2019-10-23 21:10

UPDATE. Comisarul european Johannes Hahn, cu treabă prin România

 |  11:44
UPDATE. Comisarul european Johannes Hahn, cu treabă prin România

UPDATE, ora 13.45: Comisarul european pentru politica regională, Johannes Hahn, a declarat sâmbătă, la Drobeta Turnu Severin, că ţările Uniunii Europene riverane Dunării 'ar trebui să studieze posibilitatea proiectării şi construcţiei unui tip de navă fluvială de transport care să răspundă condiţiilor de navigaţie de pe acest important fluviu'.

El a fost de părere că acest vas trebuie adaptat la specificul Dunării, şi nu invers, fiindcă s-a dovedit că în anumite perioade ale unui an adâncimile apei sunt reduse, lucru care afectează circulaţia navală şi pune în pericol siguranţa convoaielor de nave.

“Această propunere trebuie discutată de toate ţările, care trebuie să ajungă la un numitor comun. Pasul următor va fi finanţarea proiectului iar datoria noastră este de a identifica resurse, poate de la BEI sau prin programe structurale”, a precizat Johannes Hahn.

În context, acesta a mai spus că „se impune schimbarea întregii flote de nave fluviale a ţărilor membre ale Uniunii Europene, astfel încât să avem garanţia dezvoltării fără restricţii a Coridorului VII de Transport European care este fluviul Dunărea”.

UPDATE, ora 12.07: Comisarul european pentru politică regională Johannes Hahn şi ministrul afacerilor externe român, Andrei Marga, preşedinte al Forumului Naţional al Strategiei UE pentru regiunea Dunării, au vizitat hidrocentrala de pe Dunăre - Porţile de Fier I.

Înalţilor oaspeţi li s-au prezentat rezultatele Programului de retehnologizare implementat între anii 1999 şi 2011 cu fonduri europene şi guvernamentale în Centrala românească, în urma cărora puterea nominală la cupla turbinei a crescut de la 178 MW la 194 MW.

Potrivit informaţiilor oferite de societatea Hidroelectrica SA, retehnologizarea a reprezentat un pas importaant în asigurarea unui nou ciclu de viaţă pentru ele şase hidroagregate cu care sunt echipate obiectivul Porţile de Fier I, al cărui randament a sporit de la 94,24% la 94,74%, conform Agerpres.

Delegaţia a vizitat şi camera de comandă a ecluzei româneşti, unde lucrările de retehnologizare se află în stadiu de finalizare, obiectivul respectiv aflându-se închis de un an pentru execuţia, în etape, a lucrărilor de înlocuire a echipamentelor (porţi şi instalaţii de acţionare şi alimentare a echipamentelor de acţionare).

Cei doi oficiali vor participa, la Drobeta Turnu Severin, alături de alţi reprezentanţi guvernamentali şi ai CE, la conferinţa 'Creşterea competitivităţii regiunii transfrontaliere România-Bulgaria prin inovare şi transfer tehnologic', organizată de Ministerul Afacerilor Externe, Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică, Fundaţia pentru democraţie, Cultură şi Libertate şi Camera de Comerţ Mehedinţi.

Comisarul european pentru politică regională Johannes Hahn este aşteptat, sâmbătă, în municipiul Drobeta Turnu Severin. Vizita în România a oficialului european face parte dintr-un turneu care cuprinde mai multe state riverane Dunării, având ca scop consultări cu miniştrii responsabili cu implementarea Strategiei Uniunii Europene pentru regiunea Dunării şi pentru a vizita unele obiective de interes, care se constituie în proiecte fanion pentru regiunea Dunării.

Înaltul oficial european va fi însoţit, printre alţii, de ministrul afacerilor externe român, Andrei Marga, ministrul economiei, Daniel Chiţoiu, ministrul mediului şi pădurilor, Rovana Plumb şi ministrul dezvoltării regionale, Eduard Hellvig.

După ce va vizita obiectivele hidroenergetice de pe Dunăre - Porţile de Fier - delegaţia va participa la conferinţa 'Creşterea competitivităţii regiunii transfrontaliere România - Bulgaria prin inovare şi transfer tehnologic', organizată de Ministerul Afacerilor Externe, Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică, Fundaţia pentru Democraţie, Cultură şi Libertate şi Camera de Comerţ Mehedinţi, informează Agerpres.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 639567-05-22Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray