2020-08-09 12:54

Comerțul exterior duduie: Importurile și exporturile României, în topul UE

 |  19:01
Comerțul exterior duduie: Importurile și exporturile României, în topul UE

Chiar dacă în recesiune tehnică, România se bucură de o evoluție spectaculoasă a activității de comerț exterior, în acest an.

În primele cinci luni ale anului, România are al doilea cel mai ridicat ritm de creştere a exporturilor din UE, iar la capitolul importuri a consemnat cel mai rapid avans în rândul celor 28 de state membre, reiese din datele prezentate, luni, de Eurostat.

Astfel, exporturile României au crescut cu 8% şi au ajuns la 21,3 miliarde de euro în perioada ianuarie-mai a acestui an, de la 19,7 miliarde de euro în acelaşi interval din 2013. Un avans similar în ceea ce priveşte exporturile au avut Polonia (8%) şi Cehia (8%).

Croaţia a înregistrat cel mai rapid ritm de creştere din UE, de 10%, exporturile acestei ţări urcând în intervalul analizat de la 3,6 miliarde de euro la 3,9 miliarde de euro.

Germania, cel mai mare exportator din Europa, a vândut în interiorul şi în afara UE mărfuri în valoare de 465,2 miliarde de euro, cu 3% mai mult faţă de primele cinci luni ale anului trecut. În schimb, alţi mari exportatori, cum ar fi Olanda (209,1 miliarde de euro) şi Franţa (180,9 miliarde de euro) au înregistrat o scădere a exporturilor cu 2%.

De cealaltă parte, importurile României au urcat cel mai mult din UE, cu 8%, de la 21,9 miliarde de euro la 23,6 miliarde de euro. Cehia, Irlanda şi Polonia se află imediat în spatele României, cu o creştere de 7% a importurilor.

Germania conduce şi în clasamentul importatorilor europeni, cu o valoare a importurilor în primele cinci luni de 381,2 miliarde de euro, mai mari cu 3% faţă de intervalul similar din 2013.

La nivelul UE, Germania a înregistrat cel mai mare excedent comercial, de 84 de miliarde de euro, fiind urmată de Olanda (25,2 miliarde de euro), Irlanda şi Italia (ambele cu câte 14,1 miliarde de euro).


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-08-18Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz