2020-02-24 13:03

Compania de Autostrăzi acuzată că încalcă contractul colectiv de muncă. Peste 500 de drumari trimişi ilegal în şomaj

 |  18:31
Compania de Autostrăzi acuzată că încalcă contractul colectiv de muncă. Peste 500 de drumari trimişi ilegal în şomaj

Fărăsă se atingă de sporurile nesimţite ale directorilor, de aproape 50% dinsalariu, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din Româniaîncepe concedierea muncitorilor. Mai mult, conducerea CNADNR, încalcă o ordonanţăpreşedinţială pentru suspendarea procedurilor de concediere colectivă adrumarilor. Sindicatele drumarilor au acţionat în instanţă conducerea Companieide Autostrăzi pentru suspendarea concedierii colective.

Sindicatele drumarilor acuzăconducerea Companiei de Autostrăzi că prin disponibilizările de personal nu serespectă legea contractelor colective de muncă. “Am depus cerere de chemare înjudecată pentru aceste proceduri de concediere a 549 de drumari. Aceastăacţiune este pe rolul Tribunalului Braşov şi se referă la chemarea în judecatăa CNADNR pentru concedieri colective fără o bază reală şi la suspendareaprocedurilor de concediere, în speţă suspendarea emiterii preavizelor. Mai mult,Compania de Autostrăzi forţează nota pentru disponibilizarea salariaţilor. Setrece peste o acţiune juridică şi peste o ordonanţăpreşedinţială. Fiecare angajat care ar putea fi disponibilizat de cătreCompania de Autostrăzi va fi reprezentat în instanţă de avocaţi. ConducereaCNADNR nu a precizat posturile pe care le va desfiinţa. În lipsa precizării şicomunicării posturilor care urmează a fi defiinţate nu se poate vorbi de oconcediere în condiţiile articolului 65 din Condul muncii”, ne-a declarat preşedintele Sindicatul NaţionalProfesional al Drumarilor din România (SNPDR), Maria Mare.

Pe lângă chemarea în judecată aCompaniei de Autostrăzi, drumarii au depus la Tribunalul Braşov şi o cererede ordonanţă preşedinţială pentru suspendarea procedurilor de concedierecolectivă. “Considerămmotivele concedierii colective o atingere la siguranţa şi sănătatea tuturor participanţilorla trafic, prin subdimensionarea personalului la toate subunităţile dinteritoriu, care va conduce la neîndeplinirea atribuţiilor şi sarcinilor pe carele are, conform legislaţiei în vigoare”,ne-a explica Maria Mare.

Dela Regionalele Iaşi, Constanţa şi Braşov nu pleacă nimeni

Chiar dacă nu s-a ajuns la nici o înţelegerecu sindicatele, Compania de Autostrăzi a transmis o notificare, în 13 august,către Inspectoratul Teritorial de Muncă şi Agenţia de Ocupare a Forţei de Muncă,prin care anunţă conedierea colectvă a 549 de salariaţi. Dacă tot a fost şefăla Direcţia Regiona de Drumuri şi Poduri Iaşi, directorul general al CNADNR,Dorina Tiron are grijă ca de la regionala din Moldova să nu plece nici unangajat. Nici de la DRDP Constanţa şi Braşov nu va fi nici un omdisponibilizat. Dintre cei 549 de angajaţi, care ar putea fi concediaţi deCNADNR, cei mai mulţi, respectiv 131 sunt de la Direcţia Regiona de Drumuri şiPoduri Timişoara. De la Regioanala de Drumuri şi Poduri Craiova ar putea pleca 118angajaţi, de la DRDP Bucureşti – 108 de drumari. Compania de Autostrăzi, lanivel central, disponibilizează 103 salariaţi, DRDP Cluj-72 drumari şi CESTRIN17 angajaţi. Salariaţi trimişi în şomaj de către Compania de Autostrăzi primescîntre 7 şi 15 salarii medii nete pe companie. “Angajatorul va plăti 7 salariimedii nete pe companie pentru angajaţii care au o vechime în muncă de până la 5ani, 10 salarii medii nete pentru personalul care are o vechime în muncă între5 şi 15 ani şi 15 salarii medii nete pentru angajaţii cu o vechime în muncă depeste 15 ani”, se arată în notificarea transmisă de CNADNR către ITM şi ANOFM. Persoaneledisponibilizate de la CNADNR ar putea primi salariile compensatorii doar dupăce se încheie perioada de şase luni de şomaj. Astfel, un salariu mediu net pe companie va fi primit la încetarearaportului de muncă, iar celelalte salarii vor fi plătitelunar după încetarea acordării ajutorului de şomaj.

Potrivit notificării privind concediereacolectivă, în cadrul Companiei de Autostrăzi se va desfiinţa DirecţiaGestionare Fonduri şi Direcţia Concesiuni.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-10-17Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine