2020-08-12 02:05

Cota unică de 16% rămâne până în 2016

 |  21:01
Cota unică de 16% rămâne până în 2016

Alina Oprea

România va păstra cota unică de impozitare de 16% până la alegerile parlamentare din 2016, după care forţele politice care vor ieşi câştigătoare din acel scrutin vor adopta o decizie cu privire la menţinerea acesteia, a declarat premierul Victor Ponta.

"Păstrarea cotei unice a fost o condiţie a partenerilor liberali din coaliţie. Am acceptat-o, o păstrăm şi sunt absolut convins că, până la alegerile din 2016, România va avea clar cota unică de 16%, iar, mai departe, sigur, forţele politice care vor avea legitimitatea dată de alegerile parlamentare din 2016 vor putea să spună dacă menţin această cotă unică sau nu", a spus Ponta.

Şeful Executivului menţionează că nu vor fi majorate taxe şi impozite pentru anul viitor, pentru că tot ceea ce a fost adoptat şi se află în dezbatere în prezent se înscrie în politica fiscal-bugetară deja aprobată cu organismele internaţionale.

Românii, plătiţi ca în Africa

Referitor la nemulţumirea micilor întreprinzători pentru creşterea salariului minim, Ponta afirmă că angajaţii din România nu mai trebuie plătiţi cu salarii aflate sub limita de subzistenţă, iar majorarea salariului minim poate fi acoperită din economiile rezultate prin scăderea CAS.

"Întotdeauna trebuie să înţelegem că facem ceea ce trebuie pentru stimularea mediului de afaceri, dar nu mai putem să fim ca în Africa, cu salarii sub limita de subzistenţă. Sunt întrebaţi (întreprinzătorii - n.r.) şi parcurgem toate procedurile, însă un salariu minim de 1.000 lei, care înseamnă 200 şi ceva de euro, este în continuare un salariu extrem de mic, ori noi trebuie să mergem în paralel, pe măsură ce au crescut profiturile şi am scăzut CAS... numai din scăderea CAS ar putea să acopere acest lucru", a spus Ponta, citat de Mediafax.

În urmă cu două săptămâni, ministrul Muncii, Rovana Plumb, a anunţat că salariul de bază minim brut pe ţară va creşte cu 75 de lei din ianuarie 2015, ajungând la 975 de lei, Codul muncii fiind cel care prevede stabilirea anuală a salariului minim garantat în plată.

Potrivit Codului muncii, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, corespunzător programului normal de muncă, este stabilit prin hotărâre de Guvern, după consultarea sindicatelor şi a patronatelor.

Angajatorul nu poate negocia şi stabili salarii de bază prin contractul individual de muncă sub salariul de bază minim brut orar pe ţară.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-10-28Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz