2020-02-16 22:25

Comisie secretă creată în 2008 pentru salvarea zonei euro

 |  18:54

Un grup de liderieuropeni a creat în ultima parte a anului 2008, la scurt timp după falimentulLehman Brothers, o comisie secretă însărcinată cu elaborarea unui plan care săsalveze de la destrămare zona euro şi prin care să fie evitat default-ul unuiadintre cele 16 state, potrivit WSJ.

"Comisiaera atât de secretă încât a fost poreclită «grupul care nu există»", scrieWall Street Journal, în urma unei investigaţii în timpul căreia au fost intervievatezeci de surse oficiale din Uniunea Europeană. "Conclava", a căreiexistenţă nu a fost dezvăluită până acum, nu convenise încă o strategie lasfârşitul anului trecut, când Grecia deja se afla în dificultate şi uniianalişti începuseră deja să facă prognoze pesimiste şi să prevesteascăsfârşitul zonei euro.

Comisiasecretă, coordonată de preşedintele Comitetului Economic şi Financiar, s-aîntâlnit constant din noiembrie 2008, pentru a elabora un plan de evitare aunei crize naţionale în zona euro. Printre membrii grupului se regăseauoficiali din Franţa şi Germania, oficiali ai Comisiei Europene, Băncii CentraleEuropene şi apropiaţi ai lui Jean-Claude Juncker, premierul luxemburghez careprezidează grupul miniştrilor de finanţe din zona euro.

Concluziile investigaţiei arată că divergenţeledin interiorul acestei grupări au împins moneda euro până în pragul colapsului.La începutul lunii mai, la numai câteva ore înainte ca Franţa şi Germania săajungă la un compromis şi să se hotărască să susţină crearea fondului de 750miliarde de euro destinat salvării statelor zonei euro aflate în pericol dedefault, ministrul francez al finanţelor şi economiei, Christine Lagarde, le-aspus membrilor delegaţiei sale că zona euro este în pragul destrămării,potrivit unor surse apropiate situaţiei.

Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-12-29Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine