2020-08-10 19:39

Cauciucurile de iarnă, obligatorii pentru toate maşinile, în două săptămâni

 |  17:04
Cauciucurile de iarnă, obligatorii pentru toate maşinile, în două săptămâni

Guvernulva aproba, în maxim două săptămâni, ordonanţa de urgenţă privindobligativitatea echipării maşinilor cu anvelope de iarnă în perioada 1noiembrie-31 martie, a declarat, ieri, ministrul transporturilor şi infrastructurii,Anca Boagiu. "Mă interesează siguranţa cetăţeanului în trafic. Cei caresunt pregătiţi pentru iarnă nu trebuie să fie victimele celor nepregătiţi. Noi,la Ministerul Transporturilor, avem multe costuri când trebuie să deblocăm undrum blocat de maşinile care nu s-au pregătit pentru iarnă şi, personal, credcă este o măsură bună", a spus Boagiu, la o vizită de lucru, cu premierulEmil Boc, la noul terminal al Aeroportului Otopeni. Potrivit unui proiect deOUG elaborat de Ministerul Transporturilor, şoferii de autoturisme şi camioanevor fi obligaţi să utilizeze anvelopele de iarnă în perioada 1 noiembrie-31martie, în caz contrar urmând să plătească amenzi cuprinse între 2.500 lei şi4.000 de lei, şi să achite daunele aduse elementelor care compun drumul dacă nuau asigurare. Aceleaşi sancţiuni vor fi aplicate şi dacă autovehiculele nu aumontate pe roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate atuncicând circulă pe drumuri acoperite cu gheaţă sau polei. Dacă autovehiculul carecirculă fără anvelope de iarnă blochează drumul, proprietarul acestuia va plătişi costurile pentru degajarea drumului. Totodată, în situaţia în careasigurarea de răspundere civilă nu acoperă în totalitate pagubele produseelementelor drumului (cum ar fi parapeţi sau semne de circulaţie),administratorul drumului va notifica vinovatul de producerea accidentului căare obligaţia de a plăti în 15 zile partea de daună pe care compania deasigurări nu a acordat despăgubiri. Dacă şoferul sau operatorul de transport nuare încheiată o asigurare, va suporta integral costurile de reparaţie a sauînlocuirii elementelor de drum degradate sau distruse. Totodată, proiectulprevede ca 10 procente din cuantumul amenzilor aplicate de Compania de Drumuri,Autoritatea Rutieră Română şi Registrul Auto Român să fie distribuite cătrebugetul de stat şi 90% către întreţinerea drumurilor, în prezent întreaga sumăfiind vărsată la bugetul statului.

Proiectulpropune şi reţinerea plăcuţelor de înmatriculare, a certificatului deînmatriculare şi suspendarea inspecţiei tehnice dacă vehiculul prezintădefecţiuni tehnice. O altă noutate o reprezintă faptul că la controlul efectuatla sediul firmelor de transport inspectorii au dreptul să pătrundă, în timpulprogramului de lucru, atât în spaţiile de lucru, cât şi în vehiculele deţinutede aceştia. Autorităţile rutiere recomandă înlocuirea anvelopelor cu cele deiarnă atunci când temperatura coboară sub 7 grade. Dotarea unei maşini cu elementele de bazănecesare unei bune funcţionări în sezonul rece costă cel puţin 700 de lei, darpoate ajunge şi la câteva mii de lei, luând în calcul achiziţia şi montarea anvelopelorde iarnă, lanţurile antiderapante şi antigelul.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638948-08-31Parerea ta...

GICA
05 Noi 2010

Stimata Doamna Bouagiu, pana si in tarile nordice sezonul obligatoriu al cauciucurilor de iarna ESTE intre 1 Decembrie - 31 Martie !!! La ROMANI mai tare ca la toti si TOTUL INVERS ! D-na "B" conduce cu Hakkapelitta 7
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz