2020-08-04 21:03

Consiliul Concurenţei câştigă “bătăliile” cu firmele amendate. Procentul hotărârilor irevocabile favorabile, la ÎCCJ, este de 100%

 |  21:01
Consiliul Concurenţei câştigă “bătăliile” cu firmele amendate. Procentul hotărârilor irevocabile favorabile, la ÎCCJ, este de 100%

Consiliul Concurenței a câștigat până acum toate procesele pe care le-a avut la Înalta Curte de Casație și Justiție privind contestațiile la amenzile acordate, iar la Curtea de Apel avem o rată de succes de aproximativ 85%, spune președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu. Recent, Consiliul Concurenței a câștigat definitiv procesele cu toate cele șase companii petroliere sancționate în anul 2011 și care au contestat în instanță decizia autorității de concurență, respectiv OMV Petrom SA, OMV Petrom Marketing, Rompetrol Downstream SRL, Mol Romania Petroleum Products SRL, ENI Romania SRL și Lukoil Romania SRL.

“Aceste procese au fost câştigate cu echipa de jurişti a Consiliului Concurenţei. Ei au autoritatea de concurenţă reprezentat în instanţă, noi neavând angajate case de avocatură în acest sens. Potrivit datelor existente la sfârşitul anului 2015, Consiliul Concurenţei a avut calitate procesuală în 198 de dosare, în scădere cu 5% fată de 2014. Procentul hotărârilor irevocabile favorabile (la ÎCCJ - n.r.) în materie de concurenţă, a crescut la 100%, în timp ce procentul hotărârilor definitive favorabile a scăzut la 90%. În ceea ce priveşte menţinerea de către instanţele judecătoreşti a nivelului sancţiunilor, procentul amenzilor menţinute irevocabil a crescut cu 15 puncte procentuale, atingând nivelul de 82%”, au declarat pentru, ziarul PUTEREA, reprezentanţii Consiliului Concurenţei.

Autoritatea de concurenţă stă astfel mult mai bine decât alte instituţiile similare din alte state, care au pierdut procese în care companiile au contestat amenzile primite.

"Avem o rată de success, la Înalta Curte, de 100%, iar la Curtea de Apel de aproximativ 85%. Stăm mult mai bine la acest capitol decât autoritățile de concurență din alte țări, care au și pierdut unele procese în care companiile au contestat amenzile primite", a declarat președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu.

Companiile petroliere amendate cu 712 milioane lei

În ceea ce priveşte companiile petroliere sancţionate în anul 2011, instanța a redus cu circa 20% cuantumul amenzilor în toate cele șase cazuri, suma totală ajungând astfel la 712 milioane lei. Chiar şi aşa, rămâne cea mai mare amendă din istoria Consiliului Concurenţei. "Era de așteptat acest verdict. Amenzile au fost reduse cam cu același procent, întrucât există tendința armonizării deciziilor la aceeași instanță. Oricum, amenzile sunt foarte mari și nu cred ca vom vedea altele la fel de mari prea curând", spune Chirițoiu.

Înalta Curte de Casație și Justiție a confirmat irevocabil că și compania Lukoil România a încălcat legea concurenței prin participarea la o înțelegere de tip cartel, alături de alte companii active pe piața carburanților. Instanța a redus amenda aplicată de Consiliul Concurenței de la 136,8 milioane lei la 109,5 milioane lei.

"Toate cele șase cazuri au fost confirmate de Înalta Curte, ceea ce reprezintă recunoașterea faptului că deciziile noastre sunt corecte și bine fundamentate, similar autorităților de concurență din alte țări. Regulile europene de concurență se aplică strict în România atât de Consiliul Concurenței, cât și de instanțe și nici chiar cele mai mari companii nu sunt deasupra legii. A fost o procedură complicată și de lungă durată, timp în care echipa noastră de experți a depus eforturi deosebite", a declarat președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu.

De asemenea, Consiliul Concurenței anunţase la sfârşitul săptămânii trecute că a câștigat definitiv și irevocabil procesul cu OMV Petrom prin care compania petrolieră a contestat amenda primită în 2011. Totodată, instanța a decis reducerea amenzii de la 366 milioane de lei la 297 de milioane de lei.

La finele lunii martie, Înalta Curte de Casație și Justiție a confirmat irevocabil încălcarea legii concurenței de către compania OMV Petrom Marketing (la data încălcării legii opera benzinăriile OMV) prin participarea la o înțelegere de tip cartel, alături de alte companii active pe piața carburanților. De asemenea, instanța a redus amenda aplicată de Consiliul Concurenței de la 137,2 milioane lei la 109,8 milioane lei, respectiv cu 20%.

Consiliul Concurenței a câștigat irevocabil și procesele cu MOL România, Rompetrol Downstream SRL și Eni România.

Înţelegeri anticoncurenţiale la pompă

La sfârșitul anului 2011, Consiliul Concurenței a sancționat șase companii petroliere cu amenda de 891 milioane lei (205 milioane euro) pentru încheierea unei înțelegeri anticoncurențiale. În urma investigației, autoritatea de concurență a constatat că cele șase companii au încălcat atât Legea Concurenței, cât și Tratatul de Funcționare al Uniunii Europene (TFUE) prin stabilirea retragerii simultane de pe piață a sortimentului de benzina Eco Premium.

OMV Petrom, care la data încălcării legii opera benzinării Petrom și Petrom V, a fost amendată cu 366,5 milioane de lei, OMV Petrom Marketing a luat o amendă de 137,2 milioane de lei (opera benzinăriile OMV), Rompetrol Downstream a primit o sancțiune de 159,5 milioane de lei, Lukoil România a plătit 136,8 milioane de lei, MOL România - 80,2 milioane de lei, iar Eni România - 11,1 milioane de lei.

Potrivit sursei citate, amenzile au fost executate de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).

În anul 2015, autoritatea de concurenţă a declanşat 13 investigaţii privind posibile încălcări ale Legii concurenţei, cu patru mai multe comparativ cu 2014. Dintre acestea, 46% au ca obiect posibile înţelegeri orizontale (carteluri) și 15% posibile abuzuri de poziţie dominantă. Investigaţiile vizează, printre altele, sectorul distribuţiei de energie electrică, distribuţia de filme către cinematografe, piaţa de asigurări, piaţa serviciilor de transport în regim de taxi din municipiul Iaşi, contoare electrice şi servicii de măsurare a energiei electrice, piaţa serviciilor de mentenanţă şi a pieselor de schimb pentru echipamentele navelor ce asigură siguranţa frontierei la Marea Neagră.

De asemenea, Consiliul Concurenţei a finalizat anul trecut 21 investigaţii de încălcare a Legii concurenţei, faţă de 17 în anul 2014. Instituţia a dat amenzi de 240,1 milioane lei (aproximativ 53 milioane euro), valoare mai mare cu 12% comparativ cu anul 2014.

La sfârşitul lunii decembrie 2015, Consiliul Concurenţei avea în derulare 48 de investigaţii de încălcare a legii, cu 14% mai puţine faţă de finalul anului 2014.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-04-25Parerea ta...

CONSTIINTA STRICATA
25 Apr 2016

A-TI CISTIGAT PE DRACU . IAR NOI RAMINEM DE PROSTI SI CU BANI LUATI . EXCROCILOR . DAR AVOCATUL POPORULUI TREBUIE SA IA BANI DE LA VOI , SA II DEA CETATEANULUI CARE A FOST FURAT .
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz