2020-04-07 14:02

Consiliul FISCAL critică dur proiectul de RECTIFICARE bugetară: „Ținta de DEFICIT ar putea fi depășită, ajungând la 3,4% - 3,7% la sfârșitul anului!”

 |  15:25
Consiliul FISCAL critică dur proiectul de RECTIFICARE bugetară: „Ținta de DEFICIT ar putea fi depășită, ajungând la 3,4% - 3,7% la sfârșitul anului!”

Ţinta de deficit bugetar asumată de România pentru finalul anului 2019 ar putea fi depăşită şi poate oscila în intervalul 3,4% - 3,7% din PIB, dacă nu vor fi adoptate unele măsuri compensatorii suplimentare credibile, avertizează Consiliul Fiscal, într-o opinie publicată, joi, cu privire la proiectul de rectificare a bugetului consolidat şi Raportul semestrial privind situaţia economică şi bugetară, informează Agerpres.

În ceea ce priveşte rectificarea bugetară, Consiliul Fiscal, condus acum de acad. Daniel Dăianu, recomandă o creştere a transparenţei în procesul de comunicare a construcţiilor bugetare prin publicarea şi adoptarea ca reper a bugetului general consolidat, „nu doar a unor părţi din acesta".

„Prognoza cadrului macroeconomic aferent primei rectificări bugetare se bazează pe un avans plauzibil al PIB nominal care rezultă dintr-o creştere economică reală mai redusă şi un deflator probabil mai ridicat. De asemenea, ipotezele referitoare la piaţa muncii sunt optimiste, îndeosebi în privinţa ritmului de creştere a numărului de angajaţi. Încă din construcţia iniţială, bugetul general consolidat prevedea o abatere de amploare de la regula privind soldul structural şi, mai mult, exista riscul depăşirii chiar şi a pragului de 3% din PIB - dată fiind şi apropierea ţintei iniţiale de acest plafon", se menţionează în comunicatul Consiliului Fiscal.

De asemenea, Consiliul Fiscal apreciază ca un eventual impact bugetar pozitiv atât al măsurilor de creştere a eficienţei colectării, cât şi al amnistiei fiscale nu poate fi luat în considerare ex-ante în proiecţia veniturilor bugetare, având în vedere principiul prudenţei, statuat de LRFB (Legea Responsabilităţii Fiscal-Bugetare).

Reprezentanţii Consiliului notează că au „rezerve însemnate faţă de nivelul propus al veniturilor bugetare - mai ales în cazul celor din TVA şi contribuţii de asigurări sociale", fiind astfel identificat un minus de venituri cumulat situat între 5,8 şi 6,8 miliarde de lei.

În ceea ce priveşte cheltuielile bugetare, Consiliul Fiscal îşi exprimă rezerva faţă de nivelurile propuse pentru cheltuielile de asistenţă socială şi cele cu achiziţiile de bunuri şi servicii, fiind mai degrabă vorba despre o sub-bugetare a acestora cu 3,5 - 4,5 miliarde de lei.

„Politica fiscal-bugetară comportă riscuri importante generate pe plan intern de încordarea severă a construcţiei bugetare. Aceasta este determinată de nivelul foarte scăzut al veniturilor fiscale şi de gradul înalt de rigiditate al cheltuielilor, de angajamente excesiv de ambiţioase în raport cu resursele disponibile. Intervine şi contextul extern, ilustrat de încetinirea activităţii economice, precum şi efectele războiului comercial/valutar între state mari. (…) Consiliul Fiscal apreciază că sunt necesare măsuri serioase de consolidare bugetară, considerând atât nivelul actual al deficitului, cât şi perspectiva pe termen mediu, prin creşterea veniturilor şi/sau raţionalizarea şi eficientizarea cheltuielilor", se menţionează în opinia Consiliului Fiscal.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-08-08Parerea ta...

ÎNDOBITOCIREA
08 Aug 2019

Amărăciunea de trai este tot mai vizibila . Poporul este stat paralel un plătitor de taxe, inflație și alte impozite.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine