2020-08-04 20:54

Companiile fac lobby la Bruxelles pentru scumpirea gazului

 |  21:01
Companiile fac lobby la Bruxelles pentru scumpirea gazului

Alina Oprea

Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, recunoaşte public ceva ce se cunoaşte în piaţă de mult timp, că mai multe companii din energie au făcut lobby la Bruxelles pentru majorarea preţului la gazele destinate populaţiei, pentru a-şi creşte propriile venituri. Departamentul pentru Energie a propus Comisiei Europene să accepte amânarea cu doi ani şi jumătate a calendarului de liberalizare a preţului gazelor pentru populaţie, precum şi menţinerea, până cel puţin la 1 iulie 2016, a preţului actual al gazelor produse intern. El a arătat că ultima discuţie de la Comisia Europeană a avut un rezultat bun, chiar dacă nu s-a ajuns încă la o concluzie, adăugând că în cele din urmă România ar putea ajunge la Curtea Europeană de Justiţie pentru a-şi apăra poziţia.

„Nu o să le dau numele acum, însă ele ştiu foarte bine la ce mă refer. Nici această plângere făcută la DG Enterprise nu a venit aşa, de undeva, nu a picat din cer, dar eu le spun, vă repet, mesajul meu este să-şi folosească banii mai bine, pentru creşterea salariilor propriilor angajaţi, pentru a face investiţii, pentru a face lucruri sustenabile decât să facă acţiuni de lobby la Bruxelles, pentru că nu vor reuşi. Ştiu legislaţia, avem argumente sociale, avem argumente economice, şi am suficientă credibilitate şi dorinţă de a mă bate pentru interesele României acolo”, a explicat ministrul.

El a explicat că în procedura de infringement declanşată împotriva României se vorbeşte că liberalizarea nu se face în mod corect, în sensul că se dă prioritate consumatorului casnic din România la gazul din intern.

„O direcţie generală a Comisiei Europene a luat o decizie, care spune că acest calendar, agreat de domnul Boc cu cei de la FMI şi CE, este ilegal. Deci eu nu pot să aplic în România ceva ce o parte din Comisie, care a fost la masa de discuţii şi a negociat acest calendar, îmi spune că este ilegal”, a precizat Nicolescu.

Nevoia de investiţii, 4-5 miliarde de euro anual

Nicolescu spune că sectorul energetic din România ar avea nevoie de investiţii de 4-5 miliarde euro pe an, în următorii zece ani, în total cu 5-15 miliarde euro mai mult decât estima în urmă cu şase luni. La începutul acestui an, ministrul delegat pentru Energie susţinea că necesarul de investiţii în domeniui este de 3,5 miliarde de euro pe an, în fiecare an.

"Când m-am referit la 4-5 miliarde euro, nu m-am referit la foarte multe proiecte noi, m-am referit la tot sistemul, la modernizarea reţelelor de transport, energie electrică, gaz şi ţiţei, explorările şi exploatările de gaz şi petrol, la producţia de energie electrică. Cele 4-5 miliarde de euro anual acoperă o sferă mult mai largă decât a noilor proiecte”, a explicat Nicolescu.

Nicolescu a afirmat, marţi, că pentru companiile controlate de stat există fonduri disponibile pentru investiţii în acest an în sumă de 1,3 miliarde de euro, din care 450 de milioane de euro din listarea Electrica.

Ministrul a arătat că sunt şi proiecte noi, menţionând în primul rând unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă, unde statul a investit deja aproape un miliard de euro, din care 500 de milioane euro stocul de apă grea.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-09-09Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz