2020-02-17 12:06

Comisia Europeană: „Acordul cu România este deraiat!”

 |  19:47
Comisia Europeană: „Acordul cu România este deraiat!”

Acordul României cu FMI şi Comisia Europeană (CE) „merge înainte”, a anunţat, marţi, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, pe contul său de Facebook, ca o concluzie a discuţiilor pe care le-a avut la Buxelles, în cadrul reuniunii miniştrilor de Finanţe din ţările Uniunii Europene.

„Astăzi, am participat la reuniunea Consiliului pentru Afaceri Economice şi Financiare (ECOFIN), organizată la Bruxelles. Principala concluzie a întrevederilor de astăzi: Acordul României cu FMI şi CE continuă!“, a scris Teodorovici pe contul său oficial de pe reţeaua de socializare.

Mult mai puţin optimist, vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că programul privind balanţa de plăţi este deraiat, însă CE este gata să discute din nou cu autorităţile române. El a precizat că reprezentanţii CE sunt îngrijoraţi în legătură cu programul privind balanţa de plăţi şi a recomandat autorităţilor române să folosească eficient timpul rămas până în septembrie pentru a adopta reformele necesare, informează Agerpres.

Progrese insuficiente

Principala problemă aflată încă în discuţie între cele două părţi este noul Cod Fiscal, aprobat de Parlamentul de la Bucureşti, care prevede mai multe măsuri de relaxare fiscală (reducerea TVA, renunţarea la taxa pe stâlp etc).

„În cursul precedentului şi actualului program s-au făcut multe progrese... Din păcate, acum, trebuie spus că, referitor la evoluţiile fiscale, vedem o deviere clară în privinţa planurilor Guvernului român legate, de exemplu, de reducerea TVA cu cinci puncte procentuale, până la 19%... Estimăm că anul următor deficitul bugetar al României ar putea ajunge la aproximativ 3% din PIB. Nu este un semnal liniştitor pentru pieţe această creştere rapidă a deficitului bugetar. Ne-am împărtăşit îngrijorările cu autorităţile române şi suntem gata să discutăm din nou. În ceea ce priveşte programul privind balanţa de plăţi, acesta expiră în septembrie şi recomandăm în continuare autorităţilor române să folosească eficient timpul rămas pentru a adopta reformele necesare”, a mai declarat vicepreşedintele CE. Reprezentanţii Executivului comunitar au desfăşurat o misiune în România în perioada 16-26 iunie, la finalul căreia au semnalat, într-o declaraţie de presă, că progresul general al Guvernului în implementarea măsurilor agreate de comun acord nu a fost suficient pentru a se ajunge la un acord.  Actualul program al României cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană urmează să se încheie în luna septembrie a acestui an.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-07-14Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine