2020-08-04 15:19

Complexul Energetic Hunedoara, aproape de faliment

 |  21:01
Complexul Energetic Hunedoara, aproape de faliment

Alina Oprea

Unul dintre cei mai mari producători de energie din ţară, Complexul Energetic Hunedoara, ar putea intra în faliment. Departamentul pentru Energie, în subordinea căruia se află societatea, a supus dezbaterii publice un raport din care reiese că societatea “se confruntă cu o serie de incertitudini legate de capacitatea de a continua să funcționeze pe o perioada rezonabilă de timp”, din cauza scăderii cererii de energie. În plus, compania a ajuns să importe cărbune, deşi rezervele din solul României ar ajunge pentru o sută de ani. Compania se află astfel la un pas să se desfiinţeze.

“Societatea Complexul Energetic Hunedoara SA se confruntă cu o serie de incertitudini legate de capacitatea de a continua să funcționeze pe o perioadă rezonabilă de timp, ca urmare a scăderii cererii de energie. Riscul de rată a dobânzii este semnificativ, în condițtiile în care societatea are contractate credite de circa 350 milioane lei, iar pentru asigurarea în totalitate a contribuției părții române la finanțarea proiectului Centrala Electrică Paroșeni va fi contractată, în viitorul apropiat, de către MFP (Ministerul Finanţelor Publice, n.r.), suma de 14.700.000 euro, această sumă urmând a fi subîmprumutată societății printr-un Acord de Împrumut Subsidiar. De asemenea, riscul de piață este ridicat în contextul în care există o nesiguranță cu privire la strategia de dezvoltare economică. În acest context, societatea a luat măsuri de monitorizare constantă a lichidității, pentru raționalizarea cheltuielilor și monitorizarea zilnică a fluxurilor de trezorerie”, se arată în Raportul privind evoluția și performanța activității de acționariat la regiile autonome şi societăţile aflate sub autoritatea Departamentului pentru Energie în anul 2013.

Complexul Energetic Hunedoara asigură aproximativ 5% din producţia de energie electrică a României, având o putere instalată existentă de 1.225 MW şi fiind singurul mare producător de energie electrică din zona de centru şi nord-vest a ţării. Rezerva industrială de cărbune este de 56 milioane tone. Capacitatea de producţie medie este de aproximativ 1,5 milioane tone huilă/an. Compania are circa 7.000 de salariaţi, din care 1.800 lucrează în activitatea energetică, iar 5.100 în activitatea minieră.

Cărbunele cumpărat, mai ieftin decât cel produs

Mai mult, Complexul Energetic Hunedoara va cumpăra prin licitaţie cărbune din străinătate, la sume fabuloase, de peste 60 de milioane de lei. Conducerea complexului hunedorean susţine că achiziţionarea de cărbune de la terţe firme ar putea fi o afacere mai bună decât să-l producă. Motivul pentru care Complexul Energetic Hunedoara a ajuns să importe cărbune, în loc să-l folosească pe cel din Valea Jiului, este lipsa banilor pentru investiţii şi pentru plata salariilor, precum şi nivelul datoriilor.

La CE Hunedoara lucrurile stau rău de mai multă vreme. Complexul energetic a fost înfiinţat în august 2013, prin fuziunea termocentralelor Mintia-Deva şi Paroşeni, cu minele viabile din Compania Naţională a Huilei (CNH) Petroşani (Lonea, Livezeni, Vulcan şi Lupeni). Conform raportului administratorilor companiei, CEH a avut pierderi de peste 147 milioane de lei în anul 2013, care se adaugă la cele 400 de milioane înregistrate de la înfiinţare, în 2012. Datoriile depăşeau 752 milioane de lei. De precizat că, la înfiinţare, CE Hunedoara a preluat şi o datorie de 70 milioane lei ale CNH, pentru ca CE Hunedoara să poată fi pregătită de privatizare.

Ca măsuri pentru reducerea arieratelor, autorităţile propun: “intensificarea eforturilor pentru recuperarea creanţelor restante, monitorizarea zilnică a încasărilor şi direcţionarea cu prioritate a acestora către achitarea datoriilor restante, reducerea nivelului achiziţiilor la strictul necesar, concomitent cu prelungirea termenelor de scadenţă prevăzute în contractele comerciale de achiziţie, precum şi urmărirea, în cadrul negocierii contractului colectiv de muncă, neacordării de drepturi de natură salarială suplimentare, şi mai mult, reducerea acestora”, arată documentul citat.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-10-23Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz