2019-12-13 16:09

Corpul Experţilor Contabili, amendat cu 1 milion de euro pentru fixarea tarifelor

 |  19:41
Corpul Experţilor Contabili, amendat cu 1 milion de euro pentru fixarea tarifelor

ConsiliulConcurenţei a sancţionat Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţidin România (CECCAR) cu amendă de 4,5 milioane de lei (circa 950.000 de euro),respectiv 9,2% din veniturile CECCAR din 2009, pentru fixarea tarifelorpracticate de către membrii săi.

Înurma unei investigaţii declanşate de Consiliul Concurenţei, anul trecut areieşit că CECCAR a stabilit onorariile în profesia contabilă încă din 2001, aanunţat, marţi Autoritatea de Concurenţă, într-o conferinţă de presă. ConsiliulConcurenţei precizează că a avertizat CECCAR încă din 2000 să nu adopte oasemenea măsură. În 2004, Regulamentul de stabilire a tarifelor a fostactualizat, iar sumele au fost transformate în euro. Pentru a putea fi aplicatede toţi membrii săi, în 2009, conducerea CECCAR a decis publicarea în MonitorulOficial a Regulamentului.

"Aceastaeste cea mai mare amendă procentuală dată de Consiliul Concurenţei, 9,2% dinveniturile CECCAR din 2009 şi cea mai mare sancţiune aplicată unei asociaţii.Acest fapt se datorează gravităţii faptei care este similară unui cartel,duratei ridicate - de 9 ani şi circumstanţelor agravante, respectiv continuareaîncălcării legii şi după declanşarea investigaţiei şi ignorarea avertismentelorConsiliului Concurenţei", a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedinteleinstituţiei. La practica anticoncurenţială au participat toate organele deconducere ale CECCAR, precum şi unele din filiale. Mai mult decât atât, membriiCECCAR au fost verificaţi în privinţa aplicării regulamentului de stabilirea aonorariilor de către "auditori de calitate", numiţi în acest sens deconducerea organizaţiei, susţine Consiliul Concurenţei.

Autoritateaa impus CECCAR să înceteze practica anticoncurenţială şi să abroge Regulamentulîn termen de trei luni de la comunicarea oficială a deciziei. În cazulnerespectării deciziei Consiliului, CECCAR riscă o amendă cominatorie de pânăla 5% din veniturile zilnice medii din anul financiar anterior sancţionării.

Înbaza estimărilor interne ale Consiliului Concurenţei rezultă că în urma acesteipractici anticoncurenţiale, mediul de afaceri va beneficia de o economie decosturi anuale situate între 70 milioane de lei şi 200 milioane de lei. Aceastăeconomie a fost estimată ca fiind diferenţa dintre tarifele plătite ca urmare aRegulamentului şi cele care ar fi existat dacă ar fi funcţionat concurenţa prinpreţ. "Dintre cei 34.000 de membri CECCAR, circa 70% au aplicat sau auîncercat să aplice respectivul Regulament (...) Victimele au fost în specialcompaniile mici şi medii. Facem un apel către aceste firme să semnaleze dacăvor exista situaţii similare", a spus Chiriţoiu.

Laînceputul acestui an, CECCAR a înregistra 33.900 de membri, dintre care 20.880 deexperţi contabili, 7.720 de contabili autorizaţi şi 6.300 de societăţi deprofil. A.M.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638946-03-01Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray