2020-05-29 11:15

Codul Fiscal a trecut de Parlament

 |  21:01
Codul Fiscal a trecut de Parlament

Proiectul noului Cod Fiscal a trecut de Parlament, urmând să fie transmis preşedintelui Klaus Iohannis spre promulgare. Camera Deputaţilor, forul legislativ decizional, a aprobat joi legea cu 279 voturi pentru, 8 împotrivă şi 5 abţineri. Camera Deputaţilor a adoptat anterior, în cursul dimineţii, pe articole, reexaminarea Codului Fiscal, neînregistrându-se nici o modificare faţă de raportul Comisiei de buget. Printre amendamentele aprobate se numără reducerea TVA la 20% de la 1 ianuarie 2016 și la 19% de la 1 ianuarie 2017 și amânarea pentru 2017 a eliminării taxei pe construcțiile speciale și a supraaccizei la carburanți. A rămas în vigoare eliminarea taxei pe construcțiile speciale pentru investițiile în agricultură începând cu 1 ianuarie 2016.

Plafonarea bazei de calcul a contribuțiilor de asigurări sociale la 5 salarii medii brute a fost amânată până la 1 ianuarie 2017 la fel ca și reducerea de la 16 la 5% a impozitului pe dividende.

Premierul Victor Ponta „a ratat“ votul în Parlament la cel mai important proiect al Cabinetului său, respectiv Codul Fiscal. Ponta a ajuns în plen după exprimarea votului la Codul Fiscal. Şeful Executivului a intrat în sala de plen când deja votul fusese exprimat. Premierul a precizat că măsurile de reducere a taxelor, amânate prin noul Cod Fiscal pentru 1 ianuarie 2017, ar putea fi puse în practică mai devreme de data respectivă dacă se demonstrează cu cifre că sunt sustenabile.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a precizat că au fost făcute şi câteva amendamente pentru corelarea Codului Fiscal, corelarea cu jurisprudenţa Curţii Europene, îndreptarea unor erori tehnice sau gramaticale, corelare cu unele acte normative intrate în vigoare după adoptarea Codului Fiscal şi că s-a avut în vedere şi necesitatea punerii în aplicare a unor decizii ale Curţii Constituţionale.

Liderul grupului PNL, Eugen Nicolăescu, a anunţat, la dezbaterile generale, că liberalii vor vota prevederile noului Cod Fiscal, arătând că speră să se realizeze stabilitate fiscală prin acordul politic, predictibilitate prin termenele impuse, iar echitatea va fi realizată în guvernarea liberală.

„PNL are un program de reducere fiscală. Ceea ce ne propune guvernarea PSD este aparent o reducere de fiscalitate. Se propune să se readucă TVA la 20%. Cu alte cuvinte, nu este reducere de fiscalitate, este readucerea la cota iniţială. Singura reducere este cota pe dividende, pentru că eliminarea accizei la carburanţi şi taxa pe stâlp sunt taxe introduse de Guvernul Ponta. PNL a avut o cu totul altă abordare, noi am considerat că cel mai important lucru în fiscalitate este reducerea CAS. Este un obiectiv când PNL va veni la guvernare“, a adăugat Nicolăescu.

Deputatul PSD Viorel Ştefan, preşedintele Comisei de buget, a spus că prin adoptarea acestui cod guvernarea PSD se apropie de realizarea tuturor obiectivelor cuprinse în programul de guvernare al USL. „Prin adoptarea acestui Cod Fiscal, guvernarea noastră se apropie de realizarea tuturor obiectivelor care au fost prezentate în programul USL. USL a fost o construcţie politică unde şi doctrina liberală şi-a găsit locul. Dacă mergem pe faptul că relaxarea fiscală este apanajul liberalilor, este o greşeală”, a spus Ştefan. El a arătat că, înainte de vacanţa parlamentară, PNL a propus reducerea cotei TVA la 19%, iar apoi „a avut o revelaţie“ şi s-a răzgândit. „Am prevăzut în Codul Fiscal că orice măsură de relaxare fiscală se poate lua în interiorul unui exerciţiu bugetar, am pus barieră în tentaţia guvernelor să înăsprească fiscalitatea peste noapte. Să rămânem în această paradigmă, fiscalitatea să nu rămână subiectul de dispute politice. Face rău oamenilor de afaceri, haideţi să stabilim prin consens“, a mai spus Viorel Ştefan. Deputatul UDMR Erdey a spus că, în esenţă, prevederile noului Cod Fiscal respectă obiectivele UDMR. „Cu toate acestea, UDMR consideră că varianta votată în iunie a fost foarte bună, dar pentru prudenţialitate şi pentru a elimina orice temere de aplicare a legii, UDMR este de acord cu această formă a Codului. Avem nevoie de acest cod pentru a rezolva Legea salarizării privind mediul bugetar“, a adăugat deputatul UDMR.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-09-03Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine