce priveşte democraţiile occidentale bazate pe capitalism, “iar răspunsul este <Da!>”, potrivit cercetătorului principal David Bersoff. Este pentru prima dată în două decenii de existenţă când autorii studiului ”Edelman Trust Barometer”, care îşi propune să evalueze încrederea publicului în instituţii de bază, au încercat să afle care este percepţia oamenilor despre capitalism.

Neîncredere în media şi în guvernele naţionale

"Oamenii îşi pun problema dacă ceea ce avem azi, lumea în care trăim azi, este optimizat pentru a putea avea un viitor mai bun", a precizat acesta. Sondajul a cuprins peste 34.000 de persoane din 28 de ţări, de la democraţii liberale cum sunt Statele Unite şi Franţa până la societăţi bazate pe modele diferite, cum sunt China şi Rusia, iar 56% dintre participanţi au conchis că "în forma sa actuală capitalismul face mai mult rău decât bine în lume". Respondenţii s-au arătat preocupaţi mai ales de ritmul progreselor tehnologiei şi nesiguranţa locurilor de muncă, dar şi-au exprimat totodată neîncrederea în media şi în capacitatea guvernelor naţionale de a face faţă provocărilor actuale. Potrivit autorilor studiului, rezultatele sunt surprinzătoare, în condițiile în care aproape 70% din francezi, o democrație avansată, nu mai au încredere în capitalism.

Doar în Australia, Canada, SUA, Coreea de Sud, Hong Kong şi Japonia o majoritate a celor intervievaţi şi-au exprimat dezacordul cu afirmaţia că în forma curentă capitalismul face mai mult rău decât bine. Pe de altă parte, studiul a constatat şi un decalaj în creştere în privinţa atitudinilor respondenţilor în funcţie de statut, cei cu venituri mai mari şi cu un nivel de educaţie superior tinzând să fie mai încrezători, notează cercetătorii de la Edelman.

Avertisment încă din 2011

În altă ordine de idei, dar pe aceeași temă, în 2011, un interviu al economistului Nouriel Roubini pentru cotidianul Wall Street Journal făcea valuri. Roubini declara că Karl Marx (foto), întemeietorul socialismului științific, a avut dreptate cu privire la autodistrugerea capitalismului: „Karl Marx a spus-o bine. La un moment dat, capitalismul se poate autodistruge pentru ca nu poti transfera venituri dinspre forța de muncă spre capital, fără să se înregistreze un exces de capacitate de producție și lipsa unei cereri agregate. Asta se întâmplă acum“.  Roubini mai adăuga că economia nu-si poate reveni fara consum, însă acesta a fost afectat în ultimii ani: „În ultimii 2-3 ani a avut loc o mare redistribuire a avuției dinspre forța de muncă spre capital, dinspre salarii către profituri. Inegalitatea veniturilor și avuției a crescut“. Roubini mai arăta că economia nu se reglează singură: „Am crezut că piețele funcționează, dar nu este așa. Fiecare firmă vrea să supraviețuiască, așa că reduce costurile cu forța de muncă și mai mult. Costurile cu forța de muncă sunt  venitul salarial și consumul altuia. Din cauza asta este un proces autodistructiv“, mai afirma Roubini. Economistul american mai spunea în 2011 că SUA nu se află încă în această situație, dar pericolul e major. „Cel puțin în Germania au luat măsuri pentru menținerea locurilor de muncă. În SUA nu credem în așa ceva și avem un șomaj de 16%“, conchidea Roubini.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-02-12Parerea ta...

CIUMA ROSIE
12 Feb 2020

capitalismul mafiot "de cumetrie" tiganeascadin Romania este inventia ciumei rosii adica burghezia comunisto-bolsevica ex-URSS
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine