2020-07-15 15:47

Compania Naţională a Uraniului, la un pas de colaps. 700 de angajaţi de la singura mină din ţară urmează să fie daţi afară până la sfârşitul anului

 |  21:01
Compania Naţională a Uraniului, la un pas de colaps. 700 de angajaţi de la singura mină din ţară urmează să fie daţi afară până la sfârşitul anului

Ministerul Energiei pregăteşte concedieri masive la două din companiile pe care le administrează. Complexul Energetic Hunedoara (CEH) şi Compania Naţională a Uraniului (CNU) sune cele două entităţi vizate. Legislaţia în vigoare va fi modificată pentru ca salariaţii disponibilizaţi să poată primi venit lunar de completare după ce le expiră ajutoarele de şomaj.

“La Compania Naţională a Uraniului vor fi daţi afară 700 de angajaţi până la sfârşitul anului. Mina de uraniu Crucea-Botuşana, din judeţul Suceava, singura exploatare de uraniu activă din România, va fi închisă temporar şi parţial nouă luni. Problemele s-au acutizat după rezilierea contractului cu Nuclearelectrica, singurul client, CNU nu mai are cui să vândă uraniu.O parte din exploatarea de la Crucea a fost deja închisă de câteva luni, ca urmare a epuizării resurselor. De la Crucea se extrage zăcământ de uraniu încă din anul 1983. Odată cu mina de la Crucea, dispare şi mineritul de uraniu din România. Iar efectele sociale vor fi uriaşe, pentru că economia locală este dependentă de respectivele locuri de muncă”, au declarat, pentru ziarul PUTEREA, surse din Ministerul Energiei. La CNU lucrează în prezent circa 1.200 de angajaţi.

Odată cu disponibilizările apar însă şi problemele de mediu, din cauză că minele de uraniu lasă în urmă efecte ecologice serioase. De exemplu, după închiderea unor exploatări de uraniu în vestul ţării au rămas în urmă probleme de mediu complexe, iar zeci de halde de steril de uraniu zac şi acum neecologizate, din lipsă de finanţare.

Nuclearelectrica a reziliat contractual cu CNU

Problemele la CNU nu au apărut însă ieri. Compania Naţională a Uraniului se confruntă cu dificultăţi majore economico-financiare din cauză că, începând cu anul 2011, compania de stat nu a mai beneficiat de subvenţii şi din cauză că exploatările la zăcămintele din Bihor şi Banat s-au oprit. În plus, autorităţile nu au făcut nimic pentru demararea proiectului privind începerea  exploatării la zăcământul de uraniu de la Tulgheş-Grinţieş, judeţul Neamţ.

În plus, Nuclearelectrica, singurul client al CNU, a reziliat în decembrie 2015 contractul cu Compania Naţională a Uraniului, din cauză că preţul ofertat de CNU a fost mult mai mare decât preţul de piaţă şi cu 76% mai mare decât preţul agreat prin contract în 2014.

CNU este unicul producător de pulbere sintetizabilă de dioxid de uraniu de pe teritoriul UE care asigură materia primă pentru fabricarea combustibilului nuclear  de tip CANDU, necesar pentru funcţionarea centralei nucleare din Cernavodă.

Însă, Nuclearelectrica (SNN) nu mai foloseşte acum în reactoarele de la Cernavodă pulbere sinterizabilă de dioxid de uraniu (UO2), iar România a ajuns astfel să importe uraniu de la o companie canadiană.

Nuclearelectrica a încheiat în anul 2014 un contract de furnizare de pulbere sinterizabilă de dioxid de uraniu (UO2) cu Compania Naţională a Uraniului pentru o perioadă de 36 de luni la un preţ de 475 lei/kg UO2, preţ ce putea fi ajustat cel mult o dată la 12 luni, prin negociere, în situaţii justificate, încheindu-se în acest sens acte adiţionale la contract cu acordul părţilor.

CNU a livrat, conform contractului, UO2 la preţul negociat de 475 lei/kg UO2 o perioadă de aproximativ 2 ani. În luna noiembrie 2015, CNU a notificat SNN că nu mai poate realiza livrarea de UO2 la preţul negociat şi agreat cu SNN de 475 lei/kg şi a pus în vederea SNN că nu va realiza livrarea efectivă de UO2 aferentă lunii decembrie 2015. Iar contractul dintre CNU şi Nuclearelectrica s-a reziliat de drept pentru neîndeplinirea obligaţiei de livrare de către CNU nici la termenul stabilit în contract, nici la termenul de remediere acordat de SNN.

Plan de încetare “temporară şi parţială” a activităţii

Despre „planul de încetare temporară şi parţială a activităţii în perimetrul de exploatare Crucea-Botuşana şi a platformei de prelucrare de la Feldioara pentru o perioadă de maximum nouă luni” se menţionează într-un proiect de Ordonanţă de Urgenţă pus marţi în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Energiei.

„Restructurarea, reorganizarea şi eficientizarea activităţii singurului poducător naţional specializat în extracţia uraniului, prelucrarea/prepararea minereului de octoxid de uranium şi rafinarea acestuia în concentrate necesare fabricării combustibilului nuclear de tip CANDU, este un proces necesar care contribuie în mod esenţial la menţinerea independenţei energetice”, se arată în documentul citat.

Potrivit acestuia, obiectivele vizate prin măsurile de restructurare sunt menţinerea accesului la resursele energetice primare nucleare autohtone, dar şi “producerea unui stoc strategic de octoxid de uraniu de siguranţă, care să acopere necesarul de funcţionare pentru centrala nucleară din Cernavodă pe o perioadă de cinci ani, la preţuri comparabile cu cele ale furnizorilor de pe piaţa internaţională”.

“Ministerul Energiei a manifestat şi manifestă în continuare o preocupare continuă faţă de situaţia salariaţilor CNU SA care urmează a fi disponibilizaţi urmare a încetării temporare şi parţiale a activităţii”, se mai arată în document.

CNU a fost înfiinţată în 1997 şi are în administrare resursele minerale de uraniu din România. Compania Naţională a Uraniului este singurul furnizor din România de pulbere sinterizabilă de dioxid de uraniu (UO2), care constituie materia primă pentru fabricarea combustibililui nuclear necesar funcţionării centralei de la Cernavodă.

Ajutor de şomaj şi venit de completare pentru disponibilizaţi

Ministerul Energiei are în plan concedieri şi la producătorul de energie Complexul Energetic Hunedoara. Guvernul are în vedere modificarea legislației în vigoare în așa fel încât salariații care vor fi disponibilizați de la CE Hunedoara și CNU să poată primi și venit lunar de completare, pe lângă ajutor de șomaj, în condițiile legii. OUG nr. 36/2013 privind aplicarea în perioada 2013-2018 a unor măsuri de protecție socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza planurilor de disponibilizare prevede că venitul lunar de completare se stabilește odată cu indemnizația de șomaj și este egal cu diferența dintre câștigul salarial individual mediu net pe ultimele trei luni înainte de concediere, stabilit pe baza clauzelor din contractul individual de muncă, dar nu mai mult decât câștigul salarial mediu net pe economie din luna ianuarie a anului în care s-a efectuat concedierea, comunicat de Institutul Național de Statistică, și nivelul indemnizației de șomaj.

Venitul de completare se acordă lunar, pe perioade stabilite diferențiat, respectiv pe 12 luni pentru persoanele care au o vechime în muncă cuprinsă între 3 ani și până la 10 ani, 20 de luni pentru persoanele cu vechime între 10 până la 15 ani, 22 de luni pentru salariații care au o vechime în muncă cuprinsă între 15 ani și până la 25 ani și 24 de luni pentru salariații care au o vechime în muncă de cel puțin 25 de ani.

Curtea de Apel Alba Iulia a amânat pentru 12 aprilie pronunţarea în procesul în care Complexul Energetic Hunedoara contestă hotărârea Tribunalului Hunedoara în dosarul declanşării insolvenţei la producătorul de energie, conducerea companiei fiind nemulţumită de firma desemnată de judecătorul sindic ca administrator judiciar provizoriu în derularea procedurii respective. Tribunalul Hunedoara a admis, în 7 ianuarie, cererea de intrare în insolvenţă a CEH. Complexul are în componenţă termocentralele Mintia-Deva şi Paroşeni, precum şi exploatările miniere Lonea, Livezeni, Vulcan şi Lupeni. CEH are aproximativ 6.300 de angajaţi, datoriile acumulate depăşind1,5 miliarde de lei.

“Ministerul Energiei a manifestat şi manifestă în continuare o preocupare continuă faţă de situaţia salariaţilor CNU SA care urmează a fi disponibilizaţi urmare a încetării temporare şi parţiale a activităţii”.

Proiect de Ordonanţă de Urgenţă


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-04-06Parerea ta...

I.M
09 Iun 2016

Ai dreptate "ANONIM" insa ,din pacate noi romanii suntem prea prosti sa facem asa ceva. Ne multumim cu putin ,si cred ca am inceput sa nu ne mai pese!!!
CROCODILUL FLAMAND
09 Iun 2016

HA HA......IN ROMANIA SINGURA AFACERE PROFITABILA A RAMAS TRAFICUL DE INFLUENTA SI ABUZUL IN SERVICIU....CUM DRACU TOTUL SE FURA CU PIXUL SI STAMPILA STATULUI DAR PROFIT NU MAI EXISTA DECAT IN PANAMA/CIPRU/MONACO/DUBAI.....IN ROMANIA DOAR PAGUBELE SUNT LA VEDERE...HOTUL STRIGA HOTII,SI DUPAIA CANDIDEAZA DIN PUSCARIE EVIDENT CU SUCCES............URANIUL NU E PROFITABIL DAR DACA-L VINZI PE UN DOLAR IN PANAMA SE REZOLVA...LA FEL CA PETROLUL,APELE,PADURILE SI ALTE RESURSE DAUNATOARE ECONOMIEI CAPITALISTE DE CUMETRIE.....SA TRAITI BINE.....STUPID PEOPLE....NOI PLECAM LA MONACO AVEM DE JUCAT TABLE....TRIMITE LEARJETUL LA BANEASA SA MAI ADUCA O CASEROLA DE MICI.....SI VREO DOUA CIOCIOLINE SA NE SCARPINE IN FUND...ASA LENUTZA....BRAVO CRINUTZA....HAI SI TU ROBERTA....YUHUUUU.....BORDELUL DE PARTID
I.M
08 Iul 2016

Le ziceți bine dar degeaba ca nu aveți cui nu ne bagă nimeni în seamă
I.M
08 Iul 2016

Le ziceți bine dar degeaba ca nu aveți cui nu ne bagă nimeni în seamă
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz