2020-07-03 22:14

Combinatul Oltchim riscă falimentul

 |  21:01
Combinatul Oltchim riscă falimentul

Combinatul chimic Oltchim, societatea cu tradiţie în petrochimia din Sud-Estul Europei, riscă falimentul. Comisia Europeană a lansat o investigaţie aprofundată împotriva României, referitoare la ştergerea datoriilor de stat la Oltchim. Verificările vor viza respectarea normelor UE privind ajutoarele de stat. Bomba cade în contextul în care Oltchimul nu duce însă lipsă de investitori interesaţi să îl preia, fiind vorba de chinezii de la Junlun Petroleum CO LTD dar şi de compania românească Chimcomplex Borzeşti.

Surse oficiale din Ministerul Economiei, acţionarul majoritar al Oltchim, au declarat pentru ziarul PUTEREA că, dacă CE va decide că ajutoarele de stat acordate combinatului au fost ilegale, atunci Oltchim va trebuie să plătească fiecare ban înapoi şi, fiind vorba de sute de milioane de euro, compania va intra în faliment.

Profit... prin ștergerea datoriilor

Combinatul Oltchim, aflat în insolvenţă din 2013, a raportat un profit net de 2,3 miliarde lei în 2015, profit „pe hărtie”, rezultat din ştergerea datoriilor companiei, potrivit planului de reorganizare. În acelaşi timp, activitatea curentă a societății a generat o pierdere de 36 milioane lei. În aprilie 2015, ca urmare a rămânerii definitive a deciziei judecătorești de aprobare a planului de reorganizare, combinatului Oltchim i-au fost șterse datorii de 2,38 miliarde lei. În urma acestei anulări, datoriile totale ale companiei au scăzut de la 3,74 la 1,36 miliarde lei. 

„Ancheta Comisiei Europene era de aşteptat să fie declanşată. Ajutoarele de stat nu sunt interzise de Uniunea Europeană, dar există şi ajutoare de stat ilegale. Când Comisia Europeană a deschis această anchetă, nu se ştie care este finalitatea. La fel s-a întâmplat şi în cazul companiilor care au cumpărat energie de la Hidroelectrica, în acest caz, însă, CE a constatat că ajutorul de stat nu este ilegal. În cazul Oltchim, se pune problema ca nu cumva să fie vorba de un ajutor de stat ilegal. Dacă oficialii Comisiei Europene vor decide că Oltchim a primit un ajutor de stat ilegal, atunci combinatul trebuie să dea banii înapoi. La Oltchim s-au şters nişte datorii, este posibil ca toată suma sau doar o parte din ea să fie considerat ajutor de stat ilegal şi atunci Oltchim trebuie să dea banii înapoi. Dacă dă banii înapoi, intră în faliment. Această investigaţie poate dura însă între 1 şi 3 ani, dar poţi ajunge ulterior cu procese în instanţele europene”, au declarat surse oficiale din cadrul Ministerului Economiei, pentru ziarul PUTEREA.

Vestager: „Verificăm dacă un creditor privat ar fi acceptat să acţioneze în acelaşi mod”

Comisia Europeană a anunţat vineri că a lansat o investigaţie aprofundată împotriva României, referitoare la ştergerea de datorii ale Oltchim şi continuarea aprovizionării acesteia de către companii de stat, în pofida înrăutăţirii situaţiei financiare, pentru a analiza dacă aceste acţiuni respectă reglementările comunitare în domeniul ajutoarelor de stat.

„În urma dificultăţilor economice întâmpinate de societatea Oltchim şi a anulării datoriilor publice ale acesteia, trebuie să verificăm dacă un creditor privat ar fi acceptat să acţioneze în acelaşi mod. Datorită recentei sale reorganizări, situaţia financiară a Oltchim s-a îmbunătăţit, iar România speră să găsească un nou investitor. Obiectivul nostru este de a facilita un viitor sustenabil al activităţilor economice ale acestei societăţi, care să nu mai necesite un sprijin suplimentar din partea guvernului”, a declarat comisarul pentru Concurenţă Margrethe Vestager.

Comisia va analiza în special acumularea datoriilor faţă de Autoritatea română pentru Administrarea activelor Statului (AAAS), anulările de datorii de către AAAS şi diferite întreprinderi de stat în cadrul planului de reorganizare a Oltchim elaborat de administratorul judiciar şi sprijinul acordat Oltchim de două societăţi de stat, CET Govora şi Salrom, care, în ciuda deteriorării situaţiei financiare a Oltchim, au continuat să aprovizioneze Oltchim cu energie electrică, abur şi soluţii saline.

„Pețitorii” Oltchim

Cu toate acestea, combinatul vâlcean tot are peţitori. Compania chineză Junlun Petroleum CO LTD a efectuat mai multe vizite în România, reprezentanţii acesteia având întâlniri inclusiv cu reprezentanţi ai acţionarului majoritar, Ministerul Economiei, în urma cărora şi-au exprimat interesul să se implice în procesul de privatizare a combinatului chimic Oltchim.

De asemenea, Compania Chimcomplex SA Borzeşti, controlată de omul de afaceri Ştefan Vuza, anunţă că se angajează ferm să depună în perioada următoare o oferta de achiziționare ale activelor viabile aparținând combinatului din Râmnicu Vâlcea grupate în societatea Oltchim SPV. Chimcomplex precizează că investigaţia Comisiei Europene vizează doar Oltchim SA, nu și Oltchim SPV, societate în cadrul căreia nu sunt transferate datoriile combinatului din Râmnicu Vâlcea. Încă de anul trecut, oficialii Chimcomplex intenţionau ca, împreună cu Oltchim, să înfiinţeze Compania Naţională de Chimie, „companie ce va repoziţiona România pe harta industriei chimice din Europa".

Conducerea Chimcomplex subliniază acum că, dacă prin investigația Comisiei Europene se constată că într-adevăr statul român nu a respectat, în cazul Oltchim SA, normele UE privind ajutoarele de stat, AAAS va trebui sa recupereze acest ajutoare, iar aceasta se va putea realiza inclusiv prin declanșarea falimentului. Prin urmare, „în cazul în care în acest timp de un an, administratorii judiciari nu vor valorifica patrimoniul Oltchim către un investitor, combinatul din Râmnicu Vâlcea riscă să ajungă într-o situație ce va afecta atât activitatea și salariații acestuia, cât și creditorii, care se vor afla în imposibilitatea de a-și mai recupera vreodată creanțele deținute”, spun reprezentanţii Chimcomplex.

Borc: „Investigația e binevenită”

La rândul său, viceprim-ministrul Costin Borc, şi totodată ministru al Economiei, spune că investigaţia demarată de Comisia Europeană la Oltchim reprezintă un pas important pentru clarificarea procesului de reorganizare economică și de vânzare a companiei chimice şi va decide dacă statul s-a comportat ca un creditor privat față de combinatul vâlcean. Acesta subliniază că rezultatele financiare curente ale combinatului chimic s-au îmbunătățit, oficialii Ministerului Economiei fiind încrezători că pot găsi investitori pentru Oltchim.

„Investigația demarată de Comisia Europeană va duce la clarificarea unor probleme vechi ale companiei Oltchim SA și va decide dacă statul s-a comportat ca un creditor privat față de Oltchim. În contextul perspectivelor favorabile de vânzare ale companiei, clarificarea acestor aspecte este importantă pentru a oferi siguranță juridică potențialului investitor. Menținerea activității industriale în zona Râmnicu Vâlcea și păstrarea locurilor de muncă sunt prioritare pentru noi”, a declarat viceprim-ministrul Costin Borc.

România nu a notificat Comisiei un plan de restructurare

Conform normelor UE privind ajutoarele de stat, intervenţiile publice în activitatea societăţilor sunt considerate că nu constituie ajutoare atunci când un operator privat ar fi acţionat în acelaşi mod. Comisia va evalua dacă acesta a fost cazul pentru creditorii publici şi furnizorii Oltchim sau dacă, dimpotrivă, măsurile publice au oferit Oltchim un avantaj economic faţă de concurenţii săi şi constituie ajutoare de stat. În cazul în care Comisia va conchide că Oltchim a primit ajutoare de stat, aceasta va evalua dacă ajutorul ar putea fi compatibil cu normele UE care autorizează anumite categorii de ajutoare.

Întrucât Oltchim este o societate aflată în dificultate financiară, singura categorie de ajutoare permisă ar fi reprezentată de ajutoarele pentru salvare şi restructurare. Un astfel de ajutor poate fi considerat compatibil, în conformitate cu criteriile stabilite în cazul în care societatea are un plan de restructurare viabil, aprobat de către Comisie, care asigură restabilirea viabilităţii sale pe termen lung, şi aceasta contribuie la costurile de restructurare.

România nu a notificat Comisiei un plan de restructurare pentru Oltchim. Mai exact, planul de reorganizare a Oltchim elaborat de administratorul judiciar are un alt scop şi nu pare a întruni criteriile prevăzute de orientări. Prin urmare, în acest stadiu opinia preliminară a Comisiei este că, dacă se va constata că măsurile supuse investigaţiei constituie ajutoare de stat, acestea nu ar putea fi considerate compatibile cu normele UE privind ajutoarele de stat.

Deschiderea unei anchete oferă părţilor terţe interesate posibilitatea de a prezenta observaţii şi nu anticipează rezultatul acesteia. În plus, Comisia este preocupată de faptul că procesul de privatizare a Oltchim, astfel cum este planificat în prezent, poate conduce la o continuitate economică între Oltchim şi viitorul cumpărător. Cu toate acestea, Comisia salută faptul că autorităţile române şi-au manifestat acum intenţia de a se asigura că procesul nu conduce la o continuitate economică, pentru a evita situaţiile în care un cumpărător ar beneficia de ajutoarele acordate în trecut Oltchim şi ar putea fi obligat să le ramburseze.

Despre Oltchim

Oltchim este singurul producător din Europa Centrală de sodă caustică lichidă şi singurul producător din România de clor şi polieter polioli. Societatea exportă aproximativ 70 % din producţia sa. Oltchim a trecut printr-o perioadă îndelungată de dificultăţi economice şi ajutoare de stat. România nu a recuperat sumele datorate autorităţilor publice timp de mai mulţi ani, ci a încercat să convertească creanţele în acţiuni şi să vândă întreprinderea unui investitor. Numeroasele tentative de privatizare (începând cu 2001) au eşuat. În acest context, în martie 2012 Comisia a constatat că o conversie în acţiuni a creanţelor Oltchim deţinute de AAAS nu a constituit ajutor în vederea privatizării imediate a Oltchim.

Cu toate acestea, România nu a realizat conversia creanţelor în acţiuni, iar privatizarea a eşuat în septembrie 2012. Societatea acumulat noi datorii publice şi intrat în procedura de insolvenţă în ianuarie 2013.

Oltchim este una dintre cele mai mari societăţi petrochimice din România şi din sud-estul Europei. Statul român deţine un pachet de control de 54,8 % în cadrul societăţii. În ianuarie 2013, Oltchim a fost declarată insolventă.

De atunci, compania a trecut printr-un proces de reorganizare, conform unui plan elaborat de administratorul judiciar (şi aprobat de majoritatea creditorilor Oltchim), vizând plata datoriilor anterioare din încasările pentru o viitoare privatizare. Având în vedere faptul că preţul de vânzare estimat în eventualitatea unei privatizări nu ar acoperi întreaga datorie, creditorii publici ai Oltchim au acceptat anulări totale sau considerabile ale datoriilor.

„Investigația demarată de Comisia Europeană va duce la clarificarea unor probleme vechi ale companiei Oltchim SA și va decide dacă statul s-a comportat ca un creditor privat față de Oltchim. În contextul perspectivelor favorabile de vânzare ale companiei, clarificarea acestor aspecte este importantă pentru a oferi siguranță juridică potențialului investitor. Menținerea activității industriale în zona Râmnicu Vâlcea și păstrarea locurilor de muncă sunt prioritare pentru noi”

viceprim-ministrul Costin Borc


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-04-10Parerea ta...

ANONIM
10 Apr 2016

Erau in faliment si tineau dame de companie , jucatoarele de la hambal , volei si altele .
GIGI
11 Apr 2016

Nicio vorba despre cei care au adus combinatul in situatia grea..........parca intre anii 2005-2013 s-a intamplat asta !!! cine a condus Romania in perioada asta ? votati si realegeti-l primar la Cluj stimati clujeni..........noi, romanii, avem mintea scurta la alegeri...
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz