2020-07-07 19:33

Comisia Europeană reduce semnificativ prognoza de creştere economică a României

 |  21:01
Comisia Europeană reduce semnificativ prognoza de creştere economică a României

Comisia Europeană (CE) a redus semnificativ prognoza privind evoluţia PIB-ului României în acest an, ca urmare a încetinirii creşterii în cel de-al doilea trimestru, anticipând un avans anual de 2%, faţă de o creştere de 2,8% estimată în iunie, potrivit prognozei economice de toamnă. În prognoza de primăvară, Comisia anticipa o creştere economică de 2,5% pentru acest an. Şi prognoza pentru 2015 a fost revizuită în scădere, Comisia estimând un avans economic de 2,4% pentru anul viitor, faţă de proiecţia de 2,6% prezentată în raportul din primăvară.

Estimările Comisiei sunt mai pesimiste decât cele ale Fondului Monetar Internaţional şi ale Băncii Mondiale. Proiecţia FMI indică un avans economic în acest an de 2,4%, în timp ce Banca Mondială estimează o creştere de 2,7%.

„Ritmul creşterii economice s-a redus de la 3,5% în 2013 la 2,4% în prima jumătate a anului, în principal ca urmare a încetinirii puternice din al doilea trimestru, de 1,2% raportat la aceeaşi perioadă a anului trecut. Creşterea a fost sprijinită de consumul privat şi exporturile nete, în timp ce investiţiile au continuat să contribuie negativ la creşterea PIB. Ca urmare, avansul economic pentru 2014 este estimate la 2%”, se arată în raportul Comisiei.

Pentru 2015 şi 2016, Comisia anticipează o inflaţie medie anuală de 2,1%, respectiv 2,7%, ca urmare a revenirii cererii interne, a efectelor de bază generate de preţurile mici la alimente din acest an şi a continuării procesului de convergenţă a preţurilor de pe piaţa locală cu cele din UE. Economia locală va fi sprijinită anul viitor de consumul privat, care îşi va continua expansiunea, pe fondul avansului salariilor, al inflaţiei scăzute şi al dobânzilor bancare în scădere, potrivit raportului.

Pentru 2016, Comisia anticipează o creştere economică în România de 2,8%.

Sfaturi de la Bruxelles

Comisia Europeană apreciază că Guvernul va fi nevoit să crească taxe sau să taie din cheltuieli, pentru a compensa scăderile de venituri prognozate în 2015 din reducerea CAS, a taxei pe stâlp şi a accizelor, în caz contrar urmând ca deficitul bugetar să urce la 2,8% din PIB, cu 10 miliarde lei peste ţintă. Pentru acest an, Comisia Europeană estimează o reducere a deficitului bugetar la 2,1% din PIB faţă de 2,2% din PIB în 2013. „Pentru 2015, deficitul bugetar al României este prognozat să crească la 2,8% din PIB, dacă se asumă că Guvernul nu va lua nici o măsură de politică fiscală. Până la data-limită pentru elaborarea prognozei, nu a fost trimis nici un proiect de buget pentru 2015. Prognoza a avut în vedere impactul pe întreg anul viitor al reducerii contribuţiilor de asigurări sociale, care vor conduce la o pierdere de venituri de 0,8% din PIB pe parcursul lui 2015”, se arată în raportul Comisiei Europene privind prognoza economică de toamnă, citat de Mediafax.

Ţinta de deficit convenită de autorităţile române cu FMI şi CE pentru 2015 este de 1,4% din PIB, respectiv la jumătate din actuala prognoză a CE, echivalând cu un deficit suplimentar de aproape 10 miliarde de lei. „Potrivit legii, se aşteaptă ca accizele să fie reduse în 2015. Cheltuielile bugetare ar urma să scadă uşor, inclusiv din cauza unor investiţii publice ceva mai mici”, se spune în raport.

Pe partea de venituri, CE notează că majorarea accizelor la carburanţi şi lărgirea bazei de impozitare pe proprietate au contrabalansat creşterea mai slabă a încasărilor din TVA şi minusul de venituri din reducerea CAS cu 5 puncte procentuale, care a devenit efectivă de la 1 octombrie.

Pentru 2016, deficitul ar urma să scadă la 2,5% din PIB, fără nici o altă decizie fiscală, doar pe măsură ce veniturile bugetare se vor îmbunătăţi ca urmare a revenirii creşterii economice.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-11-04Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz