2019-10-14 23:56

Comisia Europeană ar agrea construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă

 |  17:48
Comisia Europeană ar agrea construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă

Comisia Europeană (CE)a emis o opinie favorabilă referitoare la finalizarea Unităţilor 3 şi 4 aleCentralei Nucleare de la Cernavodă, în conformitate cu prevederile articolului43 din Tratatul EURATOM, informează un comunicat emis luni de MinisterulEconomiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri.

"Analiza s-adesfăşurat pe o perioadă de 18 luni, timp în care specialiştii europeni s-audeplasat pe amplasamentul Cernavodă, au avut mai multe runde de discuţiitehnice cuspecialiştii centralei nucleare, precum şi întâlniri cuoficialităţile române pe tema elementelor specifice tehnologiei CANDU, care aufăcut pentru prima dată obiectul analizei Comisiei Europene", potrivit comunicatului.

Evaluarea tehnică afost efectuată de grupurile de lucru ale CE, în conformitate cu dispoziţiileTratatului EURATOM şi a inclus întâlniri de lucru între CE şi reprezentanţiaiEnergoNuclear SA (compania de proiect care va dezvolta viitoarelereactoare 3 şi4), împreună cu experţi din partea AECL Canada(licenţiatorul tehnologiei CANDU), ai Comisiei Naţionale pentru ControlulActivităţilor Nucleare (CNCAN), ai Ministerului Economiei, Comerţului şiMediului de Afaceri şi ai Agenţiei Nucleare şi pentru Deşeuri Radioactive.

Documentaţia denotificare privind proiectul a fost transmisă de EnergoNuclear SA la ComisiaEuropeană în luna iunie 2009,potrivit prevederilor Tratatului EURATOM deinstituire a CE a Energiei Atomice.

"ProiectulUnităţilor 3 şi 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă va include o serie deîmbunătăţiri substanţiale corespunzătoare cerinţelor standardelor actuale desecuritate nucleară aplicabile la nivel internaţional. De asemenea, proiectulva respecta principiile stabilite prin directiva de securitate nucleară emisăîn iunie 2009. CE a remarcat faptul că investiţia îndeplineşte obiectivele dinTratatul EURATOM şi contribuie la dezvoltarea mixului energetic dinregiune", se mai arată în comunicat.

Prin parcurgereaprocesului de avizare s-au constituit premisele pentru un proiect sustenabil,în care sunt implicaţi parteneri solizi din punct de vedere financiar, angajaţisă asigure pe termen lung succesul proiectului. Autorităţile române în domeniuvor asigura implementarea tuturor recomandărilor cuprinse în opinia CE.

Finalizareaproiectului Unităţilor 3 şi 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă va oferi ocapacitate nucleară nouă, de circa 1400 MW, dublând astfel cantitatea deenergielivrată în prezent de centrala de la Cernavodă. Totodată, vor ficreate câteva mii de locuri de muncă pe perioada de construcţie şi oportunităţide participare la proiect pentru industria românească, spun reprezentanţiiMinisterului Economiei.

Nuclearelectrica şialţi şase investitori, ArcelorMittal, CEZ, GDF-SUEZ, Enel, Iberdrola şi RWEPower, au semnat în noiembrie 2008 Acordul Investitorilor pentru înfiinţareacompaniei de proiect (EnergoNuclear SA), care va construi, va pune în funcţiuneşi va exploata Unităţile 3 şi 4 de la CNE Cernavodă.

În urma negocierilors-a decis ca împărţirea acţiunilor între partenerii de proiect să fie astfel:Nuclearelectrica - 51%, CEZ - 9,15%, GdF-Suez - 9,15%, Enel - 9,15%, RWE Power- 9,15%, iar ArcelorMittal şi Iberdrola, fiecare câte 6,2%.

Costul estimat pentru celedouă reactoare este de 4 miliarde de euro, iar fiecare unitate va avea o putereinstalată de 720 MW. Durata de viaţă a unei unităţi este de 30 de ani, cuposibilitatea prelungirii până la 40 de ani. Unităţile 3 şi 4 de la CNECernavodă vor folosi tehnologia canadiană CANDU 6.

Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638952-07-13Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray