2020-02-24 08:23

Consiliul Concurenţei susţine aplicarea ordonanţei privind creditele bancare

 |  19:04
Consiliul Concurenţei susţine aplicarea ordonanţei privind creditele bancare

Consiliul Concurenţeisusţine aplicarea Ordonanţei de Urgenţă 50 privind împrumuturile contractatede populaţie de la bănci, deoarece ar „repara foarte multe credite cu dobânzidefectuoase”. Până laaplicarea ordonanţei, populaţia plătea pentru creditele la care dobânda nu eratransparentă cât credea banca de cuviinţă, iar acest gen de contracte nu aufost corecte şi nici nu ar fi trebuit să existe, a declarat, ieri, preşedinteleConsiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

"Cuiullui Pepelea este la creditele vechi, unde avem fie comisioane care nu seregăsesc în noua listă, fie unde dobânda nu era transparentă, adică era un picla bunul plac al băncii, lucru care economic cel puţin nu este corect - primesc100.000 de euro şi plătesc cât crezi tu de cuviinţă -, este un dezechilibrumare de forţe", a spus Chiriţoiu, într-o conferinţă de presă.

"ModificareaOUG ar reduce foarte mult impactul economic şi am pierde o şansă de a corectanişte greşeli din trecut. Părerea mea este că nu ar fi trebuit să lăsăm genulacesta de credite să existe", a continuat Chiriţoiu. El a mai arătat căideal ar fi ca la creditele vechi să existe condiţii similare cu cele laîmprumuturile nou-acordate.

"Plăteaio dobândă de 10% la un credit ipotecar vechi şi puteai lua unul nou cu 6%.Acesta este un semn de ineficienţă a pieţei bancare, că nu funcţioneazăconcurenţa. Dorim reducerea sau eliminarea diferenţelor între condiţiile lacreditele vechi şi cele noi", a afirmat Chiriţoiu.

AplicareaOUG nr. 50/2010 a declanşat ample dispute la nivelul sistemului bancar, atâtdin cauza nemulţumirilor bancherilor şi clienţilor, cât şi a anumitor puncteneclare din legislaţie. Bancherii susţin că, în cazul înlocuirii ratelor dereferinţă practicate de bănci cu indicii EURIBOR/LIBOR/EURIBOR fărăposibilitatea de a modifica marjele fixe, ARB a calculat pierderi la nivel desistem de până la 900 de milioane de euro. “E relativ ciudat că au apărut aceste rapoarte privind pierderile atât de repede. Singurul mod încare acest lucru se poate întâmpla este ca toate băncile să se întâlnească şisă îşi pună fiecare contabilităţile pe masă”, a declarat Chiriţoiu.

Înluna iunie, Guvernul a aprobat OUG 50/2010 privind contractele de credit pentruconsumatori, pe baza unui proiect elaborat de ANPC, care transpune înlegislaţia locală Directiva Europeană 48/CE/2008. Printre cele mai cunoscuteprevederi ale actului normativ se numără eliminarea comisionului de rambursareanticipată la creditele cu dobândă variabilă şi calcularea dobânzii în funcţiede un indice de referinţă transparent, la care se adaugă o marjă fixă, care nupoate fi modificată faţă de contractul iniţial.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-09-05Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine