2020-02-29 00:01

Cercetarea agricolă românească, falimentată de multinaţionale

 |  21:01
Cercetarea agricolă românească, falimentată de multinaţionale

Se alege praful de cercetarea agricolă românească, domeniu considerat odată drept unul de elită. Fermierii români au devenit dependenți de multinaționale, care au acaparat piața de semințe, astfel că domeniul cercetării agricole a ajuns în faliment. În context, reprezentanții Federației Naționale a Sindicatelor din Agricultură, Alimentație, Tutun, Domenii și Servicii Conexe – Agrostar solicită Guvernului reorganizarea stațiunilor și institutelor de cercetare-dezvoltare din sectorul agricol. Situaţia e cu atât mai tristă cu cât cercetătorii români au susţinut timp de 70 de ani agricultura locală și au transformat România în “grânarul” Europei. Institutele renumite pentru agricultura românească erau Fundulea - Călăraşi, Băneasa Giurgiu, Podul Ilioaiei - Iaşi, Albota - Argeş sau Lovrin – Timiş, dar după 1990 cercetarea agricolă nu a mai fost o prioritate.

Emil Dumitru, preşedintele Federaţiei Pro Agro, a declarat, pentru ziarul PUTEREA, că cercetarea agricolă este subfinanţată şi că este neapărat nevoie de o „resetare” a sectorului.

“Nu aş spune că este în faliment, dar sectorul este subfinanţat. Este nevoie de o resetare a cercetării agricole în România, dar în folosul fermierilor. Cercetarea românească a fost recunoscută la nivel internaţional, prin rezultatele ei, dar e nevoie de o regândire a sistemului de cercetare. De-a lungul timpului, cercetarea agricolă a fost un fel de Cenuşăreasă, subfinanţată, salariile sunt foarte mici. Nu putem ţine cercetătorii pe un salariu de 8 milioane de lei. Dacă nu vom încerca să cuplăm producţia cu ce cere piaţa, cu cercetarea, nu vom ieşi din această situaţie. Avem însă institute de renume, ar trebuie să ne concetrăm dacă vrem să facem valoare adaugată în România. Cumpărând seminţe din alte state, le facem lor vânzare şi nu României!”, a declarat, pentru PUTEREA, Emil Dumitru, preşedintele Federaţiei Pro Agro.

Cercetătorii au salarii de mizerie

Astfel, lipsa fermelor mari, subfinanaţarea, dispariția cercetătorilor valoroși, o școală dezinteresată să formeze noi generaţii de agronomi au transformat au făcut ca zeci de ani de studii să nu mai folosiţi de nimeni.

Creşterea producţiei la hectar, soiuri rezistente la frig, căldură sau dăunători, aclimatizarea plantelor noi - toate, laolaltă, erau preocuparea celor 25 de institute şi staţiuni de cercetare în domeniul cerealelor, plantelor tehnice, sfeclei de zahăr şi a plantelor medicinale şi aromatice din România. Acestea aveau în 1990 la dispoziţie peste 30.000 de hectare de teren.

La rândul său, Federația Agrostar este îngrijorată de situația lucrătorilor din cadrul stațiunilor de cercetare - dezvoltare, mulți dintre aceștia realizând un venit net lunar de maxim 800 lei. "În prezent, cercetarea agricolă din România este în faliment, iar fermierii sunt practic dependenți de multinaționale, care au reușit să acapareze piața de semințe, genetică și chiar creditarea fermierilor cu semințe și alte inputuri. Practic, multinaționala îl finanțează pe producătorul agricol (îi dă inputurile necesare) și îl obligă să vândă producția la un preț impus. Astfel, multinaționalele sunt beneficiare indirecte ale subvențiilor acordate, teoretic, fermierilor. Dacă este să analizăm documentele în baza căror fermierii își primesc subvenția pe suprafață vom observa că aceștia trebuie să facă dovada cu factura fiscală că au însămânțat cu semințe certificate, achiziționate de unde? De la multinaționale furnizori de semințe, noi nemaiavând cercetare care să furnizeze astfel de inputuri”, spune secretarul general al Agrostar, Horațiu Raicu.

Și cercetătorii din cadrul institutelor și stațiunilor la rândul lor realizează venituri nete sub nivelul performanțelor realizate, al pregătirii profesionale, venituri care cu greu ajung la 2.000 lei net.

„Produs românesc, sau doar produs în România?”

"Federația Agrostar face apel la Guvernul României, dar și la agricultori, să susțină reorganizarea acestui sector vital pentru agricultură, mai ales în contextul schimbărilor climatice care au loc în ultimii ani (secetă, inundații, grindină etc), pentru a susține agricultura românească, agricultură ce ar trebui făcută cu soiuri autohtone fapt ce ar genera venituri pentru cercetare și nu numai. Factorii politici din România recomandă consumarea produselor românești fără a se lua în calcul faptul că acestea sunt produse cu semințe din import și atunci se pune problema: acest produs este românesc sau doar produs în România?”, mai spun reprezentanţii agricultorilor.

Federația Agrostar a depus la Președinția României un memoriu privind problemele agriculturii și ale lucrătorilor, ca urmare a protestului organizat de BNS și Agrostar. Prin acest material a atras atenția autorităţilor asupra situației anormale privitoare la TVA la semințe, în sensul că TVA pentru semințe era de 20%, iar pentru produs de 9%. Ca urmare, în cele din urmă Codul fiscal a fost modificat, în sensul scăderii TVA la semințe la 9%. Această măsură ajută fermierii, deoarece plătesc mai puțin pentru semințe, dar, din păcate, capitalizează furnizorii de semințe, alții decât stațiunile și institutele de cercetare românești.

Agrostar, cea mai mare federație sindicală din domeniul agricol, are în componență peste 45.000 de membri, atât producători agricoli, cât și salariați din agricultură și servicii conexe, din sectorul privat, cât și din cel bugetar. Federația este una dintre puținele organizații afiliate pe plan internațional, fiind afiliată UITA și EFFAT, la nivel european.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-08-10Parerea ta...

UN CERCETATOR
11 Aug 2016

Problema cercetarii este grava pentru toate domeniile. Multe firme de consultanta din UE dar si din Romania fara a avea o acreditare serioasa pentru a face cercetare si fara a include cercetatori fac cercetare in Romania. Aceasta este demult o concurenta neloiala pe care guvernantii de azi nu vor sa o vada. Noi nu stim sa ne aparam domeniile strategice in anumite limite, chiar daca sunt si anumite recomandari ale UE, de aceea multe domenii din cercetare vor dispare, ca multe uzine si fabrici ce puteau fi rentabilizate. Practic murim pe mana noastra, ne o facem singuri. Apoi ne intrebam de ce nu este folosita cercetarea-inovarea in economie, pentru ca nu se doreste. Firmele adopta solutii de multe ori gresite, fara suportul cercetarii, cu colaborari cu alte firme prin relatii, nu prin competente. Exemplu, autostrazile facute pe suport de terenuri cu alunecari si roci fragile. Unde a fost cercetarea geotehnica pentru a se evita asemenea aspecte?
CERCETARE CONDUSA DE PENAL !!
11 Aug 2016

Cercetarea agricola este condusa de Presedintele ASAS, Gheorghe SIN = condamnat cu suspendare in dosarul Voiculescu si cercetat penal in dosarul "printul" Paul -Baneasa !! Desi condamnat, a ramas in fruntea Academiei -unde activeaza in cardasie cu tot felul de fosti comunisti octogenari.... care dirijeaza fondurile de baza ale cercetarii agronomice prin programul ADER (prin proiecte castigate netransparent, numai de directori si protejatii lor)....Aproape toti directorii de institute si statiuni ale ASAS sunt pensionari sau pensionabili, fosti comunisti depasiti de problemele actuale ale cercetarii contemporane. Si cam toti isi mentin posturile prin concursuri trucate unde nu exista decat un candidat/loc. In plus, au transformat institutele si statiunile in feude proprii: fac afaceri personale si angajeaza rude sau semirepetenti pe care ii promoveaza in functie de interesele proprii!! In acest timp, cercetatorii adevarati sunt platiti cu lefuri de mizerie (adica dupa vreo 20 de ani, abia daca au ceva mai mult decat salariul minim pe economie), asa incat au ajuns sa fie luati in bascalie de portari si personalul de curatenie....In concluzie, cercetarea agronomica de sub cupola ASAS este la nivelul "perioadei de aur" din anii 1965-1989, cand se faceau celebrele raportari de superproductii, atat la nivel mental, cat si logistic. Aproape la fel se intampla prin universitatile agronomice, din pacate, cu exceptiile de rigoare. Autoritatile competente ar trebui sa faca investigatii aprofundate pentru cheltuirea acestor fonduri ADER si MAKIS.....SE AUDE ???
DUMNEZEU(L VOST)
12 Aug 2016

AȚI VRUT CAPITALISM, FLEGMELOR, ACUM VI SE DĂ CAPITALISM DE SĂ VĂ IASĂ ȘI PE COUR, ȘI PE NAS, ȘI PE OCHI! NU MAI ZBIERAȚI ”JOS COMUNISMUL!”, KRETYNILOR! AȚI AVUT O ȚARĂ CA O FLOARE, NEMUNCITĂ ”DĂ” VOI, CE-I DREPT, SECĂTURILOR, ȘI V-AȚI CĂKAT ”PĂ” EA, SCÎRNĂVIILOR! PRAFUL ȘI PULBEREA SĂ SE ALEAGĂ ”DĂ” VOI ȘI ”DĂ” SĂMÎNȚA VOASTRĂ, GUNOAIE GENETICE, ÎN VECII VECILOR! AMEN!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine