2019-10-14 09:25

Concurenţa vrea clarificări la OUG 50 care să fie în avantajul clienţilor, dar să nu afecteze băncile

 |  17:08
Concurenţa vrea clarificări la OUG 50 care să fie în avantajul clienţilor, dar să nu afecteze băncile

Reprezentanţii Consiliului Concurenţei (CC)au susţinut clarificarea unor aspecte din ordonanţa privind creditelepopulaţiei în cadrul unei întâlniri cu delegaţia FMI şi CE, subliniind căprevederile legii trebuie să fie în avantajul clienţilor, dar în acelaşi timpsă nu afecteze sistemul bancar.

ReprezentanţiiCC s-au întâlnit vineri cu experţi ai Fondului Monetar Internaţional (FMI) şiai Comisiei Europene pentru a discuta probleme referitoare la concurenţa însistemul bancar românesc.

În acestcontext, au fost analizate şi aspecte privind aplicarea ordonanţei referitoarela contractele de credit ale populaţiei, precum şi efectele acesteia asuprasistemului bancar.

ReprezentanţiiConsiliului Concurenţei au susţinut că este important ca forma finală aordonanţei să păstreze facilităţile pentru consumatori, respectivtransparentizarea costurilor creditelor prin standardizarea comisioanelor şiasigurarea unui grad mai mare de mobilitate a clienţilor prin eliminareacomisionului de rambursare anticipată la toate tipurile de credite.

"Vomacorda sprijinul nostru pentru ca ordonanţa să aducă clarificări, astfel încâtsă fie în avantajul consumatorilor, dar, în acelaşi timp, să nu afectezesistemul bancar. Atât noi, cât şi reprezentaţii FMI am fost de acord că estefoarte important să fie menţinută stabilitatea şi încrederea în sistemul bancarromânesc. Decizia finală este a Parlamentului, unde ordonanţa se află îndezbatere", a declarat, într-un comunicat, preşedintele CC, BogdanChiriţoiu.

OficialiiCC au arătat că în urma aplicării OUG 50 au fost deja modificate opt milioanede contracte şi ar fi de dorit ca forma finală să nu conducă la alte eforturi,atât din partea băncilor, cât şi a consumatorilor pentru noi schimbări.

Şefulmisiunii FMI de evaluare a acordului cu România, Jeffrey Franks, a declarat,joi, că modificarea OUG 50/2010 privind contractele de credit ale populaţieiîntr-o formă "satisfăcătoare" va reprezenta o condiţionalitate pentrueliberarea următoarei tranşe din acordul stand-by.

În lunaiunie, Guvernul a aprobat Ordonanţa de Urgenţă 50/2010, pe baza unui proiectelaborat de ANPC, care transpune în legislaţia românească Directiva Europeană48/CE/2008, printre cele mai cunoscute prevederi ale actului normativ fiindeliminarea comisionului de rambursare anticipată la creditele cu dobândăvariabilă şi calcularea dobânzii în funcţie de un indice de referinţătransparent, la care se adaugă o marjă fixă, care nu poate fi modificată faţăde contractul iniţial. Totuşi, ANPC a extins prevederile directivei europeneastfel încât noile reglementări să se aplice şi contractelor de creditareaflate în vigoare, ceea ce a obligat băncile să modifice un număr foarte marede contracte încheiate cu clienţii.

Legea deaprobare a OUG 50 a fost votată de Senat în forma aprobată de Guvern şi se aflăîn prezent la avizare în Comisia pentru Buget, Finanţe şi Bănci din CemeraDeputaţilor, cameră decizională.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638946-04-04Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray