2020-07-10 04:13

Controlorii de trafic aerian intră în grevă generală pe 1 septembrie

 |  21:01
Controlorii de trafic aerian intră în grevă generală pe 1 septembrie

Controlorii de trafic aerian de la ROMATSA, cel mai bine plătiţi angajaţi din România, vor intra pe 1 septembrie în grevă generală pe perioadă nederminată, începând cu ora 11.00, iar zborurile vor fi asigurate în proporţie de o treime. Vor fi totodată dirijate zborurile umanitare, situațiile de urgență, SMURD, Poliție Miliară, președinți.

Gabriel Tudorache, președintele Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian din România (ATSR), a declarat pentru ziarul PUTEREA că au existat două runde de negocieri între sindicalişti şi noul ministru de la Transporturi, Iulian Matache, în care s-au găsit soluţii pentru 12 din cele 14 revendicări ale sindicaliştilor, dar că şeful ROMATSA, Aurel Stanciu, nu a mai ţinut cont de înţelegerile dintre cele două părţi.

Liderul sindical spune totodată că a fost trimisă la ministrul Transporturilor, Iulian Matache, la Consiliul de Administraţie şi la conducerea ROMATSA o notificare privind declararea grevei generale în toate unităţile ROMATSA. Greva va avea loc pe 1 septembrie, în cazul în care autoritățile nu vor rezolva până atunci problemele cu care se confruntă salariații.

„Cu ministrul Transporturilor, după numirea lui Iulian Matache, am avut două runde de negocieri. Noi şi ministrul am găsit soluţii la 12 prevederi din cele 14. Există şi un document semnat de ministru şi de directorul Fănică Cârnu, care îl înlocuia în acea perioadă pe directorul Ion Aurel Stanciu. Dar domnul Stanciu nu a mai ţinut cont de nimic. Pentru el nu există nici o lege, nici un minister, nici Contract colectiv de muncă, nici o regulă. Domnul Matache a spus că nu se fac angajări la ROMATSA şi nici nu se vor da sporuri. Dar domnul Stanciu, când s-a întors din concediu, a organizat concursuri şi a dat şi sporuri preferenţiale. Au semnat 11 oameni de la Direcţia Regională Bucureşti, restul până la 256 au refuzat”, a declarat pentru PUTEREA liderul de sindicat.

De altfel, pe 15 iulie, sindicaliştii ROMATSA au fost în grevă de avertisment timp de două ore, perioadă în care au fost asigurate doar 33,3 procente din traficul aerian al unei zile obişnuite. ROMATSA - Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian are în prezent 1.530 de angajaţi. Între 2.500 şi 3.000 de aeronave tranzitează, în fiecare zi, teritoriul României.

Sindicalistul Gabriel Tudorache menţionează că există peste 20 de procese pe care le-a intentat conducerii. Potrivit acestuia, impactul grevei generale va fi catastrofal, subliniind că aceasta nu a fost determinată de nivelul salariilor.

Potrivit directorului general al regiei, Ion Aurel Stanciu, neîncasările ROMATSA din cauza grevei de două ore declanșate pe 15 iulie de controlorii de trafic aerian au fost calculate la 250.000 de euro. Potrivit lui Stanciu, sindicatele au avut atunci o poziţie inflexibilă privind solicitările angajaţilor şi că unele dintre acestea „exced prevederile legale”.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-08-25



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE


Autocar



Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz