2020-08-08 04:17

Concluzia unui studiu CIS: Investiţiile de capital, necompetitive în România

 |  19:05
Concluzia unui studiu CIS: Investiţiile de capital, necompetitive în România

Alina Oprea

Peste 60% dintre companii se aşteaptă la o creştere a veniturilor cu aproape 15%, avans susţinut mai degrabă de piaţa internă decât de exporturi, iar pe de altă parte, 40% dintre firme consideră că investiţiile de capital în România nu sunt competitive, arată un studiu al Consiliului Investitorilor Străini (CIS). Numărul companiilor care au considerat că afacerea lor va rămâne neschimbată în anul în curs, a coborât de la 39,3% în 30 decembrie 2013 la 28,5%. Cu toate acestea, scorul este destul de ridicat în comparaţie cu 19,2% din 30 iunie 2014.

"62% dintre respondenţi se aşteaptă ca veniturile lor să crească cu 14,28%, însemnând o creştere semificativă. Aceste date sunt aliniate cu răspunsurile din decembrie 2013, când aşteptările de creştere erau de 51,5% şi un număr redus de respondenţi (3,85%) aşteptau o creştere semnificativă a veniturilor. Aceste date arată puţin mai bine decât aşteptările din iunie 2014", se arată într-un comunicat al CIS.

Una dintre schimbările majore în ceea ce priveşte răspunsurile companiilor vizează creşterea pieţei interne. Respondenţii se aşteaptă ca această creştere să vină mai degrabă din piaţa internă decât din exporturi. Aşteptările membrilor privind restrângerea s-au diminuat considerabil faţă de anul anterior, acum acestea fiind de 8,65%.

Per ansamblu, faţă de situaţia din urmă cu un an, companiile aşteptă să aibă creşteri în activităţile lor.

În ciuda încrederii mai ridicate în creşterea veniturilor şi a rezultatelor, respondenţii nu văd o schimbare prea mare în investiţiile de capital, care rămân la acelaşi nivel, respectiv 46,15% în comparaţie cu 48% în 2013, în timp ce 28,2% prevăd o creştere a investiţiilor de capital în comparaţie cu 24,14% în 2013, iar 23,07% prevăd că vor investi mai puţin în comparaţie cu anul anterior.

Blocaje în afaceri

Mediul legislativ şi eficienţa administrativă rămân unele dintre provocările importante şi pot duce la blocaje în mediul de afaceri, consideră investitorii. Un număr mare de respondenţi, 57,5% consideră că mediul legislativ şi eficienţa administrativă nu s-au schimbat în comparaţie cu anul precedent. Doar 15% dintre aceştia consideră că s-au îmbunătăţit uşor.

Respondenţii semnalează faptul că mediul fiscal pentru sectorul de afaceri rămâne în mod categoric impredictibil. Birocraţia şi schimbările legislative impredictibile reprezintă provocări majore. Sectorul public are nevoie de stabilitate în ceea ce priveşte forţa de muncă (resursele umane). Schimbările frecvente de personal sunt în detrimentul interacţiunii dintre sistemul public şi mediul de afaceri afectând continuitatea proiectelor în derulare.

În plus, respondenţii au remarcat o lipsă de cooperare între instituţii în acele proiecte comune menite să reducă şomajul sau să dezvolte anumite sectoare, precum tehnologie, infrastructură, cercetare şi dezvoltare. "Problemele legate de fiscalitate, capacitate administrativă de reglemantare, lipsa de transparenţă şi stabilitate rămân în continuare unele dintre provocările cheie, care nu par a se diminua", se mai spune în comunicat.

Consiliul Investitorilor Străini este una dintre principalele asociaţii de investitori străini din România şi are 115 companii multinaţionale membre, ale căror investiţii cumulate reprezintă în jur de 35 miliarde euro, adică aproape două treimi din totalul investiţiilor străine directe realizate în România din 1990 până în prezent.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-04-09Parerea ta...

RAIOSU
26 Apr 2015

Nu inteleg de ce acesti investitori straini,nu se hotarasc odata,sa conditioneze intrarea in afacere de schimbarea urgenta a legislatiei,in romania,dupa model UE,cu stabilitate pe 30-50 ani,astfel ca sa poata sa fie siguranta de cooperare si realizare obiective! Dar de se accepta sa se intre in jocul spagilor romanesti,pe o legislatie incalcita parca facuta sa favorieze astfel de actiuni nelegale,si necompetitive,fara a pune presiune prin forurile europene de aliniere a legislatiei,inseamna ca cu totii accepta ca sa foloseasca Romania drept zona de facere de bani murdari din care au de castigat totii!Atunci se pune intrebarea de ce mai cerem MCV pe justitie ca din capul locului nimeni nu vrea sa faca justitie in romania!A pune o mina de Procurori sa defieze cu Jandarmi,masini si catuse in fata Mediei ca sa faca parada ca se face Justitie in Romania este un procedeu total gresit!De ce nu se umbla la cauza!Sa se obliga ca statul roman sa dopte legi clare fara norme de aplicare ce schimba sensul legilor dupa bunul plac al unora sau altora!Aici e buba nu ca unii sau altii perindati prin difite functii ar incalca legea,si face abuzuri folosind ca proba denuntatorul roman specializat deacuma in asa munca!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz