2020-07-04 13:26

Cioloş l-a dat afară pe şeful Fiscului, anchetat de DNA. Premierul a fost forţat să îl demită pe Gelu Diaconu, după ce acesta a refuzat să plece singur. Locul său va fi luat de Daniel Diaconescu, director general în ANAF

 |  21:01
Cioloş l-a dat afară pe şeful Fiscului, anchetat de DNA. Premierul a fost forţat să îl demită pe Gelu Diaconu, după ce acesta a refuzat să plece singur. Locul său va fi luat de Daniel Diaconescu, director general în ANAF

Premierul Cioloş a demis joi conducerea Fiscului, la pachet cu preşedintele instituţiei, Gelu Diaconu, fiind dat afară şi vicepreşedintele ANAF, Mihai Gogancea-Vătăşoiu. Deciziile vin după discuţii ale premierului atât cu şeful ANAF, cât şi cu ministrul de Finanţe. Doar că Diaconu nu s-a lăsat “măturat” aşa uşor. Cu puţin înainte de a fi demis, acesta a respins solicitarea ministrului Finanţelor de a-şi prezenta demisia, calificând dosarul DNA în care este urmărit penal, alături de adjunctul său, drept "kafkian".

Potrivit unor surse guvernamentale, citate de Agerpres, Daniel Diaconescu va prelua atribuțiile de președinte interimar al ANAF, în urma demiterii lui Gelu Diaconu. Diaconescu a ocupat până în acest moment funcția de director general al Direcției Generale de Informații Fiscale în cadrul ANAF şi are în spate o experiență de 10 ani în domeniul administrării fiscale și a protecției intereselor financiare ale Uniunii Europene.

Gelu Diaconu şi Gogancea-Vătăşoiu sunt anchetaţi de DNA pentru favorizarea făptuitorului şi abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau altul, în dosarul parlamentarilor Mădălin Voicu şi Nicolae Păun.

Diaconu este cel care, care în septembrie anul trecut, i-a propus premierului de atunci, Victor Ponta, o formulă de reorganizare a ANAF după modelul Fiscului american. El spunea că ANAF nu poate finaliza această reformă din poziţia de "rudă săracă a MFP, aflată la discreţia decizională a funcţionarilor din minister".

Mai mult, ca o ironie a sorţii, ANAF pregătește în prezent un nou demers publicitar, o campanie care să îi convingă pe români că inspectorii fiscali sunt curați și nu au probleme cu corupția. Asta după o altă campanie, din care aflam că România trăiește cu "taxele tale". Noua campanile publicitară va fi orientată către publicul larg (care trebuie să știe că inspectorii sunt angajați onești), dar și către angajații ANAF, care vor fi informați despre ce riscă în cazul în care "încalcă standardele profesionale", preciza recent Fiscul.

Sindicatul funcţionarilor: “Nu suntem toţi aşa!”

Oficiali din Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici se declară revoltaţi de cele întâmplate, considerând că este vorba doar de “câteva uscături într-o pădure”. De altfel, şi premierul Dacian Cioloş a insistat asupra faptului că ''nu trebuie să confundăm o instituţie cu nişte oameni''.

“Din cauza anumitor persoane – câteva – care greşesc în faţa legii, referindu-ne la sectorul funcţionarilor publici, populaţia îşi face o anumită părere, însă o generalizează. Ceea ce nu e corect. Este bine că sistemul judiciar intervine în astfel de situaţii, când integritatea este pusă la îndoială, dar asta nu înseamnă că întreg sectorul, întreg sistemul este aşa. Este, într-adevăr, revoltător, ce s-a întâmplat, ştiţi cum se spune, nu există pădure fără uscături, iar acum sunt câteva”, au declarat, pentru PUTEREA, oficiali din Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici.

Şeful ANAF se scuză şi spune că singura acuzaţie care i se aduce lui cât şi vicepreşedintelui ANAF "este aceea că am emis două circulare nelegale prin care am dispus suspendarea deciziilor de impunere privind plata CASS pentru dobânzile acumulate de alocaţiile copiilor depuse în conturi precum şi pentru persoanele realizatoare de venituri modice".

Premierul Cioloş a precizat că Gelu Diaconu a fost numit în postul de secretar de stat și că nu l-a obținut prin concurs. El a arătat că Diaconu trebuie să îşi clarifice situaţia în justiţie. "Eu am avut o discuție cu dânsul dimineață, mi-a explicat motivele pentru care consideră că nu este vinovat. Mi-a explicat că ANAF este într-un proces (de restructurare - n.r.), continuă procesul de restructurare, de întărire a capacității administrative și eu i-am spus că, tocmai de aceea, problema pe care vicepreședintele și dânsul o au în raport cu DNA nu trebuie să fie transferată la nivelul ANAF. ANAF trebuie să își continue activitatea pe care o are și trebuie să continue să rămână o structură credibilă din toate punctele de vedere și de asta eu i-am spus că, în condițiile acestea, cel mai bine este ca dânsul să plece. Și dânsul mi-a spus că a înțeles asta. Nu i-am cerut demisia, nu mi-a spus că își dă demisia, pentru că nu asta e chestiunea esențială", a arătat premierul.

El  a arătat că, în urmă cu trei zile, a avut ultima discuție legată de ceea ce trebuie făcut la ANAF. “Dânsul deja acum trei zile mi-a spus că, dacă e nevoie, e gata să plece, dacă eu am altă abordare la conducerea ANAF. Eu i-am spus să continue, am vrut să văd care e viziunea dânsului și ce trebuie făcut acolo, dar în condițiile în care au apărut aceste elemente noi, pentru mine cel mai important este ca ANAF să rămână o structură credibilă", a subliniat Cioloș. Premierul a menționat totodată că acest lucru nu înseamnă că îl consideră pe Diaconu sau pe vicepreședintele ANAF vinovați.

Diaconu, supărat pe Ţuluş

"După cum cunoaşteţi, ieri (miercuri - n.r.), mi s-au adus la cunoştinţă învinuirile în dosarul instrumentat de domnul procuror Doru Florin Ţuluş, constând într-un pretins abuz în funcţie şi favorizarea făptuitorului. Menţionez faptul că am solicitat să fiu audiat, reţinut sau arestat, pentru clarificarea cu celeritate a acestui dosar kafkian. (...) În ce priveşte solicitarea doamnei ministru Dragu de a îmi prezenta demisia, precizez că nu îi voi da curs întrucât doresc să fiu demis din funcţie, astfel încât la finalizarea acestui dosar cineva să-şi asume consecinţele acestei măsuri", a declarat Diaconu, într-un comunicat de presă transmis de către ANAF.

El spune că singura acuzaţie care i se aduce lui cât şi vicepreşedintelui ANAF "este aceea că am emis două circulare nelegale prin care am dispus suspendarea deciziilor de impunere privind plata CASS pentru dobânzile acumulate de alocaţiile copiilor depuse în conturi precum şi pentru persoanele realizatoare de venituri modice".

"Reamintesc opiniei publice că anomalia prevăzută în Codul Fiscal a făcut ca aplicaţia informatică să trimită decizii de impunere de sute de lei pentru venituri de 2-3 lei, întrucât CASS-ul se calcula la venitul minim şi nu la venitul efectiv, potrivit legii", afirmă Diaconu.

"Am aflat cu stupoare că domnul procuror Ţuluş apreciază că am suspendat emiterea acestor decizii care vizau sute de mii de copii şi persoane cu venituri modice, pentru a ajuta de fapt un grup restrâns de câteva sute de persoane pentru nişte sume de sute de mii de ori mai mici decât cele pe care le-ar fi plătit parinţii copiilor şi bătrânii cu dividende de 2-3 lei rezultate din acţiunile deţinute în urma vestitei cuponiade. În plus, reamintesc faptul că solicitarea de remediere a acestei aberaţii fiscale a venit chiar din partea prim-ministrului şi a ministrului de Finanţe de la acea vreme", se arată în comunicat.

DNA şi logica “kafkiană

"Revenind la logica kafkiană a organului de cercetare penală, opinia publică trebuie să ştie că acesta consideră că nu trebuia să suspendăm prin circulare emiterea deciziilor de impunere pentru sute de mii de copii şi persoane cu venituri modice întrucât nu există un temei legal, făcând totodată o banală confuzie în ce priveşte diferenţa dintre suspendare emiterii unui titlu de creanţă şi anularea unei creanţe bugetare, apanaj al iniţiativelor legislative ale MFP şi ale Guvernului. Şi, pentru ca absurdul nu se opreşte aici, informez pe această cale opinia publică ca Direcţia Antifraudă a sprijinit în mod activ DNA exact în instrumentarea dosarului privind fraudarea fondurile europene, de către această grupare", a spus Diaconu.

Fostul şef al ANAF atrăgea atenţia factorilor de decizie că ANAF se află în mijlocul unei perioade critice a existenţei sale, fiind instituţia căreia i se datorează în proporţie de peste 70% relaxarea fiscală şi stabilitatea macrobugetară a statului român. "Consider că este inacceptabil ca, fie din rea credinţă, neştiinţă sau exces de zel, ale uneia sau mai multor persoane, o instituţie de importanţa ANAF să poată fi destabilizată, punând în pericol ţinta de deficit structural şi întreaga securitate economică a României", a spus el.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-02-11Parerea ta...

HAZNAUA URBEI
11 Feb 2016

Slujbas platit al statului , lui Madam Plescoi , Cocos , Stelu , Bica , Patriciu , la Lukoil ce ai recuperat ? Cum ti-ai facut datoria de om al statului ? Cum au furat atit si tacut despre furturi ?
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz