2020-08-05 02:39

Consiliul Concurenţei: Aflăm în toamnă dacă încasăm amenda de 200 de milioane de euro dată companiilor petroliere

 |  15:35
Consiliul Concurenţei: Aflăm în toamnă dacă încasăm amenda de 200 de milioane de euro dată companiilor petroliere

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a declarat ca Înalta Curte de Casaţie se va pronunţa în toamna acestui an asupra amenzii record, în valoare de 200 milioane de euro, cu care autoritatea naţională de concurenţă a sancţionat şase companii petroliere.

“În toamna acestui an cred că vom avea o decizie în instanţă în legătură cu amenda de 200 milioane de euro aplicată companiilor petroliere. Curtea de Apel ne-a susţinut amenda, acum procesul este la Înalta Curte. Rămâne de văzut dacă vom încasa sau nu amenda, mai ales că ne judecăm şi pe fond şi poate dura până la trei ani până la o decizie definitivă”, a spus preşedintele autorităţii naţionale de concurenţă la Antena 3.

Consiliul Concurenţeia sancţionat în 2012 şase companii petroliere cu aproximativ 200 milioane de euro, reprezentând 3% din cifrele de afaceri realizate în anul 2010, în urma unei investigaţii derulate pe piaţa carburanţilor. OMV Petrom, OMV Petrom Marketing SRL, Rompetrol Downstream SRL, Lukoil România SRL, Mol Petroleum Products SRL şi Eni România au fost sancţionate cu cea mai mare amendată pe care a dat-o Consiliul Concurenţei, însă amenda a fost contestată în instanţă de către companiile petroliere.

Învestigaţiile au fost iniţiate în 2005, pornindu-se de la o suspiciune legată de preţuri, iar în 2005 - 2009 au fost continuate cercetările.

Oficialul a subliniat că în prezent se caută soluţii pentru a răspunde la presiunile opiniei public în cea ce priveşte preţul petrolului.

“Se caută o soluţie care să răspundă la presiunile opiniei publice legate de preţul petrolului, luându-se exemplul unor state din Uniunea Europeană. A apărut ideea, ca să nu mai fie suspiciuni de înţelegere, de cartel, să introducem un preţ maxim care să fie bazat pe o formula de calcul derivată din cotaţiile internaţionale. Vreau să fiu foarte clar, ce va fi sigur, dacă vom adopta această soluţie, este marja fixă, la ea se adaugă însă cotaţiile internaţionale. Deci nu vom avea un preţ maxim al benzinei, pentru că depindem de aceste cotaţii internaţionale care, dacă Doamne fereşte avem un conflict în Orientul Mijlociu, pot creşte foarte mult”, a explicat Chiriţoiu (foto).

Acesta a spus că două companii petroliere susţin formula în cadrul discuţiilor avute cu autorităţile şi că a recomandat ca această formulă să fie aplicată de România doar în cazul în care pe termen lung preţul carburanţilor la nivel internaţional ar scădea.

“Eu am propus să adoptăm formula, care este favorabilă statului român, doar dacă mizăm pe o ieftinire a preţului carburanţilor la nivel internaţional”, a explicat preşedintele autorităţii naţionale de concurenţă.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 639564-02-16Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz