2020-04-09 04:23

Câti bani primești dacă intri în CARANTINĂ sau ești IZOLAT la domiciliu din cauza coronavirusului / Ce spune LEGEA

 |  00:03
Câti bani primești dacă intri în CARANTINĂ sau ești IZOLAT la domiciliu din cauza coronavirusului / Ce spune LEGEA

Autoritățile din România au stabilit ca toate persoanele care vin în România din zonele afectate de virus, fie să intre direct în carantină, fie vor fi izolate voluntar la domiciliu timp de 15 zile.

În aceste cazuri, angajații trebuie să stie că beneficiază de concediu medical in caz de carantina, fapt ce nu le afecteaza numarul de zile de concediu medical la care au dreptul legal.

Potrivit instructiunilor pentru eliberarea concediilor medicale in caz de carantina, „in scopul prevenirii imbolnavirilor, asiguratii pot beneficia de concediu si indemnizatie pentru carantina”, potrivit bugetul.ro.

 - Regulile ii vizeaza pe cei asigurati medical in Romania.

- Intai, se merge la directia de sanatate publica pentru eliberarea unui certificat in care vor mentiona durata perioadei de carantina. Apoi, medicul curant elibereaza certificatul de concediu medical pentru carantina, pe durata stabilita in certificatul eliberat de DSP. Desigur, aceste demersuri vor fi intreprinse dupa perioada de carantina/izolare.

- Certificatele de concediu medical in caz de carantina se pot elibera si la o data ulterioara, numai pentru luna in curs sau luna anterioara. Durata concediilor pentru carantina nu diminueaza zilele de concediu medical acordate unui asigurat pentru celelalte afectiuni

- Daca durata perioadei de carantina stabilita de organele de specialitate ale directiilor de sanatate publica depaseste 90 de zile, nu este necesar avizul medicului expert al asigurarilor sociale

- Cat sta in carantina sau izolare, persoana vizata va avea venitul diminuat. Cuantumul brut lunar al indemnizatiei pentru carantina reprezinta 75% din baza de calcul In situatia concediului pentru carantina, nu se aplica restrictia privind durata maxima de 10 zile calendaristice a concediului medical pe care il poate elibera medicul de familie.

- Aceasta restrictie este prevazuta doar pentru concediul si indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca, cauzata de boli obisnuite sau de accidente in afara muncii.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-02-27Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine