2020-04-05 18:05

Ce se întâmplă cu PORCUL românesc

 |  11:05
Ce se întâmplă cu PORCUL românesc

Abia am trecut de iarnă și, teoretic, un așa subiect nu prea are ce căuta acum. Dar, românul e mare amator de carne de porc tot timpul. Însă se pare că va trebui să se obișnuiască altfel…

Aceasta deoarece am devenit, ca popor, tot mai dependenţi de porcul din import. Doar o treime din carnea de porc de pe piaţă mai este românească. Este un lucru deja bine știut: pesta porcină ne lasă fără carne românească. Peste 600.000 de porci au fost eutanasiați de la apariția bolii în vara lui 2017. Acum, doar o treime din carnea din galantare mai provine din fermele de la noi. Producătorii de mezeluri şi produse tradiţionale au fost nevoiți să crească prețurile pentru că și carnea de porc din import s-a scumpit cu peste 40% față de anul trecut.

Mai puțin decât carnea românească

Aproape 600.000 de porci au fost eutanasiați în ultimii doi ani și jumătate, de la apariția primului focar de pestă porcină africană. Autoritățile au plătit despăgubiri de peste 100 de milioane de euro, dar paguba fermierilor este mult mai mare, potrivit stiri.tvr.ro. Potrivit analiștilor, consumatorii plătesc mai mult, iar gustul nu mai e același. În prezent, tot potrivit analiștilor, carcasa de porc din import costă, în medie, 2,5 euro pe kilogram. Mai puțin decât carnea românească vândută, la poarta fermei, cu un preț mediu de 2,7 euro pe kilogram.

Într-un raport publicat de Comisia Europeană, exporturile anuale de carne de porc din UE ar putea ajunge la un nivel maxim de peste patru milioane de tone în jurul anului 2022, în funcţie de cât de rapid vor fi refăcute efectivele de porci din China, comparativ cu exporturi în valoare de aproximativ 2,7 milioane de tone în 2018. Gripa porcină africană va fi responsabilă de moartea a sute de milioane de porci, iar prețul cărnii de porc este așteptat să fie la cel mai crescut nivel din ultimii 15 ani, arată şi o analiză a Bloomberg.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-03-06Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine