2020-07-02 09:47

Consolidarea fiscală, condiţia adoptării euro în 2015. Momentul trecerii la moneda europeană, decis în lunile următoare

 |  19:12
Consolidarea fiscală, condiţia adoptării euro în 2015. Momentul trecerii la moneda europeană, decis în lunile următoare

România ar trebui să amâne momentuladerării lazonaeuro dacă în următoarele luni se va constata căefortul de consolidare fiscală nu e susţinut de populaţie, dar prelungirea pânăîn 2018 este un obiectiv mult prea îndelungat, consideră guvernatorul BNR,Mugur Isărescu.

"Noinu am schimbat ţinta 2015 şi, deocamdată, ne menţinem pe ea, chiar dacă trebuiediscutată, şi realismul ţintei aderării UE de acum în colo depinde decapacitatea acestei ţări de a se consolida fiscal. Ne mai trebuiesc câteva lunica să vedem în ce măsură se acceptă costul ajustării fiscale, să vedem dacărămânem la 2015 sau nu. Dacă nu este suport pentru consolidare fiscală, trebuiemodificată ţinta. Totuşi, 2018 mi se pare îndelungat. Aş vrea să prind nu câtvoi fi guvernator, dar măcar cât voi fi pensionar, adoptarea monedeiunice", a spus Isărescu.

Referitorla creditele de consum, guvernatorul a spus că nu se întrevede nici o creştereîn perioada următoare. “Eu nu cred că există câmp viabil pentru creştereavolumului creditelor de consum. Populaţia care este acceptată pentru acest gende credit s-a cam împrumutat până acum, aşa că băncile să nu-şi facă iluzii. Nuvăd speranţe prea mari”, a spus Isărescu.

Înprivinţa OUG 50 privind creditele, guvernatorul a declarat: "Vom avea ointervenţie publică după ce ne lămurim care este punctul de vedere al altoragenţii, al Parlamentului, în această dezbatere care a ieşit prea mult dintr-uncadru normal şi pentru a aduce ordonanţa în spiritul şi litera directiveieuropene. Nu avem nevoie de lucruri excesive". Totodată, Isărescu amenţionat că unele dintre prevederile OUG 50/2010 nu erau incluse în directivaeuropeană pe care o transpune şi "nu au ce căuta acolo". "Dacăni se cerea la timpul potrivit punctul de vedere, cred că multe dintrelucrurile care erau în exces erau evitate", a spus guvernatorul. Acesta aprecizat că BNR a comunicat despre anumite excese ale băncilor şi chiar apenalizat unele instituţii de credit, dar cu discreţie. "Directivaeuropeană este aşezată, inteligentă, şi nu încearcă să dea la o parte un excescu alt exces. Nu avem de ce să ieşim dintr-un cadru european. Din păcate o fosto întrecere «hai să penalizăm băncile» şi după mine s-a sărit dintr-un exces înalt exces", a continuat Isărescu. Acesta a precizat că directiva europeanăvorbeşte despre transparenţă şi educarea clienţilor, dar şi despre reducereacosturilor intermedierii financiare. Totuşi, reducerea costurilor nu înseamnăintrarea pe pierdere a băncilor, întrucât nici acestea nu lucrează cu baniiproprii, ci tot cu cei ai populaţiei, aarătat Isărescu.

Preţurile combustibililor interni, onecunoscută

Preţurilecombustibililor pe piaţa românească au o evoluţie divergentă faţă de principaliifactori care ar trebui să-i influenţeze, iar BNR nu înţelege mecanismele carestau în spatele scumpirilor anunţate de producători, a declarat Mugur Isărescu."La carburanţi am avut o evoluţie divergentă, vă spunem că nu preaînţelegem logica mişcării la preţurile combustibililor interni, de ce depinde...preţurile ţiţeiului, evoluţia cursului. Variaţiile oricum sunt mult prea marila preţurile interne ale fabricanţilor şi nu le găsim explicaţii, decât căacţionează factori divergenţi. (...) Au crescut preţurile temporar şi atuncicând leul s-a întărit semnificativ faţă de dolar şi preţurile ţiţeiului nujustificau aceste evoluţii", a explicat oficialul BNR.

Acestaa atras atenţia şi asupra efectelor cauzate de o nouă creştere a accizelor latutun. "Anul viitor sperăm că scăpăm de câteva poveri legate de structurainflaţiei, cum ar fi această contribuţie semnificativă pentru 2009 şi 2010 amajorării preţurilor la ţigări. (…) Suntem impregnaţi de acest tutun, de doiani tot vorbim de tutun, iar impactul este mare. Românul parcă mănâncă pâine şiţigări, şi nu suntem ceimaimari fumători din Europa", a spusIsărescu. El a precizat că o majorare a accizei la tutun ar determina apariţiaunor presiuni şimaimari pe piaţa neagră de profil.

Creşterea TVAinfluenţează în continuare inflaţia

BNR a revizuitîn urcare prognozele de inflaţie pentru 2010 şi 2011, de la 7,8 la 8,2% înacest an şi de la 3,1 la 3,4% pentru anul viitor, a mai anunţat guvernatorulbăncii centrale. "S-a calculat că impactul transmiterii majorării TVA estede 2,4 puncte pe acest trimestru. Avem o transmitere etapizată. Încălzireatermică se va manifesta în octombrie sau această lună, nu ne dăm seama.Impactul majorării TVA este posibil să fie mai mare la sfârşitul anului de 2,4puncte procentuale, când se vor epuiza şi aceste etape. (...) Spre sfârşitultrimestrului patru se epuizează în mare măsură etapele de transmitere directă acreşterii TVA şi rămân cele statistice (efecte de bază - n.r.), până înprimăvara anului viitor", a explicat Isărescu. Guvernatorul BNR a arătatcă pentru 2011 s-a avut în vedere un impact al preţurilor volatile, respectivlegume, fructe, ouă, dar într-o măsură mai mică decât s-a manifestat înultimele luni.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638948-08-19Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz