2019-08-23 08:02

Cel puţin 40% din proiectele UE în agricultură au probleme de creditare şi pot fi reziliate-oficial

 |  18:37
Cel puţin 40% din proiectele UE în agricultură au probleme de creditare şi pot fi reziliate-oficial

Cel puţin 40% dintre contractele semnate în2008-2010 pentru proiecte UE în agricultură au probleme de bancabilitate şi potfi reziliate, fondurile blocate de aceste proiecte fără cofinanţare fiind desute de milioane de euro, a declarat Barna Tanczos, secretar de stat înMinisterul Agriculturii.

El a arătat că în intervalul 2007-2010 s-apus accent pe semnarea rapidă a contractelor cu finanţare UE, iar problemelesunt în prezent determinate de asigurarea lichidităţii pentru derulareacontractelor.

"Sunt sute de milioane de euro blocatepe proiecte fără cofinanţare. Cel puţin 40% dintre contractele semnate în2008-2010 au probleme de bancabilitate şi trebuie reziliate dacă nu suntviabile, iar banii puşi la dispoziţia altor beneficiari", a spussecretarul de stat.

Premierul Emil Boc s-a întâlnit la MinisterulAgriculturii cu reprezentanţi ai băncilor comerciale şi ai Băncii Naţionale aRomâniei, pentru a discuta modalităţile de deblocare a creditării înagricultură.

La finalul discuţiei, premierul a anunţat căMinisterul Agriculturii va verifica în termen de 30 zile toate proiecteleeuropene de investiţii în agricultură aflate în derulare, iar acele lucrăricare nu mai pot fi cofinanţate de către firmele private contractante vor fireziliate.

El a arătat că una dintre problemeleidentificate este aceea că, în 2008, firmele nu erau obligate să prezintebăncilor scrisori de confort sau declaraţii pe proprie răspundere pentru aobţine credite destinate agriculturii, iar mulţi dintre contractori sunt înprezent în imposibilitatea de a mai asigura cofinanţarea acestor proiecte.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638945-12-10Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray